News

Video. Patronii clubului Colectiv rup tăcerea: Raed Arafat, pus la zid! Mărturisiri în premieră despre tragedie

09.10.2020 | 14:31
Video Patronii clubului Colectiv rup tacerea Raed Arafat pus la zid Marturisiri in premiera despre tragedie
Costin Mincu a vorbit despre tragedia din Colectiv. El este unul dintre patronii clubului
ADVERTISEMENT

Cu 5 ani în urmă, un incendiu violent a pus doliu pe o ţară întreagă. Pe 30 octombrie 2015, în timpul unui concert rock, un club a fost cuprins de flăcări în câteva secunde. Totul a pornit de la jocul pirotehnic folosit în timpul spectacolului. Artificiile au aprins buretele antifonat de pe stâlpul din faţa scenei şi, ulterior, plafonul capitonat cu acelaşi tip de material.

În urma incendiului şi-au pierdut viaţa 27 de persoane şi peste 100 au fost rănite. În lunile ce urmează alte 37 de persoane îşi pierd viaţa în spitale. La un an şi 9 luni, un tânăr care a trecut prin iadul de la ″Colectiv″, şi atunci a scăpat nevătămat a ales să-şi pună capăt zilelor. În acel incendiu, băiatul şi-a pierdut iubita. Fata avea 28 de ani şi în momentul în care flăcările a cuprins clubul, ea era la baie şi se pare că a murit sufocată de fum.

ADVERTISEMENT

La concertul băieţilor de la Goodbye to Gravity au participat peste 270 de persoane. Incendiul a durat doar 153 de secunde şi din această cauză mulţi tineri nu au avut timp să iasă la timp din club.

În dosarul Colectiv au fost judecați pentru fapte de vătămare corporală gravă, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, uzurpare de calități oficiale patronii clubului Colectiv, patronii firmei care a livrat artificiile ce au aprins buretele, pompierii care trebuiau să verifice incinta și funcționarii și primarul care au dat avizele de funcționare.

ADVERTISEMENT

La 5 ani de la tragedie, încă se caută vinovaţii. Acuzaţi că au pus vieţile în pericol a sute de oameni nerespectând normele de siguranţă, conducând un club fără aviz de funcţionare, cei 3 patroni aleg să răspundă acum tuturor acuzaţiilor.

Patronii clubului Colectiv rup tăcerea şi povestesc cum au funcţionat timp de 2 ani

Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Cătălin Gancea sunt cei trei administratori acuzaţi că sunt vinovaţi de tragedia din Colectiv. Cei trei au acceptat să vorbească pentru prima data despre modul în care funcţiona clubul Colectiv. Ei au vrut să dea un drept la replica pentru acuzele ce li s-au adus în spaţiul public în cei aproape 5 ani de la tragedie.

ADVERTISEMENT

“Clubul Colectiv a funcţionat legal autorizat şi avizat de statul roman prin autoritatea locală Primăria Sector 4 Bucureşti. Avizul şi acordul de funcţionare reprezintă documentele finale eliberate de statul roman care certifică legalitatea, implicit şi conformitatea funcţionării clubului. Este convingerea mea că referitor la felul în care a funcţionat clubul, autorităţile, spune Costin Mincu.

Avizul şi acordul de funcţionare pentru Colectiv
Avizul şi acordul de funcţionare reprezintă documentele finale eliberate de statul roman care certifică legalitatea, implicit şi conformitatea funcţionării clubului.

Cătălin Gancea, unul dintre administratorii şi asociaţii clubului Colectiv, spune că imediat după înfiinţarea societăţii, patronii s-au informat de pe site-ul primăriei ce documente sunt necesare pentru obţinerea autorizaţiilor.

ADVERTISEMENT

“După ce am întocmit dosarul cu toate documentele, m-am dus către Primăria Sector 4 la departimentul Avizări unde funcţionarii primăriei au verificat toate documentele şi m-au asigurat că sunt conforme. M-au trimis către casieria primăriei să plătesc două taxe, una de 60 de lei şi una de 3000 de lei, acestea fiind cuantumul pentru activitatea de alimentaţie publică”, mărturiseşte Gancea.

Cei trei patroni acuză Primăria Sector 4 şi pe cei de ISU că mint şi nu-şi asumă responsabilitate pentru tragedia petrecută în Colectiv în seara de 30 octombrie 2015.

