News

Video. Cele mai spectaculoase focuri de artificii din întreaga lume în prima zi din 2023. Milioane de oameni au fost încântați

Trecerea în noul an nu va fi sărbătorită de toată lumea în același timp. Primii care au întâmpinat 2023 sunt locuitorii orașului Kiritimati din Insulele Kiribati.
01.01.2023 | 10:54
Video Cele mai spectaculoase focuri de artificii din intreaga lume in prima zi din 2023 Milioane de oameni au fost incantati
Revelion 2023 Noua Zeelandă Foto: JASON DORDAY/STUFF
ADVERTISEMENT
01-01-2022
08:59

Cele mai spectaculoase focuri de artificii în 2023

Omenirea a trecut în 2023, iar așa cum era de așteptat marile capitale ale lumii  și nu numai, au sărbătorit cu mare fast trecerea dintre ani.

În Statele Unite ale Americii, locuitorii din Los Angeles s-au bucurat de un spectacol adevărat pe cerul orașului, așa cum se obișnuiește mereu.

În New York, pe coasta de est, zeci de mii de oameni au admirat tradiționalul foc de artificii din Times Square.

Nici Europenii nu s-au lăsat mai prejos, orașe precum Berlin, Madrid, Londra sau Paris oferindu-le cetățenilor un spectacol la superlativ la trecerea în noul an.

 

31-12-2022
17:29

În 2023 vom intra în Anul Iepurelui

Iepurele a figurat în sărbătorile din întreaga Asie. Asta pentru că o mare parte din regiune va marca Anul Lunar al Iepurelui mai târziu în ianuarie.

Între timp, un nou grup de orașe tocmai a întâmpinat anul 2023: Bangkok, Hanoi și Jakarta.

Revelion Bangkok
Focurile de artificii luminează râul Chao Phraya din Bangkok Foto: Reuters
31-12-2022
16:44

Kuala Lumpur, Manila, Shanghai, Singapore, Beijing, Hong Kong, Taipei și Perth au intrat în noul an

O nouă serie de orașe au marcat trecerea în 2023: Kuala Lumpur, Manila, Shanghai, Singapore, Beijing, Hong Kong, Taipei și Perth.

Taipei a sărbătorit sosirea anului 2023 cu un foc de artificii și un spectacol de lumini pe cel mai înalt turn al său, Taipei 101.

31-12-2022
15:21

Coreea de Sud și Japonia au intrat în 2023

Anul 2023 este întâmpinat acum în Asia. Seul, capitala Coreei de Sud, a sărbătorit trecerea dintre ani.

Revelion Seul
Revelion Seul Foto: Reuters

Și capitala Japoniei, Tokyo, și-a luat adio de la 2022, odată cu intrarea în noul an.

Revelion Tokio
Revelion Tokio Foto: Reuters
31-12-2022
14:56

Foc de artificii, anulat din cauza vremii

Darwin, capitala Teritoriului de Nord al Australiei, care tocmai a intrat în anul 2023, a anulat focurile de artificii oficiale din noaptea de Anul Nou din cauza vântului puternic și a ploilor din întreaga regiune.

31-12-2022
13:56

Sydney sărbătorește noul an cu focuri de artificii deasupra portului

O parte din Australia a intrat deja în 2023, restul țării așteptând cu nerăbdare sosirea noului an. Așadar Sydney, Hobart, Adelaide, Melbourne și Canberra sunt în 2023 . Pentru Brisbane și Cairns începe numărătoarea inversă.

Orașul Sydney s-a bucurat și de focul de artificii în familie care are loc cu trei ore înainte de miezul nopții, astfel încât copiii mici să aibă șansa de a se alătura festivităților înainte de ora de culcare.

 

 

Trecerea în Anul Nou, marcată la miezul nopții de 31 decembrie, depinde de Linia Internațională a Datei (IDL), o linie imaginară care se întinde de la Polul Nord la Polul Sud prin centrul Oceanului Pacific.

Ce țară a intrat prima în 2023

Această linie nu este dreaptă. Traversează oceanul în așa fel încât diferite țări să nu fie nevoite să treacă prin mai multe date în spațiul a câțiva kilometri.

ADVERTISEMENT

Atunci când o persoană traversează Linia Internațională a Datei, în funcție de direcția în care merge, fie câștigă, fie pierde o zi. Când se deplasează spre vest, câștiga o zi și în timp ce călătorește spre est, pierde o zi.

Linia Internațională a Datei operează după un sistem rațional și practic de cronometrare universală care se bazează pe mișcarea Pământului în jurul Soarelui.

ADVERTISEMENT

Așadar, în funcție de IDL, să aflăm prima țară care sărbătorește Anul Nou.

Kiritimati, care face parte din Insulele Kiribati, este primul oraș care a întâmpinat 2023 înaintea oricui. Kiribati este o țară insulară din Oceanul Pacific, cu aproximativ 811 de kilometri pătrați de uscat răspândiți pe 33 de atoli și insule de corali.

Suprafața terestră a Kiribati constă în principal din mai multe puncte de vulcani subacvatici care ies la o altitudine medie de trei metri și sunt abia la câțiva metri deasupra oceanului în anumite locații.

ADVERTISEMENT

Celebrărilor din Kiribati le-au urmat cele din Noua Zeelandă, care au intrat în noul an în jurul orei 13.00, ora României.

Regiunea de pe glob care trece ultima în noul an

Vor urma locuitorii din Australia, care așteaptă celebrele focuri de artificii de la Sydney Harbour Bridge.

ADVERTISEMENT

Urmează, pe rând ţările Asiei de Est, apoi cele din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. În Europa 2023 va fi întâmpinat prima dată de Rusia, urmată de ţările din Caucaz, România, Ucraina, Moldova și țările din Balcani.

La rând este apoi mare parte din continentul african, urmat de Europa de Vest.

Statele Unite intră în noul an când în România este deja 1 ianuarie. De la ora 7.00, ora României, în cazul americanilor de pe coasta de est, până la Insulele Howland și Baker, care sunt teritorii ale Statelor Unite și care vor fi ultimele locuri de pe Pământ ce vor sărbători Anul Nou duminică, la ora 14.00,ora României.

ADVERTISEMENT