News

Vremea extremă din octombrie, explicată de Elena Mateescu. Ce temperaturi se vor înregistra în București

Vremea în octombrie va fi o vreme a extremelor, cu temperaturi ridicate de vară care vor fi alternate de frig în multe zone ale țării.
02.10.2023 | 10:36
Vremea extrema din octombrie explicata de Elena Mateescu Ce temperaturi se vor inregistra in Bucuresti
Vremea extremă din octombrie, explicată de Elena Mateescu. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Luna octombrie, la fel ca și septembrie, se anunță o lună exagerat de caldă, după cum remarcă inclusiv directorul ANM, Elena Mateescu.  ”În continuare vara e prezentă în zona țării noastre”, a subliniat directorul ANM. Așadar, potrivit anunțului făcut de meteorologi, bucureștenii se vor bucura multă vreme inclusiv de temperaturi de 29 de grade Celsius.

Vremea extremă din octombrie, explicată de Elena Mateescu

”Vorbim de o scădere bruscă de temperatură, mai ales mâine, în jumătatea nordică a țării, unde valorile se vor apropia de normalul termic, cu maxime cel mult până la 20°C. În acelaşi timp, în sud şi sud-est, vorbim de temperaturi maxime care în continuare reprezintă pragul unei zile de vară – 24, 25 de grade.

ADVERTISEMENT

Astăzi, a doua lună de toamnă a debutat cu valori în jumătatea sud-estică a țării, de până la 29° la București și Bechet, semn că în continuare vara e prezentă în zona țării noastre. Și dacă săptămâna va debuta cu o scădere a valorilor de temperaturi mâine, și în sudul sud-estul țării, la valori de 24-25 de grade, față de cele 29 de astăzi, de miercuri din nou se va încălzi”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

Problema cea mai mare, subliniată de Elena Mateescu, e riscul ridicat de secetă, din cauză că precipitațiile vor fi absente în această perioadă. Meteorologii nu se feresc, în acest context, să discute despre ”secetă pedologică extremă” în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și jumătatea sudică a Moldovei.

ADVERTISEMENT

”De miercuri vom constata valori din nou de până la 27-28. Minimele sunt ușor mai coborâte, în special în depresiunile din estul Transilvaniei. În jumătatea de nord a țării vom avea cel mult nouă 10 grade, în timp ce în cea sudică, avem 12-13 grade.

În continuare vremea rămâne frumoasă și cu variații nesemnificative până în jurul datei de 10-16 octombrie, până la mijlocul lunii. Din punct de vedere termic, săptămânile 2-9 octombrie și 9-16 octombrie au valori de temperaturi în medie mai ridicate. Din păcate, deficitul de precipitații rămâne de interes. În zona montană sau în zonele nordice, probabilitate de precipitații este redusă”, a completat directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru cei ce nu se împacă cu vremea de vară, Elena Mateescu are ”vești bune”, pentru că toamna ar trebui să ajungă la noi în țară undeva spre finele lunii octombrie. Așadar, spre final de octombrie temperaturile scad în medie la 15-20 de grade Celsius, cu toate că și această lună poate fi considerată o lună exagerat de caldă pentru cât ar fi normal.

”De-abia din a doua parte a lunii octombrie ne așteptăm cel puțin ca din punctul de vedere al regimului de precipitații să ne apropiem de ceea ce ar fi normal. Şi în a treia săptămână din octombrie există posibilitatea să înregistrăm valori mai ridicate, în jur de 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce ne ducem spre finalul lunii octombrie, este posibil ca valorile în medie să mai scadă față de prima parte a lunii și să ne ducem undeva între 15°C până la 20°C. Ploile vor fi resimţite abia în ultima săptămână de octombrie. Oricum după un septembrie care a bătut recorduri de căldură, octombrie 2023 se poate încadra printre cele mai calde perioade ale acestu interval”, a concluzionat directorul ANM.

ADVERTISEMENT