News

Războiul dintre Israel și Hamas reînvie antisemitismul în Europa. „O întreagă generație a crescut cu ură față de evrei”

Războiul dintre Israel și Hamas alimentează antisemitismul în Europa: svastici, insulte și agresiuni
05.11.2023 | 18:18
Razboiul dintre Israel si Hamas reinvie antisemitismul in Europa  O intreaga generatie a crescut cu ura fata de evrei
Stele ale lui David inscripționate pe clădiri din Paris și Berlin / Foto: Visegrad 24/Hepta
ADVERTISEMENT

Actele antisemite s-au înmulțit în mai multe țări europene, precum Franța, Germania, Marea Britanie, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, provocând îngrijorare în rândul comunității evreiești. În încercarea de a liniști spiritele, guvernele își intensifică declarațiile și măsurile de protecție.

„Evreice împuțite”

La un loc de joacă din Londra, unor fete li s-a spus că sunt „evreice împuțite” și că ar trebui să stea departe de toboganul folosit de alți copii. În Germania, o sinagogă din centrul Berlinului a fost ținta unor cocteiluri Molotov. De la atacul barbar comis de gruparea teroristă Hamas, la 7 octombrie, și de la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă, actele antisemite s-au înmulțit în Europa.

ADVERTISEMENT

Marți, Parchetul din Paris a deschis o anchetă în urma descoperirii a câteva zeci de stele ale lui David, simbolul religiei evreiești, pictate cu spray albastru pe fațadele unor clădiri din capitală. Fapte similare au apărut, de asemenea, în mai multe orașe din regiunea pariziană, la Vanves și Fontenay-aux-Roses (Hauts-de-Seine), precum și la Aubervilliers și Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis), însoțite uneori de inscripții precum „de la râu la mare, Palestina va învinge”.

Svastici, insulte, agresiuni

În afara capitalei, svastici și insulte la adresa evreilor și a statului Israel au fost pictate cu spray la Petit-Quevilly, în Normandia, Grenoble, Nisa și Libourne, în Gironde. Stele ale lui David au fost desenate și pe casele locuite de persoane de religie evreiască din Germania, a avertizat poliția din Berlin într-un comunicat de presă din 14 octombrie.

ADVERTISEMENT

De atunci, alte etichete antisemite au fost găsite de poliția berlineză, în special pe rămășițele Zidului Berlinului. În plus față de amenințări, au fost aruncate cocktailuri Molotov asupra unei sinagogi din capitală, fără a provoca răniți. Cea mai mare sinagogă din Madrid a fost profanată cu o etichetă pe care scria „Free Palestine”, alături de o stea evreiască barată.

819 de acte antisemite în Franța, din 7 octombrie

În Franța, unde trăiește cea mai mare comunitate evreiască din Europa, 819 acte antisemite au fost înregistrate din 7 octombrie, soldate cu 425 de arestări, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin. Această cifră este echivalentă cu „unul sau doi ani de acte antisemite”, potrivit lui Yonathan Arfi, președintele Consiliului reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (Crif).

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, Community Security Trust (CST), o organizație caritabilă al cărei scop este de a asigura securitatea comunității evreiești, a numărat cel puțin 893 de incidente antisemite între 7 și 31 octombrie – față de 126 în aceeași perioadă din 2022. „nemaivăzut din 1984”, a spus CST. În Germania, Der Spiegel raportează nu mai puțin de 1.800 de incidente antisemite.

În fața acestui val de antisemitism, mai mulți membri ai comunității evreiești își exprimă îngrijorarea. „Vorbesc adesea în ebraică la telefon, ascult muzică ebraică, telefonul meu este în ebraică. Mi-e teamă că cineva va observa într-un moment în care nu sunt atent și că voi fi victima unui atac verbal sau fizic”, se îngrijorează Samuel (nume fictiv), un ilustrator de 36 de ani care locuiește la Paris. „Sunt conștient că există un pericol mai mare decât înainte și nu mă simt confortabil”.

