News

Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale

Victor Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
22.07.2021 | 18:32
Viorel Hrebenciuc condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Andrei Hrebenciuc, fiul său, a primit și el doi ani de închisoare cu suspendare.

Ioan Adam, unul dintre artizanii afacerii, alături de Hrebenciuc, a primit și el doi ani de închisoare cu executare, scrie realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale

Curtea de Apel Brașov a stabilit doi ani de închisoare cu executare pentru Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Ioan Adam a primit și el aceeași pedeapsă.

Curtea de Apel Brașov a stabilit doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure din județul Brașov, potrivit sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT

Cei doi au fost condamnați și anterior la instanța supremă la aceleași pedepse precum cele stabilite acum de Curtea de Apel Brașov.

Ordog Loran, fostul judecător care a dictat retrocedarea, a primit cea mai mare pedeapsă, și anume șapte ani de închisoare cu executare. Andrei Hrebenciuc, fiul său, a primit și el o pedeapsă de doi ani de închisoare, însă cu suspendare.

ADVERTISEMENT
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Persoanele de pe lângă judecătorul Lorand judecate în acest dosar au fost considerate, de către anchetatorii DNA, traficanții de influență ai lui Paltin Sturdza. Consecințele faptelor comise de aceștia puteau fi unele dintre cele mai grave.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015. Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia. Aceștia au solicitat să fie judecați prin procedură simplificată.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul calculat este de peste 300.000 de euro

Acuzațiile din dosarul vizat se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. În acest caz, prejudiciul calculat de DNA ajunge la 1.421.800.870 lei (303.888.615 euro) și reprezintă contravaloarea terenului.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele în fața instanței. Acesta a declarat că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău astfel încât Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure.

Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare de pădure în urma acestei intervenții, prin încheierea unui act adițional pe numele fiului său, Andrei Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc, condamnat în dosarul retrocedării ilegale. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte și Lorand, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Ioan Adam a solicitat o înțelegere preliminară

Potrivit informațiilor transmise de procurori, a existat o înțelegere preliminară, la solicitarea lui Ioan Adam. Aceaste fapte au avut loc în luna aprilie 2012.

În luna iunie 2010, judecătorul Lorand a primit suma de 10.000 de euro din partea deputatului Ioan Adam pentru a formula o soluție favorabilă clientului Paltin Sturdza. Banii au fost primiți în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a intrat în posesia banilor, Lorand Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam, în martie 2012, suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza. După formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promişi anterior.

Decizia dată de Curtea de Apel Brașov nu este definitivă și poate fi contestată. Inițial, dosarul a fost judecat la Curtea Supremă. Decizile luate la vremea respectivă au fost anulate urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată.

ADVERTISEMENT