Fotbal intern

Vladimir Găitan, mare fan al lui Dinamo şi fost baschetbalist în Divizia A. Care a fost regretul vieţii

10.11.2020 | 21:37
Vladimir Gaitan mare fan al lui Dinamo si fost baschetbalist in Divizia A Care a fost regretul vietii
ADVERTISEMENT

Teatrul şi lumea filmului din România sunt în doliu după ce Vladimir Găitan s-a stins din viaţă la 73 de ani. FANATIK îţi prezintă câteva lucruri mai puţin ştiute din viaţa marelui actor, care era un împătimit fan al lui Dinamo şi un fost baschetbalist de primă ligă.

Aplaudat pe scenă şi în sălile de cinematograf, Vladimir Găitan a cochetat cu sportul în tinereţe, înainte să devină unul dintre cei mai iubiţi actori ai României. A jucat baschet şi handbal, iar una dintre pasiuni a fost echipa de fotbal a clubului Dinamo.

ADVERTISEMENT

Pe 10 noiembrie, Vladimir Găitan s-a stins din viaţă la 73 de ani, după ce s-a luptat vreme de mai mulţi ani cu o boală necruţătoare“A fost un om plin de umor, uneori poate prea sarcastic. De multă vreme ne spunea că simte că o să ne părăsească”, a fost prima reacţie a actorului Valentin Teodosiu după ce aflat că Vladimir Găitan ne-a lăsat mai săraci.

Vladimir Găitan, între baschetul jucat la Suceava şi dragostea pentru Dinamo

Vladimir Găitan a jucat baschet pentru o perioadă scurtă de timp la CSM Suceava, în Divizia A, însă şi-a încercat norocul şi pe semicerc. Cea mai de preţ amintire din sport a actorului rămâne un meci amical cu naţionala României de handbal masculin de la finalul anilor ’60, în care străluceau Virgil Hnat, Cristian Gaţu, Cornel Oţelea sau Ioan Moser și care domina handbalul mondial în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

Absolvent la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1970, Vladimir Găitan a lăsat în urmă cariera sportivă şi s-a dedicat actoriei. Mare fan al lui Dinamo, marele actor a jucat şi… fotbal! În “Echipa Artiştilor”. Fiind printre cei care au evoluat pe stadionul “23 August” într-un meci caritabil pentru victimele cutremului din 1977.

Chiar dacă era dinamovist, Vladimir Găitan s-a împrietenit rapid cu fotbaliştii Stelei care frecventau Teatrul de Comedie în anii ’80. “Fotbaliştii veneau la teatru, noi mergeam la stadion. Ba, uneori, noi, actorii de la Teatrul de Comedie ne întâlneam cu jucătorii şi antrenorii stelişti înaintea unor meciuri importante.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă eram dinamovist, mergeam cu mare plăcere în mijlocul steliştilor, împreună cu colegii mei, dintre care cei mai mulţi fani Steaua, în frunte cu prietenul meu George Mihăiţă. Vreau să vă spun că, de fiecare dată când avea loc o asemenea întâlnire, Steaua a câştigat. Este terapie prin teatru. Iar fotbalul are nevoie de terapie prin teatru”, spunea Vladimir Găitan într-un interviu acordat revistei “Sport4all” în 2006.

Vladimir Găitan, dezamăgit de soarta lui Dinamo din ultimii ani

Dinamo nu i-a mai adus prea multe bucurii în ultimii ani, iar insolvenţa clubului din 2014 l-a dezamăgit profund pe Vladimir Găitan.

ADVERTISEMENT

“E foarte trist să vezi clubul favorit în situaţia asta, să vezi cum o echipă care ţi-a bucurat tinereţea ajunge în stadiul acesta. Înainte aveam timp să trăim la intensitate maximă alături de clubul preferat, dar acum trăim o viaţă atât de tristă încât nu ne mai permitem. Fotbaliştii câştigă mii de euro, iar noi, muritorii de rând, ne bucurăm la câteva sute de lei”, spunea marele actor în 2014.

Vladimir Găitan şi marele regret al vieţii

Filmul “Reconstituirea” i-a deschis porţile către succes, dar şi oportunitatea de a pleca în străinătate. Michelangelo Antonioni, unul dintre marii regizori italieni, a vrut să-i ducă pe Vladimir Găitan şi pe George Mihăiţă în Italia, însă autorităţile comuniste ale timpului respectiv le-au interzis visul.

“După succesul cu «Reconstituirea», la începutul carierei mele, marele rigzor Michelangelo Antonioni a vrut să ne ia în Italia pe mine şi pe George Mihăiţă, însă nu ni s-a dat drumul de către conducerea de partid. Cum s-a întâmplat şi cu Dobrin, şi cu Dumitrache, și cu Dinu”, a mai precizat Vladimir Găitan în interviul din 2006.

ADVERTISEMENT