News

Furtună de zăpadă istorică în SUA. 200 de milioane de oameni sunt afectaţi, numărul morţilor a urcat la 19. Update

Un val de frig a perturbat grav traficul aerian în Statele Unite, iar milioane de americani au rămas fără energie electrică.
24.12.2022 | 13:40
Furtuna de zapada istorica in SUA 200 de milioane de oameni sunt afectati numarul mortilor a urcat la 19 Update
Viscolul a afectat cea mai mare parte a SUA/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-12-2022
11:40

Bilanţul deceselor a ajuns la 19

Până acum, cel puțin 19 persoane au murit în furtuna care a cuprins SUA. Mulți dintre oameni au murit în accidente de circulație.

În Ohio, a avut loc o coliziune în lanț a 50 de vehicule, în care doi șoferi și-au pierdut viața. Problemele de trafic sunt agravate de lipsa lucrătorilor pentru deszăpezire, deficienţă care este pusă pe seama salariilor mici.

Meteorologii anunţă că 100 de recorduri zilnice de temperatură ar putea fi atinse sau depășite în zilele următoare. Temperaturi scăzute record, care nu s-au mai văzut de zeci de ani, au fost deja înregistrate în unele orașe.

Joi, în Denver, au fost -33 de grade Celsius, cea mai rece temperatură din anii 1990. Craig McBrierty (34 de ani), care este originar din Scoția, dar acum locuiește în oraș, a declarat pentru BBC că nu a avut parte niciodată de un asemenea frig.

În Nashville, Tennessee, temperatura a scăzut sub punctul de îngheț pentru prima dată în 26 de ani, iar în Casper, Wyoming, s-a înregistrat marți un minim record de -41 de grade Celsius.

24-12-2022
09:27

Creşte numărul deceselor

Aproximativ 200 de milioane de americani sunt afectați de puternica furtună de zăpadă care matură SUA. Se estimează că cel puțin 12 persoane au murit până acum.

Peste 1,5 milioane de locuitori au rămas fără electricitate, iar mii de zboruri au fost anulate vineri.

Uriașa furtună se întinde pe mai bine de 3.200 km, din Texas, în sudul SUA, până în Quebec, în Canada. O bombă ciclonică, sau o scădere bruscă a presiunii atmosferice, a provocat viscol pe Marele Lacuri, situate la granița dintre SUA și Canada.

În Ontario și Quebec (Canada) sute de mii de oameni sunt fără energie electrică. Avertismente de frig extrem și de furtună de zăpadă sunt în vigoare pentru o mare parte din restul țării, din Columbia Britanică până în Newfoundland.

În ceea ce privește SUA, temperaturile din Elk Park, Montana, au scăzut la -45 de grade Celsius, în timp ce orașul Hell (Iad), Michigan, a „înghețat”. În Dakota de Sud, indienii și-au ars hainele în zăpadă pentru a se încălzi, după ce au rămas fără combustibil, scrie BBC.

24-12-2022
08:34

Nouă morţi într-o singură zi

Cel puţin nouă persoane au murit în SUA, vremea severă de iarnă continuând să afecteze milioane de americani. Peste 5.000 de zboruri au fost anulate vineri şi peste 8.000 au întârzieri, În mai multe state sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică.

Seattle, Chicago O’Hare, New York LaGuardia, Denver şi Detroit continuă să conducă în fruntea anulărilor, potrivit datelor de pe site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware.

Decesele cauzate de furtuni:

Ohio: Patru persoane au murit în urma unor accidente de maşină legate de vreme,mai multe persoane au fost rănite vineri într-o serie de accidente care au implicat aproximativ 50 de maşini pe autostrada Ohio Turnpike.

Kentucky: Trei oameni au murit, Guvernatorul Andy Beshear a anunţat două decese vineri dimineaţă, spunând că o persoană nu avea adăpost, iar cealaltă a murit într-un accident. Un alt deces a fost confirmat în comitatul Montgomery din cauza unui accident de maşină.

Missouri: O persoană a murit după ce se pare că a pierdut controlul maăinii pe drumurile îngheţate, a anunţat vineri Departamentul de Poliţie din Kansas City. Vehiculul a aterizat cu botul  în jos într-un pârâu şi s-a scufundat în apa îngheţată, au spus oficialii.

Kansas: O persoană a murit într-un accident, a declarat vineri patrula de autostrăzi din Kansas pentru CNN.

Peste două treimi din populația SUA se află sub avertizare de vreme extremă, în contextul unui val de frig care a afectat călătoriile de-a lungul țării, a lăsat fără energie milioane de gospodării și a provocat cel puțin trei decese, informează Reuters.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie, vremea rea a afectat peste 240 de milioane de oameni, din Texas până în Montana. Gerul a afectat inclusiv state din sud, precum Alabama, Florida, Georgia și Louisiana.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul din Kentucky, Andy Beshear, a anunțat că două persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere provocate de condițiile meteo, iar un al străzii a murit de frig. „Vă rog stați în case, în siguranță”, a scris Beshear pe Twitter.

Efectul frigului este amplificat de vânturile puternice care au făcut ca temperaturile să scadă considerabil până și în orașul El Paso, Texas, aflat la granița cu Mexic.

ADVERTISEMENT

În statele Michigan, Pennsyvania și New York au fost căderi abundente cu zăpadă.

„Ciclonul-bombă”, un fenomen care amplifică intensitatea viscolului

Meteorologii spun că viscolul din zona Midwest s-a transformat într-un „ciclon-bombă”, un fenomen care are loc atunci când presiunea aerului scade brusc într-un interval de 24 de ore, ceea ce accelerează viteza vântului.

Cea mai mică temperatură înregistrată vineri dimineață a fost la Havre, Montana, de -38 grade Celsius, însă meteorologii estimează că vremea se va îmbunătăți în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Vremea rea a afectat considerabil rețelele de energie electrică, astfel că 1.500.000 de gospodării și firme au rămas fără curent în cursul zile de vineri, 187.000 dintre acestea înregistrându-se doar în North Carolina, unde vântul puternic a împiedicat lucrările de refacere a rețelelor. Alți 114.000 de clienți au rămas fără curent în Maine, stat care are o populația de numai o zecime din a Carolinei de Nord.

Din cauza vânturilor și a gheții, peste 4.000 de curse aeriene au fost anulate vineri, potrivit serviciului de urmărire a zborurilor FlightAware. Cel mai afectat a fost aeroportul din Seattle, fiind anulate 500 de curse din și către acest oraș, unde s-au suprapus două furtuni, una venită dinspre Canada, alta dinspre Oceanul Pacific.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se anticipează o scădere accentuată a traficului rutier care, de obicei, se intensifică în această perioadă a anului, pe fondul sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT