Life

Vopseaua pentru ouăle de Paști, pericol de E-uri. Cum alegem una naturală 

Vopseaua pentru ouăle de Paști poate fi un pericol de E-uri pentru sănătatea noastră. Cum să alegem una naturală? Sfatul experților
23.04.2024 | 23:41
Vopseaua pentru ouale de Pasti pericol de Euri Cum alegem una naturala
Cum vopsim sănătos ouăle de Paști. Sursa foto: youtube Rețetele Mihaelei
ADVERTISEMENT

Cum alegem o vopsea bună pentru ouăle de Paști, încât să nu aibă E-uri? Pericolul din spatele uneia dintre cele mai iubite tradiții de către români. Multe gospodine procedează întru-un mod eronat, în mod involuntar.

Cât de periculoasă poate fi vopseaua pentru ouăle de Paști

Mai este foarte puțin timp până când vom celebra Paștele și vom ciocni ouă, așa cum prevede obiceiul. Dincolo de bucuria specifică sărbătorii riscăm să ne îmbolnăvim, fără să știm, din cauza vopselii de pe coaja lor.

ADVERTISEMENT

Roșii, verzi, galbene, albastre, portocalii sau roz, o multitudine de culori care vor face cu ochiul gospodinelor care se pregătesc pentru masa de Paști și vor să vopsească ouă. Foarte multe apelează la vopsea din comerț, care este plină adesea de E-uri.

Zeci de E-uri, dintre care interzise în UE, poate avea o vopsea obișnuită de ouă

Vopseaua, chiar dacă este aplicată pe coaja oului, tot pătrunde în albuș, iar dacă este plină de substanțe toxice, atunci să nu vă mirați dacă vi se face rău. Fabius Antal, nutriționist, a declarat pentru Observator, în urma unui experiment, că o identificat în vopseaua obișnuită în jur de 13, 14 E-uri, dintre care 6 interziși în UE.

ADVERTISEMENT

”Chiar dacă nu arată oul cum am vrea să arate. Tehnic vorbind, noi nu mâncăm. Nu ar trebui să consumăm. Dar să-mi spună mie cineva că n-a consumat un ou de Paşte şi să fie cu zero culoare. A trecut vopseaua prin coajă, aici se vede foarte clar. Şi cam aşa arată un ou”, mai spune Fabius Antal.

Mai mult, unele dintre substanțele descoperite sunt atât de toxice, încât pot provoca reacții adverse copiilor, precum alergiile, indigestiile sau senzațiile de greață. Drept urmare, atunci când mergeți la magazin, întrebați de vopsea alimentară, chiar dacă este mai scumpă.

ADVERTISEMENT

”Să fim atenţi să cumpărăm vopsea alimentară. Nu cumpărăm vopsea de maşină, nu cumpărăm vopsea de garduri sau ne-a adus un prieten, că are luciu mai mare, nu ştiu ce vopsea de la o tinichigerie. Fiindcă ne-ar putea afecta foarte grav sănătatea.

Nu o cumpărăm vrac, nu cumpărăm acea vopsea care este neinscripţionată în limba română şi solicităm bonul fiscal”, a avertizat și Sorin Mierlea, președinte InfoCons, într-o declarație pentru aceeași sursă menționată.

ADVERTISEMENT

Sfleca roșie și ceapa roșie, vopsele 100% naturale pentru ouăle de Paști

Având în vedere pericolele la care ne putem expune prin vopseaua din comerț, pentru ouăle de Paști, cel mai indicat să aplicăm o metodă folosită de bunicile noastre, care în mod cert nu ne va dăuna. Puteți folosi sfeclă roșie sau coji de ceapă roșie.

ADVERTISEMENT