News

Video. Podul de la Brăila, doi ani de construcție în 240 de secunde, imagini spectaculoase

Podul peste Dunăre de la Brăila a fost inaugurat joi, 6 iulie 2023. Imagini spectaculoase cu ultimii doi ani de construcție.
06.07.2023 | 12:26
Video Podul de la Braila doi ani de constructie in 240 de secunde imagini spectaculoase
Imagini spectaculoase cu Podul de la Brăila: doi ani de construcție într-un clip de 240 de secunde. Sursa foto: capturi Pro Infrastructura / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi, 6 iulie 2023, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu, Podul peste Dunăre de la Brăila a fost inaugurat. Vorbim de cel mai scump obiectiv de infrastructură realizat în ultimii 30 de ani în România.

Imagini spectaculoase cu Podul de la Brăila: doi ani de construcție într-un clip de 240 de secunde

Începând din această zi, peste acest ”Golden Gate de România” se va putea circula. Suma totală a lucrărilor s-a ridicat la o jumătate de miliard de euro. Podul leagă județele Brăila și Tulcea.

ADVERTISEMENT

Construcția asigură legătura dintre provinciile Muntenia, Dobrogea și Moldova. De notat că unul dintre picioarele podului se află aproape de intrarea în orașul Brăila, la doar 10 kilometri de orașul Galați.

Asociația Pro Infrastructura a realizat un clip de patru minute în care prezintă într-un ”timelapse” cele 101 săptămâni, în perioada mai 2021-mai 2023,  de execuție a podului suspendat de la Brăila.

ADVERTISEMENT

În acest clip apar lucrările de instalare a pasarelei (catwalk), întinderea cablurilor principale, instalarea și sudarea celor 86 de segmente ale tablierului metalic, aplicarea straturilor de hidroizolație și, în final, asfaltarea, transmite Pro Infrastructura.

Podul de la Brăila, un motiv de mândrie națională în materie de infrastructură rutieră

Podul de la Brăila inaugurat joi este cea mai înaltă și cea mai scumpă construcție de după Revoluție din România. Acesta este cel mai mare din țară și al treilea din Europa. Lucrările au debutat în 2018.

ADVERTISEMENT

Conform Asociației Pro Infrastructura ”podul este, într-adevăr, un motiv de mândrie națională în materie de infrastructură rutieră. Chiar este un “Golden Gate” de România, cu adevărat o “lucrare de artă”: o structură vie, elegantă, suplă, impresionantă, cu o deschidere centrală de 1120 metri, nu cu mult sub cea a mult mai faimosului pod american de 1280 metri.

Al nostru este executat cu tehnologii de ultimă generație și, dacă avem grijă de el, ar trebui să îl putem folosi 100 de ani doar cu o minimă mentenanță, așa cum bunicul american finalizat în 1937 a demonstrat că se poate, mai ales că noi nu vom avea probabil nici în 50 de ani traficul suportat zilnic de cel din SUA”.

ADVERTISEMENT

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația rutieră se va desfășura începând cu ora 13.00, cu restricție de viteză de 80 km/oră. Noaptea, în intervalul orar 21.00 – 06.00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată. Se vor efectua în continuare lucrări de întreținere.

În weekend-uri și sărbători legale, chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii, circulația rutieră va fi deschisă. Restricțiile vor fi aplicate până la data de 30 noiembrie 2023. Este perioadă în care se vor finaliza lucrările la construcție.

ADVERTISEMENT