News

Vouchere de vacanță 2023. Angajații care ar urma să fie tăiați de pe listă. Cine va mai beneficia de acest avantaj

Acești salariați ar urma să fie excluși de pe lista beneficiarilor. Este una dintre măsurile propuse pentru acoperirea deficitului bugetar.
31.07.2023 | 09:48
Vouchere de vacanta 2023 Angajatii care ar urma sa fie taiati de pe lista Cine va mai beneficia de acest avantaj
Vouchere de vacanță 2023. sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vouchere de vacanță 2023. Veste proastă pentru o parte dintre beneficiari. Guvernul ia în calcul eliminarea tichetelor, fiind una dintre măsurile propuse pentru acoperirea deficitului bugetar.

Vouchere de vacanță 2023. Angajații care ar urma să rămână fără tichete

Dacă în prezent voucherele de vacanță sunt primite de toți angajații de la stat, în curând anumiți bugetari ar putea fi tăiați de pe lista beneficiarilor. Este vorba despre cei care au venituri brute de minimum 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Astfel, în viitorul apropiat, tichetele de vacanță ar putea fi acordate doar celor care au venituri brute sub suma menționată anterior. Aceasta este una dintre măsurile pe care colaliția de guvernare ar vrea să o introducă cu scopul acoperirii ”găurii” bugetare.

Mai mult, ar putea fi introduse schimbări și în ceea ce privește indemnizațiile de hrană. Ele nu vor mai fi acordate tuturor bugetarilor, ci doar celor care au venituri mai mici de 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, numărul funcțiilor de conducere la stat ar putea fi redus, potrivit planului de reducere a cheltuielilor. Acordarea tichetelor de vacanță are un impact bugetar anual de aproximativ 1,5 miliarde de lei.

Valoarea unuia este de 1.450 de lei. Voucherele sunt destinate angajaților din instituțiile de stat și pot fi folosite în scop turistic, pe teritoriul României. Nu pot fi utilizate în străinătate, potrivit prevederilor.

ADVERTISEMENT

Ele reprezintă un bonus pentru bugetari și o metodă de fidelizare a angajaților. Însă, dacă o persoană lucrează la mai multe instituții, aceasta beneficiază de tichetele de vacanță doar o singură dată.

Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat

Pe de altă parte, amintim că în luna iunie Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede ca voucherele de vacanță să fie acordate și angajaților de la privat. Impactul bugetar va fi de peste 6 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive a inițiativei legislative se precizează că se urmărește eliminarea discrepanțelor dintre bugetari și salariații din sectorul privat. Schimbarea ar putea fi produsă până pe 21 decembrie 2026.

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”.

 

ADVERTISEMENT