News

Vreme extremă în octombrie. Meteorologii ANM anunță răcirea bruscă și sosirea ploilor

Vremea din octombrie va fi cu adevărat extremă, în condițiile în care se anunță zile caniculare cu temperaturi de 28 de grade, după care vine gerul.
12.10.2023 | 09:18
Vreme extrema in octombrie Meteorologii ANM anunta racirea brusca si sosirea ploilor
Meteorologii ANM anunță răcirea bruscă și sosirea ploilor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Specialiștii vorbesc despre un final de săptămână canicular, cu temperaturi peste 20 de grade, chiar și 28 de grade în vestul și sudul țării, după care vine gerul. Mai mult, precipitațiile abundente sunt așteptate în prima jumătate a săptămânii viitoare în mai multe zone ale țării.

Meteorologii ANM anunță răcirea bruscă și sosirea ploilor

Așadar, după vremea bună din weekend, în țara noastră vine un nou front rece dinspre nord-vest, care readuce vremea de toamnă. Astfel, temperaturile scad puternic, în special în nordul țării, unde apar ploi, precum și intensificări puternice ale vântului la rafală. Între timp, în sudul țării sunt așteptate temperaturi maxime de 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în vest și est meteorologii vorbesc despre temperaturi maxime de 12-14 grade celsius, iar în centru de 10-12 grade celsius. Mai mult, în zonele montane, temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 10 grade Celsius. ”De asemenea, luni, în zonele înalte de munte, sunt așteptate lapoviță și ninsori. Precipitațiile sunt așteptate în prima jumătate a săptămânii viitoare în zone extinse ale țării”, transmite meteoradar.ro.

”Temperaturile vor continua să scadă ușor în anumite zone ale țării până joi, însă se vor încadra în normalul pentru această perioadă. În ceea ce privește a doua jumătate a săptămânii următoare, modelele sunt încă împărțite: modelul european de prognoză prevede momentan o scădere și mai puternică a temperaturilor, cu maxime de până la circa 7 grade.

ADVERTISEMENT

Acestea vor trece de pragul de îngheț în centrul și nordul țării, însoțite de precipitații abundente, sub formă de lapoviță și chiar posibile ninsori, pe alocuri. Modelul american de prognoză este, însă, mai optimist și prevede o reîntoarce a temperaturilor mai plăcute de toamnă”, mai arată sursa citată.

Directorul ANM Elena Mateescu explica situația din luna octombrie, când vremea poate fi considerată o vreme a extremelor. ”Vorbim de o scădere bruscă de temperatură, mai ales mâine, în jumătatea nordică a țării, unde valorile se vor apropia de normalul termic, cu maxime cel mult până la 20°C. În acelaşi timp, în sud şi sud-est, vorbim de temperaturi maxime care în continuare reprezintă pragul unei zile de vară – 24, 25 de grade.

ADVERTISEMENT

Astăzi, a doua lună de toamnă a debutat cu valori în jumătatea sud-estică a țării, de până la 29° la București și Bechet, semn că în continuare vara e prezentă în zona țării noastre. Și dacă săptămâna va debuta cu o scădere a valorilor de temperaturi mâine, și în sudul sud-estul țării, la valori de 24-25 de grade, față de cele 29 de astăzi, de miercuri din nou se va încălzi”, declara Elena Mateescu la Antena 3.

Cu toate acestea, Elena Mateescu le transmitea românilor că spre finalul lunii octombrie vremea va redeveni tomnatică, așadar frig și ploi pentru majoritatea zonelor din țară. ”De-abia din a doua parte a lunii octombrie ne așteptăm cel puțin ca din punctul de vedere al regimului de precipitații să ne apropiem de ceea ce ar fi normal. Şi în a treia săptămână din octombrie există posibilitatea să înregistrăm valori mai ridicate, în jur de 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce ne ducem spre finalul lunii octombrie, este posibil ca valorile în medie să mai scadă față de prima parte a lunii și să ne ducem undeva între 15°C până la 20°C. Ploile vor fi resimţite abia în ultima săptămână de octombrie. Oricum după un septembrie care a bătut recorduri de căldură, octombrie 2023 se poate încadra printre cele mai calde perioade ale acestu interval”, a concluzionat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT