Ceapa este unul dintre cele mai des întâlnite ingrediente pe care gospodinele îl folosesc atunci când pregătesc diverse preparate. Din păcate, deși este un produs care dă un gust aparte mâncărurilor, acesta este evitat adese, deoarece provoacă disconfort în momentul tocării.
O substanță numită alliinase este eliberată când are loc secționarea bulbului. Aceata generează molecula iritantă, numită tiopropanal sulfoxid, responsabilă pentru lăcrimarea ochilor.
Specialiștii susțin că există câteva trucuri pentru a scăpa de senzație neplăcută de usturime a ochilor, fără a elimina ceapa din preparate.
Iată câteva modalități prin care putem toca ceapă, fără să plângem.
Primul truc pe care îl puteți încerca presupune să puneți cuțitul în congelator, timp de 15 minute, înainte să tăiați ceapa. Dacă lama cuțitului va fi rece, vă va proteja împotriva lăcrimării. De asemenea, ingredientul poate fi depozitată în congelator pentru a emite o cantitate mai mică de tiopropanal sulfoxid.
O altă modalitate de a stopa lacrimile este să luați o felie de lămâie și să ungeți tocătorul înainte să vă apucați de gătit.
Hota pornită în timp ce are loc procesul de tăiere este o altă soluție recomandată de speciliști. Bucătăria aerisită prin ventilare sau prin deschiderea geamului ajută la dispersarea acizilor care irită ochii.
Deși o să vi se pară o glumă, ochelarii de soare sau de protecție, pot fi și eu un truc la care să apelați. Mai nou pe piață veți găsi ochelari de protecție, creați special în acest scop.
Un aspect important în tăierea acestei legume îl poartă și cuțitul folosit, deoarece zimții sporesc emiterea enzimelor.