ADVERTISEMENT

„Oamenii sunt demoralizați, le este frică să iasă să își facă cumpărăturile”, a declarat pentru AFP Jacques Isaac Azeroual, proprietarul unei măcelării cușer din arondismentul 19 din Paris. Deși poartă o kippă în magazinul său, el recunoaște că acum preferă să iasă în oraș „purtând o șapcă”. În Franța, comunitatea evreiască este încă traumatizată de atentatele de la Paris din 2015, care au ucis patru persoane în supermarketul Hyper Cacher, și din 2012, la o școală evreiască din Toulouse.

„Noi, evreii, suntem din nou ținte ușoare”

„Este cea mai înfricoșătoare perioadă pentru un evreu de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Am mai avut probleme înainte, dar lucrurile nu au fost niciodată atât de rele”, a adăugat Anthony Adler, în vârstă de 62 de ani, din Marea Britanie. La jumătatea lunii octombrie, ziarul german Der Spiegel titra „Wir Haben Angst” (Ne este frică) cu fotografii a patru evrei germani, printre care un supraviețuitor al Holocaustului în vârstă de 90 de ani, care s-a plâns: „Noi, evreii, suntem din nou ținte ușoare”.

Nu este pentru prima dată când conflictul israeliano-palestinian duce la tensiuni în Europa. Acest lucru „a fost deja perceptibil în 2012 (în timpul unei perioade anterioare de confruntări între Hamas și Israel în Fâșia Gaza)”, a declarat Yonathan Arfi. Președintele Crif consideră, de asemenea, că „nu indignarea față de imaginile din Gaza a fost cea care a declanșat” actele antisemite, care au început „înainte de răspunsul israelian”. Fenomenul a fost însă exacerbat „prin identificarea cu cauza palestiniană”, subliniază el.

Cu alte cuvinte, în fața imaginilor bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza și a crizei umanitare generată de conflict, linia de demarcație dintre antisionism – opoziția față de statul Israel – și antisemitism – ura față de evrei – pare să se estompeze.

„O întreagă generație a crescut cu ură față de Israel și față de evrei”, a declarat pentru France 24 Levi Salomon, purtător de cuvânt al Forumului evreiesc pentru democrație și împotriva antisemitismului. „Ceea ce vedem astăzi pe străzile Berlinului nu este nimic nou, dar nimeni nu a vrut să îi acorde atenție înainte”.

„Toleranță zero” față de antisemitism

În încercarea de a liniști situația, guvernele își intensifică declarațiile și măsurile de protecție. „Nimeni nu se va atinge de un fir de păr al unui evreu în Franța fără să aștepte răspunsul fulgerător al statului”, a declarat ministrul de interne Gérald Darmanin. În același timp, prefecții francezi au primit ordin să sporească securitatea în sinagogi, școli și locuri ale comunității evreiești. În plus, în urma atacului terorist de la Arras din 13 octombrie, țara a fost plasată la nivelul „urgență, risc de atentat”,  cel mai înalt din planul antitero Vigipirate.

La rândul său, guvernul britanic a anunțat, la 12 octombrie, că își intensifică măsurile de securitate și că deblochează 3 milioane de lire sterline (3,45 milioane de euro) pentru a sprijini activitatea Community Security Trust. Acești bani vor fi utilizați în special pentru a spori supravegherea școlilor și sinagogilor evreiești. Aceleași proceduri au fost urmate în Spania și Germania, unde cancelarul Olaf Scholz a promis „toleranță zero” față de antisemitism.

„Din 7 octombrie, nu mai există viață evreiască în Germania. Toate evenimentele noastre au fost anulate la Berlin din motive de securitate”, deplânge Konstantin Ganz, președintele Forumului de tineret pentru societatea germano-israeliană. „A devenit imposibil să arătăm că suntem evrei. Este de nesuportat că în 2023 trebuie să discutăm încă despre securitatea comunităților evreiești”.

ADVERTISEMENT
Tags: