News

Vladimir Putin, președinte încă două mandate. Decizia luată de deputații de la Moscova

24.03.2021 | 17:38
Vladimir Putin presedinte inca doua mandate Decizia luata de deputatii de la Moscova
ADVERTISEMENT

Miercuri, 24 martie, deputații de la Moscova au adoptat o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidențiale în Rusia.

Decizia legislativă din această săptămână deschide calea pentru rămânerea la Kremlin a actualului președinte până în 2036, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

ADVERTISEMENT

Inițiativa din prezent a fost concepută pentru a pune ”legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei”, după referendumul constituţional din vara lui 2020, când rușii au votat că Putin poate să rămână la putere până în 2036.

Vladimir Putin, președinte în Rusia încă două mandate

Pe 16 martie 2020, Curtea Constituţională a Rusiei şi-a dat acordul pentru o vastă reformă constituţională, dorită de președintele Vladimir Putin. Modificarea de atunci includea și un amendament care i-ar permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de preşedinte.

ADVERTISEMENT

Legea adoptată miercuri, 24 martie este concepută pentru a pune ”legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei”, conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus.

Un amendament controversat votat la referendum permite menţinerea la putere a preşedintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

ADVERTISEMENT

Actul mai prevede că limita de două mandate consecutive va exista în continuare, dar ”această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituţiei“, se arată în textul votat de deputaţi, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Vladimir Putin conduce Rusia din postura de președinte din anul 2000. S-a retras pentru scurt timp la sfârșitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, când l-a instalat la Kremlin pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. Tot el a condus însă statul, preluând funcția de premier.

ADVERTISEMENT

A fost apoi reales preşedinte în 2012. Din nou, Constituția fusese modificată, iar mandatul prezidențial a fost lungit de la 4 ani la 6 ani. Putin se află acum în al doilea mandat consecutiv de 6 ani, care se va încheia în 2024.

  • 84 de ani va avea Putin în 2036, data la care ar putea încheia seria de mandate ca președinte al Rusiei

Nu exclud posibilitatea de a candida, dacă va permite acest lucru Constituţia. Vom vedea. Încă nu am luat o decizie în ceea ce mă priveşte”, spunea Putin în 2020, după ce s-a discutat despre modificările legislative.

Alte prevederi ale reformei adoptate miercuri în Rusia

Conform reformei adoptate, poate fi ales președinte al Federației Ruse un cetățean rus de cel puțin 35 de ani care nu a avut cetățenie străină sau permis de ședere și care a locuit în Rusia în ultimii 25 de ani.

Deputat poate deveni orice cetățean rus de peste 21 de ani, care locuiește permanent în țară și nu are cetățenie străină sau permis de ședere. Parlamentarilor li se interzice, totodată, să aibă conturi și să păstreze obiecte de valoare în bănci străine.

Kremlinul a explicat aceste schimbări prin necesitatea consolidării suveranității Rusiei. Curtea Constituțională nu a constatat nicio încălcare a legii în modificări, în special în anularea termenelor prezidențiale.

ADVERTISEMENT