Life

Surpriza uriașă din bugetul de stat al României. Biserica va încasa mai mulți bani în 2024

Biserica va încasa, în 2024, mai mulți bani din bugetul de stat al României. Au fost stabilite sumele alocate pentru anul următor.
19.12.2023 | 11:20
Surpriza uriasa din bugetul de stat al Romaniei Biserica va incasa mai multi bani in 2024
Câți bani va încasa Biserica în 2024. Sursa foto: Hepta, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost stabilit bugetul de stat al României pentru 2024, iar Biserica va încasa mai mulți bani. Au fost stabilite sumele alocate pentru lăcașurile de cult, dar și personalul din învățământul teologic.

Biserica va primi, în 2024, mai mulți bani din bugetul de stat al României

În 2024, Biserica va fi, în continuare, susținută de stat, potrivit proiectului de buget pentru anul următor. Sumele alocate sunt mai mari decât în 2023, relatează Hotnews.

ADVERTISEMENT

Sprijinul financiar pentru salariile personalului din cult, acordat de la bugetul de stat, este de 1,244 miliarde lei. Acest sprijin se acordă prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, . Suma este cu 19% mai mare decât în 2023.

Programul e destinat cultelor care sunt recunoscute pentru sprijinirea salarizării clerului din țară. Este sprijinită, de asemenea, și Biserica Ortodoxă Română din afara granițelor țării.

ADVERTISEMENT

Aceasta desfășoară activități speciale pentru a menține identitatea lingvistică, culturală și religioasă a românilor de peste hotare. Sunt în special activități adresate tinerilor, a personalului neclerical trimis să deservească teritoriile din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române. precum și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita.

Totodată, bugetul alocă, pentru salarizarea personalului din învățământul teologic, suma de 9,18 milioane de lei, la fel ca anul acesta. Programul e destinat cultelor ce sunt recunoscute pentru sprijinirea personalului neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate.

ADVERTISEMENT

Și lăcașurile de cult vor primi mai mulți bani

Suma pentru lăcașuri de cult este de 450 de milioane de lei, cu 7% mai mult decât anul acesta. Acest program e destinat pentru susținerea cultelor religioase recunoscute de la noi din țară pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice.

Sunt sprijinite, totodată, și bunurile din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România. Printre alte activități sprijinite de program se numără și amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase, precum și repararea lăcașurilor de cult.

ADVERTISEMENT

Activitățile de asistență socială organizate de cultele religioase în spitate, centre de plasament, cămine pentru bătrâni sau alte forme de asistență sunt sprijinite.

Se alocă, de asemenea, suma de 517.200 euro/lună pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor. Este vorba desre cele care desfășoară activități deosebite pentru a menține identitatea lingvistică, culturală și religioasă a românilor de peste hotare, potrivit textului proiectului de Legea Bugetului.

ADVERTISEMENT