News

Dosarul Colectiv, disjuns. Piedone și funcţionarii vor fi judecaţi separat de patronii clubului. Update

Dosarul Colectiv a fost disjuns de Curtea de Apel București. Piedone și funcţionarii vor fi judecaţi separat de patronii clubului.
14.06.2021 | 17:33
Dosarul Colectiv disjuns Piedone si functionarii vor fi judecati separat de patronii clubului Update
ADVERTISEMENT
14-06-2021
14:35

Dosarul Colectiv, disjuns de către Curtea de Apel. Piedone și funcţionarii vor fi judecaţi separat de patronii clubului

Magistrații de la Curtea de Apel au decis separarea în două părți a dosarului Colectiv. Astfel, edilul Cristian Popescu Piedone, funcționarii publici şi pompierii vor fi judecați în toamnă, în complet de divergenţă, pe chestiunea schimbării încadrărilor juridice (din abuz în serviciu, în neglijență).

Pe de altă parte, patronii clubului şi ceilalți inculpaţi care nu sunt funcţionari publici se vor judeca marţi şi miercuri, în această săptămână.

  • 22 septembrie 2021 este data procesului lui Piedone și restului funcționarilor

Doi magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti din componenţa completului de judecată nu s-au pus de acord, luni, cu privire la schimbarea de încadrare juridică, astfel că asupra acestei chestiuni a fost chemat să se pronunţe un al treilea judecător, în complet de divergenţă.

La termenul de luni, un judecător a propus ca inculpaţii pentru care se cere schimbarea de încadrare juridică (adică Piedone, funcţionarii din primărie şi pompierii) să fie judecaţi într-un dosar disjuns din cel al foştilor patroni ai clubului, ai firmei de artificii şi angajaţii lor.

Părţile civile participante la proces la înfățișarea de luni, supravieţitorii sau urmaşii celor care au murit în Colectiv sau ulterior, în spitalele din România, au protestat în sala de judecată faţă de această soluţie. ”Vă bateţi joc de noi!”, ”Va mai dura 5 ani!”, au strigat oamenii din sală, potrivit Adevărul.

Luni, 14 iunie, la Curtea de Apel București debutează dezbaterile finale în judecarea apelului din procesul Colectiv.

În acest dosar au fost condamnați, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului.

ADVERTISEMENT

Dezbateri finale în judecarea apelului din dosarul Colectiv. Inculpații cer schimbarea juridică a faptelor

Conform unei decizii anunțată anterior de instanță, dezbaterile finale vor avea loc pe parcursul a trei zile, începând de luni, anunță Agerpres.

Magistrații de la Curtea de Apel se vor pronunța asupra schimbării încadrării juridice a unor fapte reţinute în sarcina inculpaţilor, inclusiv în cazul lui Cristian Popescu-Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

Această chestiune a schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan.

Acest lucru a nemulțumit DNA-ul, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi. Ulterior, cererea de recuzare a fost respinsă de un alt complet.

ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone ar putea primi o pedeapsă simțitor mai mică în procesul Colectiv.  Astfel, primarul Sectorului 5 ar putea fi acuzat de neglijență în serviciu și nu de abuz în serviciu. În acest caz, pedeapsa pe care o va primi va fi mai mică.

Care sunt schimbările încadrărilor juridice cerute de inculpații din dosarul Colectiv

Luna trecută, supraviețuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, posibila decizia a judecătorilor.

ADVERTISEMENT

Ei susțin că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la pedepse ”mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Cei care au supraviețuit tragediei de la Colectiv spuneau că, potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice, potrivit sursei citate:

  • Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea art.309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.
  • Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.
  • În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.
  • Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

Ce pedeapsă ar putea primi Cristian Popescu Piedone

În ceea ce-l privește pe edilul Piedone, dacă cei de la Curtea de Apel vor schimba încadrarea juridică, și nu vor lua în considerare producerea de consecințe deosebit de grave, acesta va scăpa cu o pedeapsă de maximum 3 ani de închisoare. În această situație, instanța poate dispune suspendarea ei, sub supraveghere.

În seara zilei de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv și-au pierdut viața 65 de persoane.

ADVERTISEMENT