News

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, anunț important despre exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ce se întâmplă cu zăcămintele

18.02.2021 | 20:52
Virgil Popescu Ministrul Energiei anunt important despre exploatarea gazelor din Marea Neagra Ce se intampla cu zacamintele
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a comentat joi, în timpul emisiunii lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3, situația zăcămintelor de gaze din Marea Neagră și intențiile pe care coaliția de guvernare le are cu privire la acestea. De asemenea, ministrul a discutat și despre alte proiecte legislative aflate în lucru.

În ultima lună, Ministrul Energiei a fost implicat frecvent în problematica apărută odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, în urma căreia, au crescut prețurile pentru furnizarea acestui serviciu.

ADVERTISEMENT

Popescu a discutat și despre ce se va întâmpla cu legea offshore, cea care i-a determinat pe cei de la Exxon să oprească exploatarea din Marea Neagră.

Virgil Popescu, anunț important despre zăcămintele de gaz din Marea Neagră. Ce se va întâmpla cu resursele

“Gazele din Marea Neagră se vor extrage, va trebui modificată legea offshore, o vom face în Parlament, Exxon dacă mai vrea să vândă, Romgaz vrea să cumpere acei 50% din partea de exploatare.

ADVERTISEMENT

În paralel se lucrează pe modificarea legii și ea va fi aprobată până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

Romgaz va putea gestiona 50% din acel zăcământ, înseamnă taxe și impozite către statul român, impozit pe profit către statul român și înseamnă deținerea lui.

ADVERTISEMENT

Excludem o privatizare a Romgaz, în domeniul energiei, statul trebuie să mențină controlul strategic al companiilor”, a declarat Virgil Popescu la Antena 3.

Ministrul Popescu anunță o nouă lege: “Vom da o lege prin care să sprijinim consumatorii vulnerabili”

“Legea consumatorului vulnerabil este în curs de avizare, este pe final, va fi aprobată probabil după buget. Avem legea făcută, doamna Turcan a venit cu legea, noi la minister i-am dat avizare, la fel și celelalte ministere.

ADVERTISEMENT

Principiul legii este următorul: consumatorii care au un anumit plafon de venituri vor primi subvenție pentru energie electrică, termică, gaze, lemne, legea este generală.

O las pe doamna Turcan să vă spună mai multe, dânsa a lucrat această lege la Ministerul Muncii, iar oamenii vor primi bani prin agențiile de prestații sociale”, a adăugat ministrul.

Popescu, despre liberalizarea energiei electrice: “Cetățenii trebuie să se uite atent la oferte”

“Eu am văzut o știre, nu am verificat-o cu biroul de statistică, că a crescut cu 10-15% prețul facturii la energia electrică, în contextul în care s-au emis fără ordinul ANRE. După acordarea discountului de serviciu universal, nu vom mai vorbi despre această creștere. 

Sunt furnizori mari, cum ar fi Hidroelectrica, care au prețuri mai mici decât în 2020. Timp de șase luni vor trimite lună de lună oferte către consumatori, omul să vadă, să nu meargă la ghișee și să poată obține un preț mai mic. 

Fiecare cetățean trebuie să se uite atent când primește factura, nu este un lucru simplu, trebuie să ne descurcăm, nu putem sta într-un preț reglementat. Știu furnizori care vor să facă o caravană în mediul rural să le explice oamenilor despre noi oferte de furnizare a energiei”, a afirmat Ministrul Energiei.

ADVERTISEMENT