“Primăria a autorizat un spaţiu de 425 de mp pentru alimentaţie publică, iar cele 80 de locuri pe scaun intrau sub incidenţa legislaţiei privind protecţia mediului. Primăria neavând atribuţii de a norma din acest punct de vedere activitatea. Singura instituţie abilitate să normeze această capacitate şi implicit numărul de locuri este ISU”, spune Mincu.

Colectiv-negru pe alb

Colectiv – negru pe alb – Un interviu documentar despre cauzele tragediei din Clubul Colectiv.

Geplaatst door Butch op Zondag 13 september 2020

„Minciunile domnului Raed Arafat rămân ancorate în opinia publică, oamenii cred şi astăzi că noi patronii clubului Colectiv am dus în eroare statul român. De fapt, reprezentaţii statului român au dus în eroare o ţară întreagă.

Am fost controlaţi, verificaţi şi ni s-a permis să funcţionăm de către cei doi ofiţeri ISU. Dânşii ne-au întocmit documente, ne-au instruit personalul în caz de incendii. Practic ni s-a permis să funcţionăm şi ISU ca şi instituşie avea cunoştinţă de existenţa clubului Colectiv. Rămâne un singur adevăr. Funcţionam fără autorizaţie de securitate la incendiu. Primăria nu ne-a trimis să o luăm, ISU nu ne-a spus niciodată că am funcţiona ilegal”, spune Costin Mincu.

Întrebat ce tip de burete s-a cumpărat pentru Colectiv, Mincu spune că a mers pe mâna constructorului şi a ales cel mai cumpărat burete.

“Buretele ne-a fost recomandat de către constructor. Surprinzător pentru mine, după ce am citit expertiza dispusă de Ministerul Public, expertul procurorilor constată că buretele achiziţionat de către constructor poartă denumirea de burete de tapiţerie. El descoperă din facturile constructorului că acesta a cumpărat  burete de tapiţerie şi adeziv de tapiţerie, iar apoi către noi vinde aceleaşi materiale, dar sub altă nenumire. Constructorul declară în faţa instanţei că acest burete este cel mai vândut material folosit la izolarea fonică în toată ţară”, spune administratrul.

Cine a ales firma de pirotehnie şi cine răspundea de efectele speciale din timpul concertului Goodbye to Gravity

Patronii clubului Colectiv au fost contactaţi de Digidream Multimedia, firmă care se ocupa de organizare de evenimente, pentru a închiria clubul, mai puţin zona barului. Basistul trupei era adminsitratorul acestei societăţi şi astfel se semnează contractual de închiriere în vederea organizării concertului de lansare. În acelaşi timp, Alexandru Pascu a apelat la Adrian Rugină pentru a-l ajuta la organizarea acestui eveniment.

“Adrian Rugină a contractat firma de pirotehnie, el este cel care a făcut managmentul de scenă, lumini şi efecte pirotehnice pentru formaţia Goodbye to Gravity în seara respectivă. Toată această implicare în organizarea tehnică a scenei este declarată în faţa procurorilor de către adminsitratorul firmei pirotehnice şi de către pirotehnişti. Deciziile de a monta artificiile este luată telefonic cu o seară de înaintea evenimentului de către Adrian Rugină şi adminstratorul firmei de pirotehnie. El este cel care negociază preţul pentru închirierea tuburilor de CO2 ca efecte speciale şi a jocului de artificii. Cu absolut tot regretul că şi-au pierdut viaţa în incendiu, cu tot regretul pentru Alexandru Pascu şi Adrian Rugină, ei sunt cei care au promovat şi organizat evenimentul”, explică în interviu Costin Mincu.

Patronii de la Colectiv spun că această tragedie nu este decât “un teribil accident, dar în acelaşi timp acest accident poate fi considerat ca un vîrf de aisberg pentru felul putred în care funcţionează statul român şi implicit instituţiile acestuia. Evident, nu noi suntem victimele. Din nefericire, mult prea mulţi oameni au plecat mult prea devreme. Nu-mi pot imagina durerea celor care şi-au pierdut apropiaţii în seara de 30.10.2015. Cred că victimă este şi societatea minţită atâta timp de un stat care îşi anchetează şi judecă propriile fapte”. 

Clubul Colectiv a funcţionat între septembrie 2013 şi octombrie 2015. În cei doi ani a găzduit peste 150 de concerte.

Paul Ganceam Alin George Anastasescu şi Costin Mincu au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la câte 11 ani şi 8 luni închisoare în dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT