News

Zeci de mii de decese în China asociate Covid-19 după ridicarea restricțiilor draconice

După ce a renunțat, la începutul lunii decembrie, la politica sa „zero Covid” China a anunțat sâmbătă aproape 60.000 de decese
14.01.2023 | 19:02
Zeci de mii de decese in China asociate Covid19 dupa ridicarea restrictiilor draconice
Autoritățile chineze susțin că numărul infecțiilor COVID a atins vârful. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Numărul de decese anunțat de către autoritățile sanitare de la Beijing face referire doar la persoanele decedate în unitățile sanitare în această perioadă.

Zeci de mii de decese în China asociate Covid-19

Autoritățile sanitare din China au anunțat că aproape 60.000 de persoane cu COVID-19 au murit în spitale de când s-a renunțat la politica „zero-COVID”. Această cifră reprezintă o creștere uriașă față de cifrele raportate în cei trei ani de pandemie, atunci când cifrele oficiale cu privire la decesele asociate cu infecția Covid -19 erau criticate la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

După protestele masive ce au avut loc la mijlocul lunii noiembrie, în decembrie autoritățile de la Beijing au renunțat brusc la regimul ultra-strict de restricții, ceea ce a dus la o creștere bruscă a numărului de infecții.

Un oficial sanitar a declarat sâmbătă că numărul infecțiilor a atins un platou și că numărul pacienților spitalizați a început să scadă ușor.

ADVERTISEMENT

“Un total de 59.938 (decese) au fost înregistrate între 8 decembrie 2022 şi 12 ianuarie 2023”, a declarat sâmbătă Jiao Yahui, un oficial din domeniul sănătăţii.

Acesta a subliniat că această cifră nu ia în considerare decesele înregistrate în afara unităţilor medicale, și că, dintre aceste decese, 5.503 au fost cauzate direct de o insuficienţă respiratorie legată de COVID-19.

ADVERTISEMENT

China și renunțarea la politica zero-Covid

Timp de trei ani Beijingul a impus cele mai draconice restricții din lume în speranța că va putea controla răspândirea virusului, refuzând în același timp să importe vaccinuri din Occident și alegând să folosească în schimb un vaccin de producție proprie, mult mai puțin eficient, la începutul lunii decembrie China a renunțat brusc la politica sa de restricții.

Odată cu ridicarea bruscă a măsurilor sanitare, numărul pacienților infectați a cunoscut  creștere bruscă, spitalele fiind asaltate de pacienţi în vârstă, iar crematoriile au fost copleşite de afluxul de cadavre.

ADVERTISEMENT

Totuși, în luna decembrie, China a revizuit metodologia de înregistrare a deceselor COVID, astfel că doar cei care au murit direct din cauza unei insuficienţe respiratorii cauzate de coronavirus sunt incluși în aceste statistici.

Zilele trecute, Organizația Mondială a Sănătății a criticat această nouă definiţie a decesului atribuit COVID-19, catalogând-o mult prea îngustă, susținând că prin această metodologie un număr mare de decese asociate cu această infecție ajung să nu fie înregistrate.

ADVERTISEMENT