News

Ligia Deca, explicații în parlament despre legile educației: ”În 2023 putem să aplicăm măsurile care vor schimba învăţământul din ţara noastră”

Ligia Deca a oferit, miercuri, explicații în parlament despre legile educației. Ministrul a fost invitat la ”Ora Guvernului”.
05.04.2023 | 11:57
Ligia Deca explicatii in parlament despre legile educatiei In 2023 putem sa aplicam masurile care vor schimba invatamantul din tara noastra
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, la Ora Guvernului: ”Legile educației nu sunt doar bune, ci extrem de necesare”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Miercuri, 5 aprilie, ministrul Ligia Deca a participat în Parlament la Ora Guvernului pentru a vorbi despre legile educației. Evenimentul a venit ca urmare a invitaţiei adresate la propunerea grupului senatorial USR.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, la Ora Guvernului: ”Legile educației nu sunt doar bune, ci extrem de necesare”

Încă din februarie, USR a depus o solicitare ca ministrul educației să participe la ”Ora Guvernului”. Formațiunea parlamentară dorea ca Ligia Deca să ofere explicaţii cu privire la situaţia legilor educaţiei.

ADVERTISEMENT

După ce pe 22 martie nu a putut lua parte la eveniment din cauza faptului că a fost depistat cu Covid-19, ministrul din cabinetul Ciucă și-a onorat invitația miercuri, 5 aprilie. În plenul Senatului, oficialul a lăudat proiectul legat de legile educației.

Conform ministrului: ”legile pe care le dezbatem nu sunt doar bune ci şi extrem de necesare, dacă ne uităm pe orice indicator de performanţă al sistemului pe care îl avem la dispoziţie”.

ADVERTISEMENT

În discursul ei de miercuri, Ligia Deca a mai punctat faptul că se vorbește de mulți ani despre o reformă a educaţiei, ”dar 2023 este anul în care poate fi închis acest ciclu al încercărilor și începută aplicarea măsurilor care vor schimba faţa învăţământului din ţara noastră”.

În opinia ministrului, orice ”schimbare sistemică” în educaţie se poate face doar cu sprijinul celor care beneficiază de aceste schimbări. Aceasta mai dezvăluie că și-a dedicat ultimii 7 ani proiectelor de legi ale educaţiei.

ADVERTISEMENT

”Am fost atenţă de la preluarea mandatului la mesajele parlamentarilor. Sunt conştientă de importanţa misiunii care să creeze un cadru legislativ care să dea şansa oricărui elev să devină cea mai bună versiune a sa. Acesta este proiectul căruia i-am dedicat ultimii 7 ani de carieră”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca: ”O lege bună poate asigura o viaţă mai bună şi pentru cadrele didactice”

În ceea ce privește una dintre cele mai contestate prevederi, aceea ca liceele să poată organiza examen de admitere pentru 60% din locuri, după Evaluarea Națională, Deca a susținut că s-a ținut cont de observațiile primite. Ministrul a mai punctat faptul că finalizarea dezbaterii parlamentare va fi ”doar începutul unui mare şantier de transformare”.

ADVERTISEMENT

În opinia Ligiei Deca, o lege bună este cea prin care elevul este îndrumat, mentorat pe tot parcursul dezvoltării sale şcolare. ”Nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic şi merită să fie ajutat să îşi aleagă drumul care i se potriveşte. Din punctul meu de vedere, elevul care studiază ceea ce îi place şi care simte că a ajuns la liceul care i se potriveşte va deveni un adult mai împlinit”, a subliniat aceasta.

Oficialul a mai spus, în Senat, că o lege bună se asigură că orice elev merge la şcoală, indiferent de mediul din care provine şi de veniturile familiei în care s-a născut. ”Dreptul la educaţie nu trebuie să fie îngrădit de limitele financiare ale părinţilor”.

Ligia Deca i-a amintit și pe profesori. A spus că aceste legi pot asigura o viaţă mai bună şi pentru cadrele didactice. ”Ele merită să fie preţuite şi apreciate pentru misiunea de credinţă pe care o îndeplinesc zilnic. O lege bună va susţine alegerea de carieră didactică a celor mai buni dintre tinerii României.

M-am asigurat că fiecare profesor va intra la clasă cu suficientă pregătire practică astfel încât să se descurce bine din prima zi, în folosul şi spre învăţarea vizibilă a elevilor săi”, a mai afirmat aceasta.

ADVERTISEMENT