Sport

Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah, a dat lovitura! Marele șahist Liviu Dieter Nisipeanu va reprezenta din nou România

Marele șahist Liviu Dieter Nisipeanu va juca din nou pentru România. Anunțul a fost dezvăluit de Federația Română de Șah.
12.04.2023 | 14:26
Vlad Ardeleanu presedintele FR Sah a dat lovitura Marele sahist Liviu Dieter Nisipeanu va reprezenta din nou Romania
Vlad Ardeleanu a dat lovitura! Liviu-Dieter Nisipeanu va juca din nou pentru România. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Vlad Ardeleanu, care a început misiunea de a revitaliza șahul românesc în 2021, a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK unul dintre obiective este repatrierea marelui jucător Liviu Dieter Nisipeanu. Miercuri, 12 aprilie, Federația Română de Șah a făcut marele anunț.

Marele șahist Liviu Dieter Nisipeanu va juca din nou pentru România

Din cauza relației glaciare pe care a avut-o cu fosta conducere din fruntea Federației Române de Șah, Liviu Dieter Nisipeanu s-a îndepărtat de România și a ales să reprezinte Germania în ultimii ani. Liviu Dieter Nisipeanu, campion european în 2005, este un susținător al lui Vlad Ardeleanu, iar relația bună pe care o are cu președintele FR Șah a fost esențială.

ADVERTISEMENT

Transferul maestrului a fost oficializat în cursul zilei de miercuri de FIDE. „Timp de 9 ani (din 2014 până în 2023) a reprezentat Germania, iar în 2017 a fost și campion național al Germaniei. Nisipeanu este câștigătorul competiției „Târgu Mureș Open”, cea de-a a doua etapă a Grand Prix România din 2022. Bine ai revenit, Dieter!

Pe lista României la FIDE cel mai bine clasați sunt acum: Richard Rapport (ELO 2745), Bogdan Deac (ELO 2700), Kirill Shevchenko (ELO 2684), Dieter Nisipeanu (ELO 2598) și Constantin Lupulescu (ELO 2582). Mulțumiri partenerilor Fundația Superbet și One United Properties!”, a fost anunțul făcut de Federația Română de Șah.

ADVERTISEMENT

Cine este marele maestru Liviu Dieter Nisipeanu

Astfel, Liviu Dieter Nisipeanu va deveni al patrulea cel mai bine clasat jucător român de șah pe lista României la FIDE. În 1999, șahistul în vârstă de 46 de ani a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial de Șah, care s-a desfășurat în Las Vegas.

În drumul spre careul de ași, Liviu Dieter Nisipeanu i-a învins pe Alexei Shirov și Vasily Ivanchuk, principalii favoriți la câștigarea competiției. Tot în 2005, anul în care a devenit campion european la șah, Liviu Dieter Nisipeanu a ocupat locul 15 mondial (cu ELO 2707).

ADVERTISEMENT

În 2017, Liviu Dieter Nisipeanu a câștigat titlul național în Germania, iar doi ani mai târziu a câștigat partida de la Cupa Mondială cu Hikaru Nakamura. Meciul împotriva americanului a fost numit cel mai frumos al anului 2019. La vârsta de 17 ani, Liviu Dieter Nisipeanu a devenit campion național al României.

Ce a spus Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah despre repatrierea lui Liviu Dieter Nisipeanu

În 2021, la scurt timp după ce a devenit noul președinte al FR Șah, Vlad Ardeleanu a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK, printre altele, despre varianta ca Liviu Dieter Nisipeanu să joace din nou pentru România. „Poziția domnului Nisipeanu este esențială pentru a înțelege sistemul de șah din România. Și ne onorează poziția dânsului în ceea ce privește noua conducere a FR Șah.

ADVERTISEMENT

Este o obligație a noastră să deschidem dialogul cu domnul Nisipeanu. Și este obligația Federației de a găsi soluții de a aduce în țară a celui mai titrat jucător al României în acest moment.

Nu pot să fac o promisiune, dar evident că vom încerca să ne aducem cel mai titrat jucător”, a spus Vlad Ardeleanu, în exclusivitate, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”