News

Vlad Pascu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Avocatul apărării ceruse schimbarea încadrării în omor calificat

Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis doi adolescenți în stațiunea 2 Mai, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, așadar un eșec al procuraturii.
11.10.2023 | 14:35
Vlad Pascu trimis in judecata pentru ucidere din culpa Avocatul apararii ceruse schimbarea incadrarii in omor calificat
Vlad Pascu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care avocatul apărării Adrian Cuculis ceruse instanței ca Vlad Pascu să fie trimis în judecată pentru omor calificat, încadrare juridică pe care judecătorii au ignorat-o. Miza era, de fapt, timpul pe care infractorul îl va petrece după gratii.

Vlad Pascu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Concret, Vlad Pascu s-a ales astăzi cu al doilea său dosar, după primul dosar în care a fost trimis în judecată alături de părinții săi. Dacă în primul dosar procurorii i-au găsit tânărului Pascu mai multe probleme legale care au legătură cu traficul de droguri sau consumul de droguri, de data aceasta condamnarea va fi primită pentru accidentul produs la 2 Mai.

ADVERTISEMENT

Așadar, Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, conform News.ro.

Încadrarea juridică poate fi considerată un eșec de către procuratură, dar și de către avocatul apărării Adrian Cuculis, cel care ceruse oficial ca Vlad Pascu să fie judecat pentru omor calificat. Așadar, o diferență de la închisoarea pe viață sau 15 ani, cât a primit un alt caz celebru similar (Mario Iorgulescu) și 5-6 ani, cât ar putea primi acum Vlad Pascu.

ADVERTISEMENT

”În cazul accidentului de la 2 Mai am cerut parchetului să constate că infracțiunea săvârșită este una cu intenție directă și ca atare să îi schimbe încadrarea faptei lui Vlad Pascu din ucidere din culpă în omor calificat și tentativă la omor calificat. În mod normal ar trebui să fie admisă și trimis dosarul către Tribunalul Constanța. În acest caz Vlad Pascu riscă închisoarea pe viață”, preciza în acel moment avocatul Cuculis.

Familia victimelor, prin avocatul Cuculis, consideră că Vlad Pascu a avut o atitudine pasivă atunci când a ales să se urce drogat la volan, după care a plecat de la locul accidentului, fără să-i pese de urmări. Așadar, Adrian Cuculis crede că ”forma de vinovăție a culpei cu prevedere a fost cu mult depășită, în speță fiind vorba de o intenție indirectă, împrejurare ce justifică efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor calificat”.

ADVERTISEMENT

Încrederea românilor în justiție în acest moment este la un minim istoric, pentru că 51% dintre oameni spun că nu se pot baza pe justiție. Așadar, unul din doi români nu au încredere în acest sistem și nu cred că judecătorii, procurorii sau alți reprezentanți ai sistemului pot să le facă dreptate dacă au nevoie.

”Susținerea mai scăzută din România vs media europeană poate fi cauzată de corupție, multe persoane considerând că aceasta afectează și instituțiile din Justiție”, se menționa în Eurobarometrul din 2022. Simțind lipsa de încredere a românilor în justiție, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a derulat anul trecut o campanie în mass-media care a costat 10 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

”În condițiile în care încrederea în justiție este în cădere liberă și imaginea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut de suferit serios în ultimul mandat din cauza disputelor dintre tabere, Consiliul a demarat o campanie intensă de informare a cetățenilor”, se arăta într-un comunicat de presă care justifica necesitatea campaniei ”Oameni pentru justiție. Justiție pentru oameni”.

ADVERTISEMENT