News

Xi Jinping pune Rusia pe tușă: „Relațiile dintre China și SUA vor fi decisive pentru viitorul omenirii”

Xi Jinping spune că SUA și China își vor împărți lumea. „Relațiile dintre Washington și Beijing sunt cele mai importante din lume”
10.10.2023 | 08:33
Xi Jinping pune Rusia pe tusa Relatiile dintre China si SUA vor fi decisive pentru viitorul omenirii
China va împărți viitorul cu SUA, Rusia lui Vladimir Putin fiind o fază depășită pentru Beijing / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

China și Statele Unite, care sunt în dezacord pe o serie de subiecte, și-au reluat dialogul în ultimele luni, cu o succesiune de vizite la Beijing ale unor înalți oficiali americani. Cu toate acestea, relațiile bilaterale rămân tensionate, disputele comerciale, expansiunea chineză în Marea Chinei de Sud și problema Taiwanului fiind tot atâtea dosare complicate.

„Cele mai importante relații din lume”

Luni, președintele chinez Xi Jinping a descris relațiile dintre Beijing și Washington ca fiind decisive pentru „viitorul omenirii”, în timpul unei vizite a senatorilor americani, în cadrul încălzirii diplomatice dintre cele două puteri. „Relațiile dintre China și Statele Unite sunt cele mai importante din lume”, a subliniat el în fața unei delegații conduse de democratul Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul american.

ADVERTISEMENT

„Felul în care China și Statele Unite se vor înțelege în fața unei lumi în plină frământare va fi decisiv pentru viitorul și destinul omenirii”, a adăugat liderul de la Beijing. La orele dimineții, delegația americană a fost primită de ministrul chinez de Externe, Wang Yi. „Sperăm că această vizită va ajuta Statele Unite să înțeleagă mai bine China, să privească mai obiectiv relațiile sino-americane și să gestioneze mai rațional disputele existente”, le-a spus congresmenilor americani șeful diplomației chineze.

„Vom modela acest secol”

China și Statele Unite, care se află în dezacord pe o serie de subiecte, și-au reînnoit dialogul în ultimele luni, cu o succesiune de vizite la Beijing ale unor înalți oficiali americani.  „Trebuie să ne gestionăm relațiile în mod responsabil”, i-a spus Chuck Schumer lui Wang Yi, insistând asupra faptului că Statele Unite „nu caută conflictul”. Delegația de senatori americani a fost primită, luni, și de președintele Adunării Naționale Populare (legislativul), Zhao Leji, scrie Le Figaro.

ADVERTISEMENT

„Țările noastre, împreună, vor modela acest secol”, i-a spus Schumer. „Deoarece suntem două mari puteri, este firesc ca două mari puteri să se găsească în competiție în domenii precum comerțul, tehnologia și diplomația, printre altele”, a adăugat el.

O posibilă întâlnire între Joe Biden și Xi Jinping

Această deplasare în China a senatorilor americani are loc într-un moment în care se ia în considerare o întâlnire între liderii celor două țări. Vineri, Joe Biden a evocat ca „o posibilitate” o întâlnire cu omologul său Xi Jinping la summitul Apec (Cooperarea Economică Asia-Pacific), programat la mijlocul lunii noiembrie la San Francisco.

ADVERTISEMENT

„O astfel de întâlnire nu a fost organizată, dar este o posibilitate”, a declarat el presei când a fost întrebat despre această chestiune. Cu toate acestea, relațiile bilaterale între Washington și Beijing rămân tensionate, disputele comerciale, expansiunea chineză în Marea Chinei de Sud și problema Taiwanului fiind tot atâtea piedici.

În umbra atacurilor din Israel

Luni, Chuck Schumer a criticat, de asemenea, apelul Chinei la „reținere” în urma confruntărilor dintre mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel. „Am fost foarte dezamăgit, ca să fiu sincer, de declarație (…) care nu a arătat nicio compasiune sau sprijin pentru Israel în aceste momente dificile și tulburi”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Întrebată în legătură cu aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Mao Ning, a declarat că China este „foarte îngrijorată de escaladarea continuă a conflictului israeliano-palestinian”. Beijingul „deplânge victimele civile cauzate de conflict” și „respinge și condamnă acțiunile care dăunează civililor”, a adăugat ea.

„Lumea traversează astăzi o perioadă de turbulențe și schimbări”, subliniase anterior Wang Yi: „criza din Ucraina nu a fost încă rezolvată, iar războiul a revenit în Orientul Mijlociu”. „Toate aceste provocări trebuie să fie gestionate de comunitatea internațională, iar China și Statele Unite trebuie să își joace rolul fiecare”, a afirmat el.

Rusia, pentru crearea unui stat palestinian

Diplomația chineză, care a facilitat la începutul acestui an apropierea spectaculoasă dintre Iran și Arabia Saudită, afirmă în mod regulat că dorește să contribuie la procesul de pace israeliano-palestinian, care este în impas din 2014. Până de curând, China era mai puțin implicată în chestiunea israeliano-palestiniană decât Statele Unite, dar Bejingul, care întreține de asemenea relații bune cu Israelul, este acum mai ferm în afirmarea poziției sale pe această temă.

Luni, Moscova a declarat că crearea unui stat palestinian este soluția „cea mai credibilă” la conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat luni șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. „Nu putem fi de acord cu cei care spun că securitatea poate fi garantată doar prin combaterea terorismului”, adăugând că crearea unui stat palestinian este „cea mai credibilă soluție”.

Tot luni, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că răspunsul Israelului la atacul fără precedent al aripii armate a Hamas, Al-Aqsa, din Fâșia Gaza va „schimba Orientul Mijlociu”. Premierul israelian, care s-a adresat primarilor din orașele de la granița de sud a țării afectate de atacuri, potrivit unui comunicat al biroului său, nu a dat alte detalii.

ADVERTISEMENT