News

Volodimir Zelenski, la conferința de la Munchen: ”Ucraina nu va răspunde provocărilor”. Liderul de la Kiev cere clarificări din partea NATO. Update

Președintele Ucrainei a ajuns sâmbătă în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la Munchen, Volodimir Zelenski a transmis că țara sa va căuta calea diplomației. Acesta a avut și un mesaj pentru NATO.
19.02.2022 | 20:23
Volodimir Zelenski la conferinta de la Munchen Ucraina nu va raspunde provocarilor Liderul de la Kiev cere clarificari din partea NATO Update
ADVERTISEMENT
19-02-2022
18:24

Volodimir Zelenski cere clarificări din partea NATO referitoare la o aderare a Ucrainei

În discursul susținut sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, Volodimir Zelenski a cerut NATO clarificări în privința dorinței Ucrainei de a adera la Alianța militară.

Liderul de la Kiev a solicitat un calendar ”clar” pentru aderarea Ucrainei la NATO. De asemenea, liderul de la Kiev a criticat sâmbătă ”inacțiunea occidentală” împotriva agresiunii ruse, argumentând că Ucraina a acționat ca un ”scut” în ultimii opt ani.

În timpul declarațiilor de sâmbătă după-amiază, președintele ucrainean a întrebat direct de ce Uniunea Europeană evită întrebările cu privire la statutul de membru al țării sale, întrebând: ”Nu merită Ucraina răspunsuri directe și sincere?”

Zelenski a spus că ”acest lucru este valabil și pentru NATO. Ni se spune că ușa este deschisă. Dar, deocamdată, nu ni se permite să intrăm”.

Președintele statului estic a adăugat că, dacă unii membri ai NATO nu vor să includă Ucraina sau dacă ”toți membrii Alianței nu vor să ne vadă ca membru, atunci ar trebui să fie sinceri cu țara”.

Reamintim că Rusia a cerut NATO să garanteze că nu se va extinde către est, susținând că apropierea organizației de granițele sale îi amenință securitatea națională. 

Ucraina nu va răspunde provocărilor din regiunea estică Donbas și va căuta stabilirea păcii exclusiv pe calea diplomației, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe contul de Instagram.

Declarația vine după ce un soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă în regiunea Donețk, în timpul bombardării satului Mironovski de către mercenari ruși.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă, 19 februarie, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, unde liderii mondiali caută soluți pentru a detensiona situația agitată de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a ajuns în Germania. Mesaj categoric privind situația de la granița cu Rusia

”Nu răspundem provocărilor și ne străduim să stabilim pacea exclusiv prin diplomație”, a scris Zelenski pe contul său de Instagram.

ADVERTISEMENT

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, că un atac al Rusiei în Ucraina ar fi o “greșeală gravă”.

“Rusia a făcut din problema posibilei aderări a Ucrainei la NATO un casus belli (motiv de război, n.r.), ceea ce este un paradox, deoarece o deciziei în acest sens nu este pe agendă”, a spus Scholz, prezent la Conferința de Securitate de la Munchen, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu și-a anulat programul oficial și a decis să meargă sâmbătă în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la Munchen, deși oficialii americani și-au exprimat temerile că plecarea sa în acest moment ar fi riscantă și ar oferi oportunitatea pentru Rusia să speculeze că a fugit din țară.

Președintele american Joe Biden a spus că decizia îi aparține lui Zelenski, dar totodată a precizat că ”în căutarea unei soluții diplomatice, ar putea fi înțelept” ca acesta să nu părăsească Ucraina, scrie Hotnews.

ADVERTISEMENT

Zelenski se va întâlni la Munchen cu vicepreședintele american Kamala Harris, urmând ca cei doi să lanseze un nou apel către Rusia să se retragă de la graniță.

ADVERTISEMENT