News

Vladimir Tismăneanu a câștigat o primă bătălie cu CNCD. Ce a decis Curtea de Apel București

05.02.2021 | 22:21
Vladimir Tismaneanu a castigat o prima batalie cu CNCD Ce a decis Curtea de Apel Bucuresti
ADVERTISEMENT

Politologul Vladimir Tismăneanu a câștigat pe fond, la Curtea de Apel București, procesul împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Profesorul de la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii, fusese sancționat de CNCD cu 5.000 de lei după ce a publicat pe Facebook o imagine cu conotații rasiste.

ADVERTISEMENT

Tismăneanu s-a scuzat ulterior și a șters postarea pentru că nu ar fi înțeles conotațiile rasiste ale fotografiei, însă scuzele sale nu au fost crezute de toată lumea.

Vladimir Tismăneanu a câștigat un prim proces cu CNCD

„Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei ASOCIAŢIA PARTIDA ROMILOR „PRO EUROPA”, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul VLADIMIR TISMĂNEANU în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, ASOCIAŢIA FAST FORWARD şi ASOCIAŢIA PARTIDA ROMILOR “PRO EUROPA”.

ADVERTISEMENT

Anulează Hotărârea nr. 394/06.05.2020 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.02.2021”, se arată în minuta aferentă deciziei.

În primăvara anului 2020 Tismăneanu postase pe Facebook o imagine cu mai multe ciori pe un gard, alături de mesajul „Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate”. Grupul de Comunicare Strategică tocmai confirmase apariția unui focar de coronavirus în comunitatea de romi din Țăndărei.

ADVERTISEMENT
Postare cu caracter rasist
Postarea lui Tismăneanu

Colegiul director a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000.

La stabilirea cuantumului sancţiunii contravenţionale s-au avut în vedere următoarele circumstanţe atenuate şi agravante: momentul postării mesajului, conţinutul şi comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie şi specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare). Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenţi (8 voturi)“, își justifica CNCD decizia.

ADVERTISEMENT

Tismăneanu s-a apărat și a fost apărat de mai mulți intelectuali de soi ai României, printre care Mircea Cărtărescu. „Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Nu trăiesc în România, nu cunosc o mulţime de detalii“, a scris profesorul pe Facebook după ce a șters postarea.

ADVERTISEMENT