News

Ucraina critică „oboseala de război” a Occidentului. „Vă veți trezi într-o lume cu mai puțină libertate”

În umbra războiului Israel-Hamas, Kievul spune că Occidentul nu trebuie să abandoneze Ucraina. „Asemănările dintre tragediile noastre nu sunt întâmplătoare”
06.11.2023 | 12:21
Ucraina critica oboseala de razboi a Occidentului Va veti trezi intro lume cu mai putina libertate
Occidentul nu trebuie să-și slăbească sprijinul pentru Ucraina și să-și amintească de lecțiile istoriei, spune Zelenski / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Liderii mondiali ar trebui să rămână alături de Ucraina, în ciuda cerințelor suplimentare de a se ocupa de războiul dintre Israel și Hamas, a declarat șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, într-un interviu acordat de la Kiev.

Occidentul „nu-și poate permite oboseala de război”

Andrii Yermak, principalul consilier al lui Volodimir Zelenski, a respins, de asemenea, cu fermitate ideea, exprimată săptămâna trecută de premierul Italiei, Georgia Meloni, într-o convorbire pusă la cale de farsori ruși, că mulți s-au săturat de războiul din Ucraina, țară care vineri s-a confruntat cu cel mai mare baraj de atacuri cu drone din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice din sudul și vestul țării.

ADVERTISEMENT

Meloni a declarat în acea convorbire – în care credea că vorbește cu președintele Uniunii Africane – că există „multă oboseală din toate părțile” și că „toată lumea înțelege că avem nevoie de o cale de ieșire”.

Yermak a replicat: „Chiar dacă există oameni care simt această oboseală, sunt sigur că nu vor să se trezească mâine într-o lume în care va exista mai puțină libertate și mai puțină securitate, iar consecințele vor dura zeci de ani”, sugerându-i lui Meloni să recapituleze istoria, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

„Gândiți-vă pentru o clipă, dacă Marea Britanie în 1939 s-ar fi simțit obosită de Polonia, sau dacă SUA s-ar fi simțit obosită de Marea Britanie, ar mai fi existat astăzi Polonia, Marea Britanie sau Europa așa cum o vedem acum? Nu ne puteam permite oboseala nici atunci, nici acum. Acest lucru se va repeta cu siguranță dacă acești oameni ‘obosiți’ vor înceta să mai susțină Ucraina”, a declarat Yermak.

Războiul Israel-Hamas distrage atenția

Un impas în contraofensiva desfășurată de armata ucraineană a dus la previziuni privind un conflict înghețat, în timp ce Kremlinul speră că o situație internațională schimbătoare – cu Orientul Mijlociu în plină expansiune și un an electoral în SUA – va slăbi angajamentul de a sprijini cererea de asistență a lui Zelenski.

ADVERTISEMENT

Yermak a insistat asupra faptului că Ucraina „nu va trăi niciodată în modul de conflict înghețat” și a avertizat că plânsul de „oboseala războiului” se va răsfrânge asupra puterilor occidentale la fel de mult ca și asupra Ucrainei, susținând că această narațiune (a oboselii de război) este determinată de un impuls propagandistic rusesc pentru a slăbi hotărârea aliaților, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas distrage atenția capitalelor mondiale.

Testarea unității occidentale

Luptele din Gaza și un răspuns internațional fragmentat la campania israeliană de anihilare a bazei operaționale a Hamas – care testează unitatea aliaților occidentali – au condus la îngrijorări că sprijinul pentru Kiev ar putea scădea, în timp Ucraina devastată de război se luptă cu rezervele tot mai mici de obuze și pentru o marjo diplomatică mai limitată în Statele Unite și UE – în încercarea occidentalilor a face față la două conflicte majore simultan.

ADVERTISEMENT

Considerat un factor de decizie cheie în echipa lui Zelenski și un prieten personal al președintelui, Yermak a declarat: „Ceea ce auzim de la liderii și aliații străini este că sprijinul va rămâne așa cum a fost”, înainte de atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas.

Lipsuri de proiectile

Cu toate acestea, în ceea ce privește necesitatea de a menține stocurile de obuze și alte muniții prin intermediul aliaților din SUA și Europa, el a recunoscut că au apărut unele lipsuri. „În timpul războiului, există o mulțime de lipsuri și cred că în aceste zile este imposibil să acoperi 100% din trupe sau să obții tot ce ai nevoie, deoarece războiul este război – întotdeauna îți lipsește ceva. De aceea, dorim să creștem producția internă de muniții, cu sprijinul aliaților noștri”.

