News

Viktor Orban, mesaj anti-european: ”Uniunea Europeană nu este nici tărâm al păcii, nici al prosperității”

Premierul maghiar Viktor Orban a lansat un nou mesaj anti-european, iscând noi polemici referitoare la apartenența Ungariei la Uniunea Europeană.
29.06.2023 | 16:42
Viktor Orban mesaj antieuropean Uniunea Europeana nu este nici taram al pacii nici al prosperitatii
Viktor Orban, mesaj anti-european. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viktor Orban a transmis acest mesaj pe Facebook, strategic, cu o zi înainte de a pleca la summit-ul Consiliului European, care se va reuni în zilele de 29-30 iunie. Viktor Orban a criticat, fără să se ferească, Uniunea Europeană, pentru că momentan nu mai este un tărâm al păcii sau al prosperității.

Viktor Orban, mesaj anti-european

”Uniunea Europeană a fost creată din două motive. Primul este pacea, dar în prezent există un război. Al doilea este prosperitatea, dar economia se află într-o stare din ce în ce mai îngrijorătoare”, a transmis Viktor Orban pe pagina de Facebook. Atașat la fotografie stă scris mesajul: ”În prezent, Uniunea Europeană nu este nici tărâm al păcii, și nici al prosperității”.

ADVERTISEMENT

Nu este prima reacție de acest gen din ultima perioadă, în care Orban a criticat Uniunea European. În urmă cu două zile, Viktor Orban lansa un atac împotriva Ucrainei și Uniunii Europene. ”Reuniunea prim-miniștrilor maghiar, croat, slovac, suedez, belgian și luxemburghez, înaintea summitului UE. Propunerea Comisiei Europene de modificare a bugetului este frivolă și nu poate fi dezbătută.

1. Este inacceptabil ca Bruxelles-ul să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, în condițiile în care nu știm nimic despre utilizarea fondurilor UE trimise de la începutul războiului. 2. Bruxelles-ul cere noi fonduri de la statele membre pentru a acoperi deficitul din bugetul UE cauzat de creșterea ratelor dobânzilor, în timp ce continuă să rețină banii datorați Ungariei și Poloniei din împrumuturi comune anterioare. Acest lucru este inacceptabil. 3. în loc să oprească imigrația ilegală, Bruxelles-ul vrea să cheltuiască miliarde de euro în plus pentru reinstalarea migranților ilegali în Europa. 4. Acest lucru este revoltător!”, s-a plâns Orban pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Liderii europeni vor discuta la Summit despre războiul de agresiune al Rusiei, dar și despre sprijinul UE pentru Ucraina. Economia, securitatea și apărarea, migrația și relațiile externe vor fi pe agenda de lucru. Uniunea Europeană au ajutat Ucraina până acum cu 72 de miliarde de euro, fără a lua în considerare sancțiunile impuse Rusiei.

Mai mult, Ungaria pune în bețe în roate în continuare Suediei, când vine vorba de aderarea statului nordic la NATO, potrivit presei de la Budapesta. Suedia a rămas momentan la poarta NATO, deși Finlanda a fost acceptată în Alianță. Momentan Suedia nu este primită în NATO în urma opoziției Ungariei și a Turciei.

ADVERTISEMENT

”Parlamentul Ungariei nu va ratifica aderarea Suediei la NATO înainte de vacanţa parlamentară de vară, întrucât nu a inclus votul în agenda sesiunii de săptămâna viitoare”, menționează Reuters, citând oficiali maghiari. Parlamentul dominat momentan de FIDESZ, partidul naționalist al lui Viktor Orban, va amâna votul invocând ”o deteriorare a relațiilor cu Suedia”.

Deși informațiile nu au fost confirmate oficial de biroul de presă al Parlamentului maghiar, un mesaj publicat pe Facebook de parlamentara de opoziție Agnes Vadai a confirmat că Viktor Orban nu va supune votului aderarea Suediei la NATO săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Partea suedeză a fost contactată de Reuters, însă nu a comentat aceste informații. Suedia și Finlanda au renunțat la o neutralitate istorică, valabilă de zeci de ani, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Finlanda a ajuns stat membru în aprilie, însă lucrurile par complicate pentru Suedia.

ADVERTISEMENT