News

Cronologia confruntărilor dintre Hamas și Israel. Principiile pe care a fost fondată gruparea militantă palestiniană

Gruparea militantă islamistă care controlează Gaza a dus atacurile împotriva Israelului la un nou nivel, după decenii de ostilități.
09.10.2023 | 12:55
Cronologia confruntarilor dintre Hamas si Israel Principiile pe care a fost fondata gruparea militanta palestiniana
Conflictul dintre Hamas și Israel se întinde pe decenii Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mișcarea militantă Hamas a lansat sâmbătă unul dintre cele mai mari atacuri asupra Israelului din ultimele decenii, ucigând sute de persoane, răpind soldați și civili și determinând Israelul să declare război. Cea mai mare dintre grupările islamiste armate din teritoriile palestiniene, Hamas guvernează Fâșia Gaza, unde locuiesc două milioane de persoane.

Ce este Hamas?

Hamas a fost fondată în 1987 de șeicul Ahmed Yassin, care a activat în Frăția Musulmană, în timpul primei revolte palestiniene împotriva controlului militar israelian asupra Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza.

ADVERTISEMENT

De atunci, Hamas a fost responsabilă de atacuri sinucigașe împotriva civililor israelieni, precum și de răpirea și uciderea soldaților israelieni. Statele Unite se numără printre țările care au considerat-o grup terorist. Dar Hamas este, de asemenea, puterea care guvernează în Fâșia Gaza.

Spre deosebire de Organizația pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Mahmoud Abbas, Hamas nu recunoaște dreptul Israelului de a exista ca stat și a vorbit despre alungarea tuturor evreilor din regiune. A susținut o poziție intransigentă privind crearea unui stat palestinian bazat pe fundamentalismul islamic care să se întindă de la Mediterana la est până la râul Iordan.

ADVERTISEMENT

Care este rolul Hamas în teritoriile palestiniene?

Acronim în arabă pentru Mișcarea de Rezistență Islamică, Hamas a fost fondată pe trei piloni: religie, caritate și lupta împotriva Israelului, relatează The New York Times. Hamas are de multă vreme o relație conflictuală cu partidul palestinian rival, Fatah, condus de Mahmoud Abbas.

La un an după retragerea Israelului din Gaza în 2005, Hamas a câștigat alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah. În 2007, după lupte între facțiuni în Gaza, a înlăturat Autoritatea Palestiniană dominată de Fatah și a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza.

ADVERTISEMENT

În primii ani, Hamas a fost acceptat pe scară largă de palestinieni ca fiind grupul cel mai dispus să se opună Israelului, iar unii îl considerau mai puțin corupt și mai bine organizat decât Autoritatea Palestiniană. Dar nemulțumirea a crescut pe măsură ce viața palestinienilor s-a înrăutățit pe fondul conflictului și al anilor de blocadă israeliană și egipteană, iar unii consideră că atacurile grupului au afectat și palestinienii.

Cine sunt aliații și susținătorii săi?

În Fâșia Gaza, Hamas și Jihadul Islamic, al doilea grup militant ca mărime din regiune, sunt frecvent unite împotriva Israelului. Jihadul Islamic acționează adesea independent de Hamas și se concentrează în principal pe confruntarea militară. În unele ocazii, Hamas a exercitat presiuni asupra Jihadului Islamic pentru a opri atacurile sau represaliile împotriva Israelului sau a rămas pe margine în timp ce grupul se confrunta cu Israelul. Alteori, Hamas a fost atrasă în luptă.

ADVERTISEMENT

Hamas este aliat cu țări din Orientul Mijlociu precum Siria și cu entități precum grupul islamist șiit Hezbollah din Liban, care se opun politicilor americane și israeliene. Unul dintre susținătorii săi cei mai vocali este Iranul, care are propriile interese în lupta împotriva Israelului. Timp de decenii, Iranul a oferit Hamas arme, tehnologie și instruire pentru a-și construi propriul arsenal de rachete avansate care pot ajunge adânc în teritoriul israelian.

Cronologia confruntărilor dintre militanții palestinieni și Israel

Conflictul dintre militanții palestinieni și Israel persistă de zeci de ani. Amploarea și complexitatea atacurilor Hamas au șocat liderii din întreaga lume. Ele au venit după decenii de conflict necruțător care a ucis mii de oameni, a forțat generații întregi să crească sub ocupație sau a creat o anxietate constantă legată de iminența tirurilor de rachete sau a bombardamentelor.

Principalelor evenimente ale conflictului care se întinde pe două secole

În 1949, statul Israel, nou creat, a semnat o serie de armistiții cu țările arabe care îi declaraseră război. În conformitate cu acordurile din 1949, Fâșia Gaza se afla sub controlul Egiptului.

