News

Zece cățeluși, abandonați la Brașov chiar înainte de ”recitalul petardelor” din noaptea de Revelion. Mobilizare pentru găsirea stăpânilor

S-a dat alertă pe rețelele sociale, după publicarea unei filmări cu două persoane care abandonează zece căței, într-o comună din județul Brașov.
01.01.2024 | 21:10
Zece catelusi abandonati la Brasov chiar inainte de recitalul petardelor din noaptea de Revelion Mobilizare pentru gasirea stapanilor
Cățeii au fost abandonați pe 29 decembrie, în apropierea unui magazin dintr-o comună sibiană / Sursă foto: Georgiana Cristea Facebook
ADVERTISEMENT

Iubitorii de animale au distribuit imaginile, în speranța în care îi vor identifica pe stăpânii cățeilor. Patrupedele au fost părăsite la intrarea într-un magazin sătesc din județul Brașov, pe data de 29 decembrie.

Cei doi sibieni, filmați în timp ce abandonează cățeii

Mașina în care au fost aduși cățeii este un Duster cu numere de Sibiu.

”Dacia Duster blue cu număr de Sibiu. Au abandonat în data de 29 decembrie ora 16,45 la magazinul sătesc din Şona, jud Braşov 10 căţeluşi mici care au fost găsiţi dimineaţa zilei de 30 decembrie, flămânzi, după o noapte de stat în frig….”, se arată într-o postare devenită virală pe platformele sociale, arată Digi24.

ADVERTISEMENT

Internauții încearcă să se mobilizeze pentru a afla identitatea stăpânilor care au abandonat cățeii chiar înainte de noaptea dintre ani, când zgomotul petardelor provoacă suferință animalelor.

Mai grav este că magazinul în fața căruia au fost abandonați a rămas închis timp de trei zile, astfel că puiuții au rămas inițial în stradă. Până la urmă, un vecin milos i-a luat provizoriu în casă și le-a oferit mâncare și apă.

ADVERTISEMENT

Iubitorii de animale intenționează să prezinte imaginile poliției, în speranța că cei care au abandonat cățeii vor fi găsiți și sancționați.

Ce riscă deținătorii care își abandonează cățeii

În România, abandonul animalelor reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Deținătorii de animale au obligația de a le oferi acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă, posibilitate de mișcare, îngrijire, atenție și asistență medicală.

Cruzimea față de animale reprezintă o infracțiune și este pedepsită de codul penal cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

ADVERTISEMENT

Eventualele acte de cruzime asupra animalelor pot fi raportate la 112. Reclamanții pot sesiza fapte și printr-o plângere scrisă la Direcția Sanitar-Veterinară județeană (DSVSA), la care se va primi răspuns în termen de 30 de zile.

ADVERTISEMENT