News

Vouchere de 50.000 de lei pentru români. Cine poate beneficia și pentru ce sunt banii

Românii vor primi vouchere de 50.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024, însă doar în anumite condiții menționate clar de Guvern.
13.10.2023 | 13:27
Vouchere de 50000 de lei pentru romani Cine poate beneficia si pentru ce sunt banii
Vouchere de 50.000 de lei pentru români. Foto: BZI
ADVERTISEMENT

Concret, Ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene Adrian Câciu a anunțat că voucherele fac parte dintr-un program dedicat creșterii eficienței energetice a locuințelor din țara noastră. Astfel vor fi acordate vouchere de 25.000 de lei pentru achiziția de panouri solare și 25.000 de lei pentru stocarea energiei produse.

Vouchere de 50.000 de lei pentru români

Mai mult, cu ajutorul fondurilor europene vor fi acordați 76.500 de lei pentru familiile care au nevoie de anveloparea sau schimbarea ferestrelor locuințelor. Programul va începe de la 1 ianuarie 2024 și va fi valabil timp de doi ani, până în 2026, iar bugetul total acordat acestui program va fi de 1.1 miliarde de euro, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Fondurile vor fi accesate atât de către cei care locuiesc în mediul rural, cât și cei din mediul urban, conform Profit.ro. Ministrul Câciu anunța încă de la începutul lunii octombrie că mai multe categorii de români vor beneficia de diverse fonduri europene, pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

”Octombrie vine cu vești bune atât pentru angajații din educație cât și pentru beneficiarii programului Sprijin pentru România. Astfel, în luna octombrie, peste 300.000 de angajați din sectorul educație vor beneficia de alocare financiară suplimentară de 427 milioane lei pentru:

ADVERTISEMENT

Prima de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, în valoare nominală de 1500/persoană, prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare nominală de 500 lei/persoană. Acest tip de sprijin se va acorda în conformitate cu prevederile OUG 58/2023, estimarea noastră fiind că banii vor ajunge la personalul din educație în perioada 20-27 octombrie.

Tot în luna octombrie vor fi alimentate cardurile pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei pentru peste 2,5 milioane de persoane eligibile în programul Sprijin pentru România, estimarea noastră fiind că, la data de 15 octombrie 2023 cardurile vor fi alimentate iar beneficiarii vor putea achizitiona bunurile de bază la preturi în scădere.

ADVERTISEMENT

La acest moment așteptăm alimentarea conturilor MIPE de către Ministerul de Finante pentru implementarea cu succes și la timp a acestor măsuri așteptate de români și asumate de către Guvernul României”, a transmis Adrian Câciu pe Facebook. Așadar, o lună octombrie plină pentru multe categorii sociale, care vor primi ajutoare și vouchere.

În urmă cu o lună, Guvernul anunța că Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat, astfel că oamenii nu au știut dacă vor mai primi bani pentru a-și face upgrade la sistemul fotovoltaic. ”Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEMS SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu”, se arăta în comunicat.

ADVERTISEMENT

Conform Cluj24.ro, programul a fost oprit pentru că un instalator de panouri a dat AFM în judecată și a câștgat. Administrația Fondului pentru Mediu transmitea atunci că va depune toate eforturile pentru a clarifica situația, pentru ca acest program Casa Verde Fotovoltaice să fie reluat în cel mai scurt timp.

ADVERTISEMENT