În octombrie 1956, la câteva luni după ce președintele egiptean a naționalizat canalul navigabil Suez, tăind accesul Israelului la transportul maritim, Israelul a invadat Peninsula Sinai și Fâșia Gaza. În luna noiembrie a aceluiași an, Organizația Națiunilor Unite a cerut Marii Britanii, Franței și Israelului să își retragă trupele din Egipt.  În ianuarie 1957, Israelul s-a retras de pe teritoriul egiptean, cu excepția Fâșiei Gaza și a zonei Golfului Aqaba, argumentând că Fâșia Gaza nu a aparținut niciodată Egiptului.

În iunie 1967, în timpul Războiului de Șase Zile, Israelul a obținut controlul asupra Fâșiei Gaza și a Peninsulei Sinai. La Yom Kippur, în octombrie 1973, forțele invadatoare din Egipt și Siria au încercat să convingă Israelul să negocieze condiții mai bune pentru țările arabe. Aproape 2.700 de soldați israelieni au murit în cele 19 zile de război și mii de oameni au fost răniți, dintr-o populație de aproximativ trei milioane de locuitori la acea vreme.

La 26 martie 1979, Egiptul și Israelul au semnat la Casa Albă un tratat de pace care a dus la retragerea completă a Israelului din Peninsula Sinai. Cele două țări au convenit asupra cadrului unui acord care să permită autonomia palestinienilor care trăiesc în teritoriile ocupate. Trei ani mai târziu, președintele Reagan și-a exprimat sprijinul pentru autonomia deplină a acestora, cu o anumită supraveghere iordaniană, însă Israelul a respins planul.

Prima și a doua Intifadă

În decembrie 1987, palestinienii care locuiau în Cisiordania și Gaza au început Prima Intifada împotriva Israelului. Membrii Frăției Musulmane au fondat Hamas. În 1993, Arafat a semnat acordurile de la Oslo cu Israelul și s-a angajat să negocieze un final al conflictului bazat pe o soluție cu două state.

Hamas, care s-a opus acordului, a lansat o serie de atentate sinucigașe cu bombă în Israel. În 1997, două atacuri sinucigașe cu bombă au ucis 27 de persoane, iar premierul israelian, Shimon Peres, a declarat că va duce un război neîncetat împotriva Hamas.

În septembrie 2000, la câteva luni după ce negocierile dintre Israel și Palestina au ajuns într-un impas la Camp David, a început a doua Intifada, tinerii palestinieni aruncând cu pietre în poliția israeliană. Sprijinul pentru Hamas a continuat să crească în interiorul Palestinei, datorită disponibilității sale de a lupta împotriva Israelului.

În septembrie 2005, trupele israeliene s-au retras din Gaza, dar Israelul a fost criticat pentru că a restricționat circulația palestinienilor care intrau și ieșeau din fâșie. În ianuarie 2006, la aproximativ un an de la moartea liderului palestinian Yaser Arafat, cofondatorul organizației paramilitare Fatah, Hamas a câștigat alegerile parlamentare palestiniene. Un an mai târziu, Hamas a preluat controlul asupra Gaza, punând în dificultate forțele Fatah.

Violențele s-au întețit după ce Hamas a câștigat alegerile

Ca răspuns la tirurile de rachete din Gaza, Israelul a lansat în decembrie 2008 un atac asupra unor ținte Hamas, care a ucis 200 de palestinieni. La scurt timp după aceea, au deschis un război terestru împotriva Hamas. În total, au fost uciși 1.200 de palestinieni și 13 israelieni.

În ianuarie 2009, Israelul și grupurile palestiniene au declarat încetarea unilaterală a focului, apoi Israelul s-a retras din Gaza și s-a repoziționat în perimetrul Fâșiei. În noiembrie 2012, Israelul l-a ucis pe Ahmed al-Jabari, șeful militar al Hamas, declanșând mai mult de o săptămână de schimburi de focuri în care au fost uciși peste 150 de palestinieni și cel puțin șase israelieni.

În 2014, Hamas a răpit și ucis trei adolescenți israelieni, ceea ce a determinat atacuri din partea Israelului și lansări de rachete din Gaza, într-un conflict care a ucis peste 1.881 de palestinieni și peste 60 de israelieni. În 2018, cel puțin 170 de palestinieni au fost uciși ca răspuns al Israelului la protestele de-a lungul barierei care separă Gaza de Israel.

În mai 2021, poliția israeliană a efectuat un raid asupra Moscheii Al Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc din Islam, ceea ce a declanșat un război de 11 zile între Israel și Hamas în urma căruia au murit peste 200 de palestinieni și peste 10 israelieni.

După un val de atacuri teroriste în orașele israeliene în 2022, forțele israeliene au ucis cel puțin 166 de palestinieni în Cisiordania ocupată de Israel. În acest an, în mai multe rânduri, sute de soldați israelieni au efectuat raiduri militare în orașul palestinian Jenin. În ianuarie, un palestinian a ucis șapte persoane în fața unei sinagogi din Ierusalimul de Est.

ADVERTISEMENT
Tags: