News

Parlamentul European a adoptat o rezoluție favorabilă aderării României la Schengen. Cum au votat europarlamentarii olandezi. Update

În Parlamentul European s-a votat, marți, o rezoluție privind susținerea aderării României la spațiul Schengen. Documentul a fost depus de șase grupuri politice din PE.
18.10.2022 | 15:57
Parlamentul European a adoptat o rezolutie favorabila aderarii Romaniei la Schengen Cum au votat europarlamentarii olandezi Update
România, pași importanți către Schengen. Parlamentul European, rezoluție privind aderarea țării noastre. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-10-2022
13:15

Siegfried Mureșan: ”Majoritatea europarlamentarilor olandezi susțin aderarea României la spațiul Schengen”

Politicienii români au reacționat după rezoluția adoptată marți de Parlamentul European. Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, anunță că 15 europarlamentari olandezi au votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, în timp ce 4 au votat împotrivă și 6 s-au abținut.

”Majoritatea europarlamentarilor olandezi susțin aderarea României la spațiul Schengen. Dintre europarlamentarii olandezi prezenți astăzi la votul rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, 15 europarlamentari au votat „pentru” și doar 4 au votat împotrivă, 6 membri abținându-se.

Acesta este un mesaj pentru Guvernul Rutte: majoritatea europarlamentarilor olandezi, votați direct de cetățeni, vor România în Schengen” , susține Siegfried Mureșan.

O postare asemănătoare a avut, pe Facebook, colegul lui Mureșan, Rareș Bogdan. Acesta scrie că ”85% dintre membrii Parlamentului European s-au pronunţat pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, prin votul de marţi. Voturile olandezilor arată astfel: 15 pentru, 4 împotrivă, 6 abţineri. Un mesaj clar pentru premierul Mark Rutte”.

De la București, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se arată îngrijorat de abținerile de marți ale unor reprezentanți din grupul Renew și de la PPE.

”Cu adevărat, sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE. Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii că românii merită în Schengen”, a spus Marcel Ciolacu.

18-10-2022
11:48

Europarlamentarii din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut la votul privind aderarea României la Schengen

Veștile din Parlamentul European nu sunt toate pozitive. Rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.

De subliniat însă că toți cei cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut de la vot, notează G4Media.

În plus, europarlamentarul olandez Peter van Dalen a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen.

Van Dalen este membru al partidului ChristenUnie, care face parte din coaliția de guvernare din Olanda alături de partidul lui Mark Rutte.

 

18-10-2022
10:58

Parlamentul European a votat rezoluţia pentru primirea României în Schengen

Reunit marți, la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia a fost votată cu 547 voturi ”pentru”, 49 voturi ”contra” şi 43 de abţineri.

Documentul cere Consiliului să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Parlamentul European mai precizează că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011, arată rezoluţia.

De subliniat că decizia finală în privința aderării României la Schengen va fi luată în luna decembrie, de către Consiliul JAI și apoi Consiliul European. 

Marți, 18 octombrie, europarlamentarii de la Strasbourg vor vota rezoluția privind susținerea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, începând cu anul viitor.

România, pași importanți către Schengen. Parlamentul European, rezoluție privind aderarea țării noastre

Vorbim de a patra rezoluție în acest sens. Cu un caracter nonlegislativ, documentul a fost depus de şase grupuri politice din Parlamentul European: PPE, S&D, Renew, Verzi, ECR şi Stânga.

ADVERTISEMENT

Rezoluția recomandă Consiliului să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022.

Actul mai prevede eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, ”toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”.

Prin demersul de marți, PE îşi reafirmă poziţia de lungă durată, astfel cum a fost exprimată în rezoluţia sa din 11 decembrie 2018, în sprijinul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România.

ADVERTISEMENT

Parlamentul ”se declară descurajat de faptul că, în ultimii 11 ani, Consiliul nu a reuşit să adopte o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, în pofida apelurilor repetate în acest sens, atât din partea Comisiei Europene, cât şi a Parlamentului European”, se mai arată în documentul citat de Agerpres.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Mă aştept la un vot covârşitor în favoarea României”

Europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, scrie, pe Facebook, că se aşteaptă la un vot categoric în favoarea României.

ADVERTISEMENT

De subliniat că grupul extremiștilor a fost singura grupare politică care nu a susţinut rezoluţia. Acești politicieni caută să blocheze aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

”Mă aștept la un vot covârșitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiștilor fiind singura grupare politică care nu a susținut rezoluția și care caută, așa cum au făcut-o și în plen, să blocheze aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Ar fi bine ca cei din țară care se aliază cu astfel de formațiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români”, scrie politicianul PSD.

Negrescu face referire la o propunere de rezoluţie depusă separat de către eurodeputaţii Jean Paul Garraud (Franţa) şi Nicolaus Fest (Germania) în numele grupului Identitate şi Democraţie (ID). Aceștia exprimă opoziţia faţă de viitoare extinderi ale spaţiului Schengen.

ADVERTISEMENT