News

Vulcanul din La Palma, erupție spectaculoasă după 50 de ani. Mii de oameni au fost evacuați. 50 de români se află pe insulă. Video. Update

Vulcanul din La Palma a erupt după 50 de ani. Mii de oameni, evacuați.
22.09.2021 | 07:14
Vulcanul din La Palma eruptie spectaculoasa dupa 50 de ani Mii de oameni au fost evacuati 50 de romani se afla pe insula Video Update
Vulcanul din La Palma, erupție spectaculoasă după 50 de ani. Zeci de oameni au fost evacuați. Video. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-09-2021
04:10

Vulcanul Cumbre Vieja continuă să erupă

Circa 170 de case au fost distruse, iar 6.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

”170 de case înghițite de covorul acesta de lavă, care avansează cu o viteză mică. Din câte am înțeles are câțiva metri pe oră, din cauză că s-a lățit. Covorul atinge, pe alocuri, 10 metri înălțime, covorul ăsta de lavă arzândă.

Ea este scuipată de vulcan la 1.000 de grade. Are peste 500 de grade chiar jos, unde a călătorit câțiva kilometri și înghite pur și simplu. Sunt niște imagini dezastruoase”, a precizat Ovidiu Văduvescu, astronom La Palma, conform Pro TV.

De asemenea, există riscul degajării unor vapori toxici.

Vulcanul aflat pe insula La Palma din arhipelagul Canare a erupt după 50 de ani de inactivitate. Din această cauză, zeci de oameni au fost evacuați duminică.

Vulcanul din La Palma, erupție spectaculoasă după 50 de ani de inactivitate

De asemenea, un nor gros s-a ridicat deasupra insulei și autoritățile au transportat persoanele în vârstă sau cele cu dizabilități într-un loc sigur, având în vedere că vulcanul a erupt.

ADVERTISEMENT

De altfel, specialiștii au avertizat că această erupție va avea loc, iar vulcanul din insula La Palma a fost sub supraveghere deoarece avea o activitate seismică intensă.

„Cutremurele sunt din ce în ce mai puternice şi magma îşi face drum către suprafaţă. Sunt şanse mai mari de erupţie, ceea ce înseamnă că autorităţile au decis să evacueze unele persoane”, a informat un purtător de cuvânt al Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Ulterior, erupția vulcanului din La Palma din Arhipelagul Canare a început duminică la ora locală 15:15.

Zeci de oameni, evacuați din calea erupției vulcanului

Pentru ca toată lumea să fie în siguranță și nimeni să nu fie rănit în urma acestei erupții, autoritățile au decis să evacueze în jur de 40 de persoane care nu se puteau deplasa singure.

ADVERTISEMENT

Nu au fost lăsate singure nici animalele, care au fost și ele evacuate. Este vorba despre vietățile de la fermele aflate în sate din apropierea vulcanului.

De asemenea, Ministerul Apărării a decis ca mai mulți soldat să fie detașați pentru a ajuta la evacuări.

ADVERTISEMENT

S-au înregistrat mai multe cutremure cu magnitudine de până la 3,8 pe Richter, în parcul naţional Cumbre Vieja, din sudul insulei.

De asemenea Insulele Canare au rămas sub alertă galbenă din cauza acestei erupții. Aceasta este a doua pe scara pericolului.

”Se așteptau să erupă, pentru că au fost multe cutremure. Deocamdată e o erupție lentă, sunt cinci găuri, dar sunt îngrijorați pentru că nu știu dacă situația se va înrăutăți și erupția va deveni mai puternică”, a scris un locuitor din La Palma pe Facebook.

Autoritățile au informat despre posibilitatea erupției vulcanului încă de vineri și le-au recomandat oamenilor să își facă un rucsac cu cele necesare, în caz că trebuie să părăsească locuințele.

ADVERTISEMENT