Pandemia a dat peste cap planurile de căsătorie ale multor tineri dornici să pornească pe același drum împreună. Unii dintre ei s-au văzut nevoiți să renunțe la ideea de a-și uni destinele cât mai repede, iar asta pentru preoții și restaurantele abia mai făceau față cererilor. În 2024, lucrurile s-au mai relaxat, dar tot există anumite date în care preoții nu oficializează deloc slujbe de cununie.
Cununia este una dintre cele mai importante Taine ale bisericii. Atunci când doi tineri aleg să își unească destinele, trebuie să fie foarte siguri pe ei. Pentru că se aleg din dragoste, preoții sunt cei care oficializează acest legământ în fața lui Dumnezeu.
Deși poate părea simplu să alegi data cununiei, ei bine, nu este deloc așa. Religia are anumite reguli foarte stricte atunci când vine vorba de zilele în care poți să îți unești destinul cu cel al sufletului pereche în biserică.
Sunt anumite zile în care preoții nu oficializează astfel de slujbe. Tocmai de aceea, mirii trebuie să fie foarte atenți la aceste detalii. De obicei, se verifică acest aspect înainte de a se face programarea a biserică.
Cununiile se programează în funcție de marile sărbători ale anului, dar și de perioadele de post. Pentru a se asigura că nu au parte de surprize neplăcute, înainte de a merge în fața altarului, viitorii miri pot consulta un calendar creștin-ortodox.
Dincolo de datele în care au loc marile sărbători creștine, mirii mai trebuie să fie atenți și la perioadele de post care se țin, de obicei, înaintea sărbătorilor propriu zise.
Cu alte cuvinte, mirii nu se pot cununa în zilele de post sau în ajunul lor. Cununiile mai sunt interzise și în zilele marilor praznice împărătești.
Pe lângă aceste zile consemnate în calendar, este păcat să se facă nunți și cununii în zilele de vineri. Se spune că cei care aleg să își unească destinele vinerea au un mariaj sortit eșecului.
Nu doar ziua de vineri aduce ghinion mirilor, ci și cea de marți. Preoții nu oficializează cununii marțea și vinerea. Tocmai de aceea, tradiția spune că cea mai bună zi pentru cununie este sâmbătă.
Cu alte cuvinte, în 2024, există anumite zile în care este interzis să faci nunți. Nu poți merge să te cununi în săptămâna lăsatului sec de carne ( 10-16 martie), în Postul Paștelui (17 martie – 5 mai) și nici în Săptămâna Luminată (6 mai – 12 mai).
Preoții nu oficializează cununii nici în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (27 iunie -28 iunie), în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 15 august) sau în Postul Crăciunului (14 noiembrie – 24 decembrie)
De asemenea, nu se fac nunți între Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) și în toate zilele de post de peste an.