News

Vouchere de vacanță pentru încă o categorie de bugetari. Guvernul face o nouă concesie sindicatelor

O parte dintre angajații sistemului de sănătate nu beneficiau de vouchere de vacanță, însă greva japoneză inițiată de sindicate a determinat Guvernul să remedieze situația.
12.06.2023 | 15:46
Vouchere de vacanta pentru inca o categorie de bugetari Guvernul face o noua concesie sindicatelor
Pe viitor, toți angajații din sistemul sanitar vor primi vouchere de vacanță/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În încercarea de a evita o grevă generală în domeniul sanitar de proporțiile celei a profesorilor, Guvernul face o nouă concesie sindicatelor acceptând una din revendicările sindicatelor, anume aceea a acordării de vouchere de vacanță pentru angajații din sistem care nu le-au primit în ultimii ani.

Aplicare neunitară a ordonanței privind voucherele

Angajații din domeniul sanitar au intrat în grevă japoneză din 7 iunie, amenințând cu greva generală în caz că revendicările nu le sunt satisfăcute. Una dintre acestea viza reglementarea acordării voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem, întrucât prevederile legale aflate în vigoare au făcut ca mulți dintre salariații din sănătate să nu le primească până acum.

ADVERTISEMENT

Discrepanța a apărut întrucât unele unități sanitare sunt finanțate direct de la bugetul de stat, iar altele au ca asociat unic primăriile și consiliile județene. În cazul acestora din urmă, voucherele s-au acordat neunitar, în funcție de bugetele pe care le aveau la dispoziție, fapt ce a provocat nemulțumirea sindicatelor, precum și mai multe acțiuni în instanță.

În urma negocierilor care au avut loc în ultimele zile între organizațiile sindicale și Ministerul Sănătății, s-a convenit ca acesta din urmă să pregătească o ordonanță de urgență prin care plata voucherelor de vacanță să fie asigurată de la bugetul de stat pentru toate unitățile spitalicești.

ADVERTISEMENT

Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public. Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

O doleanță mai veche a sindicatelor

Textul ordonanței stipulează că, din acest an, plata voucherelor de vacanță se va face de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, chiar și pentru unitățile care sunt în subordinea unităților administrativ-teritoriale. Plata va fi oficializată printr-un contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare, al cărui model urmează să fie stabilit prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Subiectul voucherelor a provocat mai demult tensiuni între sindicate și minister. Cei de la Sanitas au acuzat Guvernul, în august 2022, că vor să rezolve impreciziile legii prin eliminarea explicită a acestui drept de care oricum nu beneficiau. Chestiunea a rămas netranșată până la începutul lunii iunie, când sindicatele au cerut din nou ca toți angajații din sănătate să primească vouchere de vacanță.

Pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanțarea voucherelor de vacanță este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât își acoperă cu greu cheltuielile pentru funcționarea de zi cu zi!”, reclama Federația Sanitas, pe 3 iunie.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de ordonanță de urgență, acestei revendicări i se dă curs, la scurtă vreme după ce Guvernul făcuse deja o primă concesie printr-o altă ordonanță de urgență care prevedea majorarea salariilor tuturor angajaților din sănătate la nivelul prevăzut pentru anul 2022 în grila de salarizare din Legea 153/2017.

ADVERTISEMENT