Încă un fals rusesc

Viitoarele discuții din SUA privind intensificarea cooperării pentru a spori capacitatea de apărare a Ucrainei și pentru a-i permite acesteia să își dezvolte sistemul de apărare aeriană vor fi, a promis el, „foarte specifice și o conversație practică”.

În ultimele zile, pe rețelele de socializare au circulat informații potrivit cărora arme destinate Ucrainei ar fi apărut în Gaza, însă Yermak a negat cu tărie că armamentul trimis în Ucraina ar fi ajuns în afara țării. „Ucraina controlează pe deplin situația. Cred că acesta este încă un fals rusesc. Cu cât este mai mare minciuna, cu atât este mai ușor de crezut pentru oameni”, a declarat el.

„Rusia este agresorul numărul unu”

Ucraina se străduiește să se afirme ca un aliat ferm al Israelului, iar Yermak a scris un articol pentru ziarul Haaretz în urma atrocităților comise de Hamas, afirmând că „asemănările dintre tragediile noastre nu sunt întâmplătoare”.

El a citat sprijinul Iranului pentru Hamas și furnizarea de drone și arme către Moscova ca dovadă a unui „pol al răului” și a adăugat: „Rusia este agresorul numărul unu. Iar al doilea, după Rusia, este Iranul. Și cred că aceste două țări au un interes în ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”.

Dar el a vorbit, de asemenea, despre necesitatea unei alianțe largi pentru a ajuta Ucraina și a subliniat Qatar pentru mulțumiri după ce a mediat în discuțiile secrete pentru a asigura eliberarea a patru copii luați de pe teritoriul ocupat de Rusia și returnați Ucrainei, într-un gest menit să consolideze eforturile de la Doha de a acționa ca intermediar între Moscova și Kiev. Ucraina a identificat aproximativ 20.000 de copii scoși cu forța de pe teritoriul său de la invazia la scară largă din februarie anul trecut.

Drone din Iran pentru Rusia

Yermak a confirmat, de asemenea, că majoritatea dronelor folosite în atacurile de vineri asupra infrastructurii ucrainene au fost furnizate de Iran. Întrebat dacă apărarea țării sale ar putea ține pasul cu volumul tot mai mare de atacuri aeriene și cu drone din partea Rusiei, șeful Statului Major a răspuns. „Suntem pregătiți să ripostăm și să ne apărăm, dar trebuie să continuăm să ne consolidăm apărarea aeriană”.

Buletinul UE pentru Kiev

Speranțele Ucrainei de a adera rapid la statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene se bazează în mare măsură pe buletinul de evaluare care urmează să fie publicat miercuri cu privire la progresele înregistrate de Ucraina și de alți membri aspiranți ai UE.

Acesta ar putea deschide calea către începerea discuțiilor oficiale de aderare, după ce Kievului i s-a oferit statutul de candidat în iunie, sub rezerva unor acorduri de reformare a sistemului judiciar și de soluționare a problemei corupției generalizate.

Întrebat dacă se așteaptă ca în scurt timp să înceapă negocierile de aderare a Ucrainei la UE, Yermak, optimist, a arătat că vizita de sâmbătă a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Ucraina, este de bun augur pentru ambițiile țării sale în UE.

„Da, la asta ne așteptăm, pentru că facem totul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus el. „Și cred că vizita Ursulei von der Leyen este un pas foarte puternic pe această direcție”.

„Ucraina nu este foarte coruptă”

Cu ocazia vizitei sale de sâmbătă la Kiev, Ursula von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că executivul european va recomanda țărilor UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina. Liderii UE vor discuta această chestiune în cadrul unui summit care va avea loc în decembrie.

Predecesorul lui Von der Leyen la șefia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat recent că Ucraina nu este potrivită pentru aderarea la UE deoarece este „coruptă la toate nivelurile societății”.

Întrebat în legătură cu această afirmație, Yermak a ripostat, în mod clar iritat: „Nu-mi amintesc ca domnul Juncker să fi vizitat Ucraina în ultimii doi ani. Așa că este puțin ciudat pentru mine să aud aceste cuvinte de la el. Resping categoric afirmația potrivit căreia Ucraina este foarte coruptă. Aceste provocări se întâmplă peste tot în lume, dar ați putea să îmi dați un exemplu de o altă țară care, în condițiile acestui război oribil, ar întreprinde reformele la o asemenea scară”.

ADVERTISEMENT