Life

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost furat contul de Facebook sau Instagram! Sfaturile specialiștilor

Conturile de socializare ale fiecăruia dintre noi sunt, adeseori, expuse riscurilor de a fi victimele infractorilor cibernetici.
01.01.2024 | 12:39
Ce trebuie sa faci daca tia fost furat contul de Facebook sau Instagram Sfaturile specialistilor
Ce trebuie să faci dacă ți-a fost furat contul de Facebook sau Instagram / Foto: wordstream.com
ADVERTISEMENT

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a întocmit un ghid practic pentru cei care cad victimă infractorilor care vânează conturile de social media.

Ce trebuie să faci ca să îți recuperezi contul de Facebook sau Instagram

În ghidul întocmit de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică sunt date câteva sfaturi pentru ca evita să devii victima unui furt al conturilor de socializare. În primul rând, spun specialiștii, conturile trebuie bine protejate și, desigur, pentru asta trebuie să avem în vedere o parolă puternică.

ADVERTISEMENT

Mai mult, explică ei, este bine ca pentru a accesa conturile de Facebook sau Instagram să folosim autentificarea în doi pași. Nu ar strica, de asemenea, să actualizăm regulat parolele folosite, iar acestea să fie diferite pentru fiecare dintre aplicațiile de social media în uz.

De asemenea, regulat, aplicațiile trebuie actualizare. Pentru un plus de siguranță, trebuie evitate linkurile suspecte și, de asemenea, trebuie verificate sesiunile active. În plus, descărcările pe care le facem trebuie să fie doar de pe platformele oficiale ale aplicațiilor.

ADVERTISEMENT

Dacă, totuși, cădem victima unui infractor cibernetic, există soluții pentru recuperarea conturilor de Facebook, Instagram sau WhatsApp. Pașii de urmat sunt detaliați în ghidul făcut de specialiști și, deși pare complicat, lucrurile se pot rezolva mai ușor decât s-ar crede.

Ce pași trebuie urmați dacă ți-au fost furate conturile de socializare

Dacă ți-a fost furat contul de Facebook sunt mai multe variante pentru a-l recupera. În primul rând, trebuie să încerci să te identifici din aplicație. Apoi, introdu adresa de email cu care te-ai înregistrat sau numărul de telefon folosit. Urmează pașii indicați pentru a recupera contul.

ADVERTISEMENT

Există varianta de a apela la ajutorul unui prieten. Aici sunt următorii pași. ”Roagă-l pe prietenul tău să caute contul tău. Intră pe contul tău. În partea dreaptă ai să vezi trei puncte (…) Fă clic pe ele și o să apară un meniu. De acolo alegi Primește ajutor sau raportează. Aici alegi una din variante și urmezi pașii”, se arată în ghid.

Pentru recuperarea contului de Instagram lucrurile se fac diferit. Astfel, pentru a identifica contul este nevoie de numele de utilizator, numărul de telefon sau adresa de e-mail. Verifică dacă adresa de e-mail asociată contului a fost schimbată. Dacă ai primit un e-mail de la security@mail.instagram.com prin care ești înștiințat că adresa ta de e-mail a fost schimbată, poți anula această modificare selectând Securizează contul din mesaj.

ADVERTISEMENT

Dacă au fost modificate și alte informații (parola, numele de utilizator) și nu poți schimba adresa de e-mail, solicită un link de conectare sau un cod de securitate de la Instagram. Acesta se obține de pe ecranul de conectare la rubrica ”Obține ajutor”.

Specialiștii au recomandări similare pentru conturile de TikTok, WhatsApp, Youtube sau Google. De asemenea, se recomandă în ghid, în cazul în care cădeți victimele unor infractori cibernetici, este bine să îi notificați incidentele autorităților de la noi.

ADVERTISEMENT