News

Vreme severă în România. Copil din Arad, salvat pe geam de furia apelor. Cod galben de precipitații abundente pentru aceeași zonă

Vremea instabilă face ravagii. Mai multe gospodării din Arad au fost inundate, un copil a fost scos de pompieri pe geamul mașinii blocate de ape
25.06.2023 | 18:51
Vreme severa in Romania Copil din Arad salvat pe geam de furia apelor Cod galben de precipitatii abundente pentru aceeasi zona
Viitura a inundat mai două sate din județul Arad Sursa foto: Facebook Meteoplus
ADVERTISEMENT

Oamenii din mai multe locuințe situate în două localități din județul Arad au fost nevoiți să se refugieze în podurile caselor în așteptarea salvatorilor ISU, după ce gospodăriile lor au fost inundate în urma viiturilor cauzate de precipitații abundente căzute în ultimele ore.

Copil din Arad, salvat pe geam de furia apelor

Potrivit reprezentanților ISU, două sate din Arad au fost complet inundate de viitură. Un copil a fost salvat la limită din calea apelor, fiind preluat direct pe geamul mașinii blocate pe șosea.

ADVERTISEMENT

“În zona celor două localități surprinse de viitură Buceava-Șoimuș, localități care fac parte din comuna Brazii este o zonă în care de dimineață au fost avertizări de cod portocaliu scurgeri și viituri de pe versanți.

Situația este destul de dificilă în acea zonă deoarece căile de comunicații au fost acoperite cu aluviuni sau rupte, forțele de intervenție parcurgând mai mulți kilometri pe jos, neputându-se ajunge cu autospecialele de intervenție. Din fericire, în momentul pătrunderii în prima localitate, în Buceava, colegii mei de la detașamentul Sebiş și a reușit să pătrundă pe jos, trecând cursul de râu prin apă.

ADVERTISEMENT

Au reușit să salveze patru persoane, toate care erau urcate în podurile casei. În continuare se încearcă pătrunderea în cea de-a doua localitate. Șoimuș este o localitate undeva între dealuri, drumul de acces fiind nepracticabil.

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu personal din turele libere de la alte sub-unități. În acest moment situația operativă este sub control, neexistând probleme foarte mari, neavând până în acest moment informații despre victime, dar pagubele par a fi semnificative, la o primă evaluare. Multe case inundate.

ADVERTISEMENT

Nu avem o situație foarte clară asupra caselor inundate deoarece zona nu beneficiază de semnal foarte bun la telefon și într-o situație de normalitate, comitetele locale pentru situații de urgență, primăriile nefăcând o evaluare foarte bună, fiind și ele la intervenție cu utilaje, tractoare, autogredere.

În zonă s-a deplasat și inspectorul șef care conduce intervenția. Vestea ce bună este că cele patru persoane care au fost evacuate, care s-au evacuat într-un pod, într-o casă care era cuprinsă de ape reușit să fie salvate de colegii mei de la subunitatea din Gurahon”, a prcizat la Antena 3 CNN, George Pleşca, purtător de cuvânt ISU Arad.

ADVERTISEMENT

Cod galben de precipitații abundente pentru aceeași zonă

Pe parcursul zile au fost emise mai multe avertizări de vreme severă imediată, pe lângă codurile portocaliu și galben ce afectează aproape întreg teritoriul țării până luni dimineață.

Astfel, pentru județul Arad, zona Birchiș, Ususău, Bata și județul Timiș, zona Făget, Bethausen, Dumbrava, Margina, Mănăștiur, Ohaba Lungă, Bara, este în vigoare până la ora 19.30 o avertizare cod galben.

Fenomenele care vor afecta zonele menționate în mesajul meteorologilor sunt descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT