News

Video. Nouă blocuri de câte 15 etaje au fost detonate în același timp. Demolare spectaculoasă în Turcia

Nouă blocuri, în care se aflau aproximativ 700 de apartamente, au fost demolate în provincia turcă Malatya, grav afectată de cutremurele din februarie.
18.09.2023 | 16:54
Video Noua blocuri de cate 15 etaje au fost detonate in acelasi timp Demolare spectaculoasa in Turcia
Aşa arătau la interior blocurile afectate de cutremur Foto: Hurryiet
ADVERTISEMENT

În Malatya, una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurele care au avut loc pe 6 februarie, în Turcia, demolarea clădirilor puternic avariate este accelerată, în timp ce blocurile înalte sunt puse la pământ cu ajutorul explozibililor.

La demolare s-au folosit 1,6 tone de dinamită

Zilele trecute, nouă dintre cele 11 blocuri din zona Hoca Ahmet Yesevi a cartierului Yeşilyurt au fost detonate simultan cu explozibili. Sute de cetățeni au urmărit acest moment în Malatya, unde pentru prima oară în lume au fost demolate în acelaşi timp atât de multe clădiri, cu ajutorul explozibilor.

ADVERTISEMENT

Echipajele de poliție au luat măsuri ample de securizare a zonei, înainte de explozia celor 9 blocuri de 15 etaje. Toate casele și locurile de muncă din jurul șantierului au fost evacuate din motive de securitate, iar drumurile au fost închise circulației pietonilor și vehiculelor.

Înainte de explozie, s-a anunțat prin difuzoarele moscheilor din jur că va avea loc o explozie, iar oamenii au fost rugați să nu se apropie de aceste locuri. Cetățenii și oficialii orașului au putut urmări explozia în direct de pe o platformă special amenajată.

ADVERTISEMENT

În total pentru demolarea clădirilor a fost folosită mai mult de o tonă şi jumătate de dinamită, împărţită în 30 de mii de bucăți “plantate” pe coloanele portante. Experimental, pentru a vedea cum decurge explozia, două blocuri din zonă fuseseră demolate cu o săptămână înainte. În acţiunea de demolare au fost implicaţi 110 oameni.

După ce au fost luate toate măsurile de precauție, cele nouă blocuri în care  700 de locuințe au fost detonate, explozia fiind precedată de o numărătoare inversă. După ce clădirile au explodat cu un zgomot puternic, un uriaş nor de praf a acoperit cerul.

ADVERTISEMENT

În urma cutremurelor din luna februarie aproximativ 1.400 de clădiri de cel puţin 7 etaje au fost grav avariate, iar demolarea acestora va continua folosindu-se aceeaşi metodă.

În data de 6 februarie Turcia a fost zguduită de două cutremure, cu magnitudine de 7,7 şi, respectiv, 7,8 pe scara Richter. Acest din urmă seism a fost cel mai puternic cutremur produs în Turcia după cel din 1939, de la Erzincan, de aceeaşi magnitudine. De asemenea, a fost al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia după cutremurul din 1668, din Anatolia.

ADVERTISEMENT

Se estimează că au fost afectate aproximativ 14 milioane de persoane, adică 16% din populația Turciei, ]n timp ce num[rul morţilor se apropie de 60.000, iar cel al răniţilor trece de 120.000.

ADVERTISEMENT