News

Zeci de muncitori români de la o fermă din Germania au fost infectați cu coronavirus. MAE anunță că alți 38 de români s-au îmbolnăvit și o persoană a murit

17.06.2020 | 19:57
Zeci de muncitori romani de la o ferma din Germania au fost infectati cu coronavirus MAE anunta ca alti 38 de romani sau imbolnavit si o persoana a murit
ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe a anunțat că 85 de români care lucrau ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania au fost diagnosticați cu coronavirus, fiind plasați în carantină. Costurile legate de hrană și cazare sunt suportate de către angajator, transmite Digi24.ro.

Pe lângă hrană și cazare, angajatorul le va plăti românilor infectați și o diurnă de 50 de euro pe durata carantinei. Potrivit informațiilor obținute de MAE, toți cei 85 de români sunt asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Îmbolnăvirea românilor a fost constatată prin testările făcute în perioada 28 mai-11 iunie.

UPDATE, 20:00 / Alți 38 de cetățeni români au fost infectați cu noul coronavirus. Toți sunt din orașul german Magdeburg, conform unui comunicat MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Berlin, s-a autosesizat in urma informatiilor aparute in mass-media locala referitoare la testarea pozitiva pentru infectia cu COVID-19 a mai multor cetateni romani din localitatea Magdeburg, Republica Federala Germania, si a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru informatii suplimentare referitoare la situatia persoanelor in cauza“, au transmis reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 38 de români, un cetățean a murit în spital, din cauza complicațiilor. 36 sunt în stare bună, potrivit surselor MAE.

„Familia persoanei decedate a fost notificata de catre autoritatile germane, fiind prezenta pe teritoriul Republicii Federale Germania. De asemenea, autoritatile locale au precizat ca respectivele infectari s-au produs in afara scolii, iar activitatile de testare continua, fiind realizate de catre autoritatile locale in puncte fixe si prin echipe mobile anume desemnate pentru acest scop”, au transmis cei de la MAE.

ADVERTISEMENT

Alți 19 muncitori români de la fermă s-au întors în țară

De asemenea, alți 19 lucrători români, testați pozitiv la sfârșitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative și au revenit deja în țară. Totodată, în cazul în care cetățenii români care au fost testați pozitiv cu COVID-19 își vor exprima dorința de a reveni în țară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină și retestare”, a precizat Ministerul de Externe.

Ferma a intrat în atenția consulatului României la München încă de la începutul lunii trecute, fiind efectuată o vizită pe 6 mai de către consul.

ADVERTISEMENT

Atât din datele obținute la fața locului, cât și din informațiile comunicate de către reprezentanții fermei, a reieșit că sunt respectate condițiile de igienă și securitate la locul de muncă, toate mesajele cu privire la normele de igienă fiind afișate și în limba română”, se arată în comunicatul MAE.

Până acum românii care lucrează la fermă nu au cerut asistență consulară.

Consulatul General al României la Munchen este în dialog cu angajatorul și autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistența consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19”, mai precizează sursa citată.

Un  alt focar de coronavirus din Germania în care mai muncitori români au fost infectați este cel de la abatorul din Birkenfeld.

Oficiali din Ministerul Afacerilor Externe au anunțat că 399 de lucrători ai companiei din localitatea germană Birkenfeld au fost depistaţi cu noul coronavirus începând cu data de 7 aprilie.

”Oficiul de sănătate publică local nu ține evidența persoanelor infectate în funcție de cetățenie, însă, potrivit datelor obținute de la reprezentanții firmelor angajatoare, aproximativ 275 din totalul lucrătorilor infectați sunt cetățeni români”, a precizat MAE pentru  Libertatea.

ADVERTISEMENT
Tags: