News

The Times: Putin a fost păcălit de serviciile secrete, care i-au dat informații eronate în timpul invaziei Ucrainei 

O analiză publicată în The Times arată problemele pe care le-a întâmpinat Vladimir Putin de la începerea invaziei în Ucraina. Liderul de la Kremlin nu ar fi beneficiat de sprijinul așteptat din partea serviciilor secrete
12.03.2022 | 10:50
The Times Putin a fost pacalit de serviciile secrete care iau dat informatii eronate in timpul invaziei Ucrainei
Putin ar fi fost sfătuit prost de serviciile secrete din Rusia în timpul invaziei Ucrainei
ADVERTISEMENT

Lipsa de rezultate rapide și concrete în cadrul ofensivei din Ucraina ar fi fost cauzată de absența unor informații veridice transmise guvernului de la Moscova de serviciile secrete ale Rusiei, amintește publicația The Times în cadrul unei ample analize.

Cum ar fi fost păcălit Putin de rapoartele serviciilor secrete

Șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, susține că opt comandanți ruși au fost destituiți de la începutul conflictului, în timp ce Kremlinul se străduiește să-și schimbe strategia după ce tentativa sa de război-fulger a eșuat, amintește sursa citată.

ADVERTISEMENT

Serviciile secrete ale Rusiei, pe vremuri un adversar de temut, ar fi eșuat lamentabil în acest conflict, informațiile livrate lui Vladimir Putin fiind de cele mai multe ori eronate. În consecință, Putin ar fi fost informat că Ucraina va ceda foarte ușor și fără a opune o prea mare rezistență.

Potrivit experților în securitate, FSB, serviciul de securitate intern, succesor al KGB, este învinuit pentru gafele făcute de Rusia în timpul invaziei Ucrainei, Vladimir Putin fiind furios din cauza lipsei de implicare a acestuia, notează experții independenți.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a condus FSB vreme de un an, între 1998 și 1999

Andrei Soldatov, co-fondator și editor al Agentura, un site de investigații care monitorizează serviciile secrete ruse de mai bine de 20 de ani, a declarat următoarele: ”Rapoartele finale pe care le-au produs cu privire la situația de pe teren în perioada premergătoare invaziei pur și simplu nu erau corecte, ceea ce face parte din cauzele pentru care lucrurile au mers atât de rău pentru Rusia”.

”Nu putem exclude însă faptul că informațiile pe care le-au adunat pe teren au fost de fapt foarte bune. Problema este că este prea riscant ca superiorii să-i spună lui Putin ceea ce nu vrea să audă, așa că își adaptează informațiile. Confecționarea lor are loc probabil undeva între gradul de colonel și gradul de general în FSB”, a conchis Soldatov

ADVERTISEMENT

În esență, responsabilitățile FSB, divizie condusă de Vladimir Putin între 1998 și 1999, includ combaterea terorismului, securitatea frontierelor, dar și monitorizarea țărilor care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Ce arată analiza The Times despre ofițerii FSB

”Sunt oameni cu mintea îngustă (n.r. ofițerii din FSB). Ei nu sunt ca ofițerii MI6 care au fost la Cambridge și se presupune că sunt crema recrutării. Au părăsit școala și au fost educați la academia FSB. Ei intră adesea în asta pentru că tatăl și bunicul lor fuseseră și ei ofițeri de informații, este bine plătit și îți dau un apartament” explică Soldatov.

ADVERTISEMENT

Conform analizei The Times, Philip Ingram, fost ofițer superior al serviciilor secrete britanice, crede că FSB și-a atașat ofițeri la fiecare unitate militară. ”Se vor asigura că nu există nici o disidență și că linia partidului este urmată, înspăimântând comandanții și, prin urmare, trupele de pe teren cu prezența lor”. 

ADVERTISEMENT