News

Voucherele care nu se mai acordă anul viitor. Ce ajutoare vor primi românii în 2024

Guvernul renunță în 2024 la unele dintre voucherele acordate românilor cu venituri mici. Aceștia le vor primi totuși în continuare pe cele pentru alimente
29.11.2023 | 08:08
Voucherele care nu se mai acorda anul viitor Ce ajutoare vor primi romanii in 2024
Ministrul Adrian Câciu a explicat ce vouchere nu vor mai fi acordate în 2024 Sursa foto: Facebook Adrian Câciu
ADVERTISEMENT

Guvernul strânge cureaua privind cheltuielile bugetare și prin tăieri de vouchere pentru românii cu venituri mici. Din 2024 nu va mai fi acordat ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor de energie.

Voucherele care nu se mai acordă anul viitor

Totuși, dacă mai au ceva din ajutorul aferent anului 2023, beneficiarii vor mai putea folosi banii până pe 31 martie 2024, după ce executivul a prelungit termenul de valabilitate a voucherelor pentru energie, care expirau inițial pe 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

“Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31 martie 2024.

Veste bună pentru cei care sunt beneficiari ai voucherelor pentru energie: am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Termenul inițial era 31 decembrie 2023″, a precizat Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene. Oficialul a adăugat și faptul că prelungirea valabilității acestor vouchere de energie s-a făcut în urma unor consultări cu Comisia Europeană.

Potrivit cifrelor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie.

ADVERTISEMENT

Pentru 2024 va rămâne în vigoare plafonarea prețului la energie electrică și gaze, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, până în 2025.

Ce ajutoare vor primi românii în 2024

Românii din categoriile vulnerabile vor primi în 2024, pe tot parcursul anului, voucherele pentru alimente, a mai precizat Adrian Câciu. Tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor fi acordate și anul viitor din două în două luni.

ADVERTISEMENT

“Acest tip de sprijin (voucherele pentru alimente n.r.) va continua și în 2024, la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune.

Este acel ajutor pe care l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat, marţi, ministrul Câciu.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, se vor indexa pensiile cu rata inflației, 13,8%, ceea ce va face ca punctul de pensie să crească cu 240 lei, iar pensia minimă să se mărească cu 150 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: