News

Vouchere de vacanță 2023. Angajații care sunt tăiați de pe lista beneficiarilor

Vouchere de vacanță 2023. O categorie de angajați ar putea să rămână fără tichete. În ce condiții pot fi excluși de pe listă?
04.07.2023 | 08:11
Vouchere de vacanta 2023 Angajatii care sunt taiati de pe lista beneficiarilor
Vouchere de vacanță 2023. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vouchere de vacanță 2023. Informații utile pentru o categorie de angajați. Aceștia vor fi tăiați de pe lista beneficiarilor, potrivit regulilor aflate în contractele colective de muncă după consultările cu salariații.

Vouchere de vacanță 2023. Salariații care ar putea să rămână fără tichete

Tichetele cu reduceri pentru vacanță pot dispărea pentru o serie de angajați. Deși nu pot fi acordate pe criterii discriminatorii, există anumite situații excepționale în care românii pot rămâne fără aceste beneficii.

ADVERTISEMENT

În mod normal, voucherele de vacanță sunt oferite beneficiarilor potrivit regulilor negociate în contractul colectiv ori în urma consultărilor cu salariații. În acest fel, statul urmărește susținerea angajaților, a companiilor, dar și a economiei.

„Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele.

ADVERTISEMENT

a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare. Valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor; b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare”, prevede legea.

Însă, pentru a beneficia de tichetele de vacanță, românii trebuie să respecte anumite reguli. Angajatorii și organizațiile de sindicat, ori reprezentanții salariaților, sunt cei stabilesc în ce condiții sunt acordate voucherele, precum și categoriile de beneficiari, potrivit avocat.net.

ADVERTISEMENT

„Angajatorii, după caz, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau reprezentanții beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanță”.

Excluderea unui angajat intră sub incidența OG 137/2000 atunci „când motivele excluderii nu sunt obiective ori justificate”, potrivit legii. Prin urmare, condițiile în care o persoană este exclusă de pe lista beneficiarilor, trebuie să fie specificate în contractele de muncă sau în regulamentul intern.

ADVERTISEMENT

În ce condiții pot fi excluși angajații de pe lista beneficiarilor

În cazul unei persoane care a avut contractul de muncă suspendat, excluderea totală de pe lista beneficiarilor ar putea fi considerată discriminare. În aceste condiții ar trebui stabilite anumite soluții, potrivit legii.

În mod normal, angajații ar trebui să primească tichetele de vacanță în funcție de perioada de lucru desfășurată, conform art. 12 alin (3) din HG 215/2009. Astfel, dacă o persoană este recent angajată ori nu s-a prezentat la serviciu, legea prevede că aceasta poate fi tăiată de pe lista beneficiarilor.

„Cuantumul acordat salariaților, (nu se referă la salariații din instituțiile și autoritățile publice) sub forma voucherelor de vacanță se stabilește, în condițiile legii, de către angajatori proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic.”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT
Tags: