Life

Zina Dumitrescu nu a fost uitată! Ar fi făcut 87 de ani: ”Era un torent, o forță”

Adina Buzatu, protejata Zinei Dumitrescu, își amintește, cu durere și dor, ce fel de om era Mama Zina, cea care, azi, ar fi făcut 87 de ani.
16.06.2023 | 09:03
Zina Dumitrescu nu a fost uitata Ar fi facut 87 de ani Era un torent o forta
Adina Buzatu despre Mama Zina Dumitrescu. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Zina Dumitrescu ar fi împlinit, astăzi, 16 iunie 2023, 87 de ani. Adina Buzatu, protejata ei, mărturisește că celebra creatoare de modă era o adevărată forță. De asemenea își aduce aminte imens suferință pe care a trăit-o atunci când Mama Zina a părăsit această lume.

Zina Dumitrewcu ar fi făcut 87 de ani! Cum și-o amintește Adina Buzatu

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru FANATIK, Adina Buzatu dezvăluie lucruri inedite despre Zina Dumitrescau, una din cele mai mari creatoare de modă din România.

ADVERTISEMENT

Ca protejată a ei, Adina Buzatu declară că Zina Dumitrescu a fost o adevărată mamă pentru ea și că a învățat enorm de mult în toți anii în care i-a fost alături. Mama Zina a fost o adevărată forță, un exemplu de eleganță și rafinament, o persoană care nu lăsa niciodată să i se vadă suferințele.

Iar asta, explică stilista, pentru că Zina Dumitrescu avea, ca orice om, traume personale, dureri legate de moartea soțului și de nepăsarea fiului ei.

ADVERTISEMENT

”Mama Zina era o MAMĂ”

Cum era mama Zina Dumitrescu? Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la ea?

-În întrebarea ta se află și răspunsul. Cel mai puternic răspuns care poate fi dat vreodată. Mama Zina era o MAMĂ. Și, ca orice mamă, pe lângă susținere, încurajare și dedicare absolută față de pupila sa, o mamă bună te învață și cum să mergi determinant pe drumul tău. Pe mine m-a condus de la micul detaliu al unei cusături perfecte până la rezultatul final care trebuia întotdeauna să fie fără cusur. Nimic nu era făcut fără rigoare și minuțiozitate, indiferent cât efort necesita asta. Pe scurt spus, Mama Zina mi-a predat aplicat toate calitățile ei umane și profesionale.

ADVERTISEMENT

”A fost un fel de recunoaștere ’în oglindă’ ”

Când ai întâlnit-o prima dată și care a fost prima impresie?

-Nu a fost propriu-zis o întâlnire, a fost mai degrabă o apropiere, o recunoaștere reciprocă. Acum aproape 25 de ani, la începutul carierei mele, n-am avut inițial nicio colaborare. Asta nu înseamnă că nu știam una de altă și că nu ne apreciam. Dimpotrivă, colaborarea noastră s-a clădit pe admirația pe care am exercitat-o una asupra celeilalte. A fost un fel de recunoaștere ’în oglindă’. Ea a văzut în mine talent, seriozitate și determinare, iar eu m-am recunoscut în ea cu uimire și cu recunoștință. Totul fiind o aură a personalității sale spumoase, calde și oneste.

Era de o eleganță absolută, păstrând un echilibru fascinant între o apariție firească și una nobilă, regală chiar. Îmi amintesc o prezentare de-a mea în care maestrul Mircea Albulescu a purtat prima dată o ținută semnată de mine. El a afirmat, în glumă, că a fost îmbrăcat o viață întreagă de Zina Dumitrescu și n-a avut niciodată ocazia să-i inverseze serviciul, dezbrăcând-o. Cu umorul și cu spontaneitatea pe care le avea, Mama Zina i-a răspuns ’Dragă Mircea, niciodată nu e prea târziu’.

ADVERTISEMENT

”Mama Zina era un torent, o forță”

Era o femeie puternică, sau cel puțin așa părea. Avea, totuși, vreo slăbiciune pentru ceva?

-Mama Zina era un torent, o forță. Puterea ei trecea vijelios peste toate nu-urile care i se iveau în cale. Indiferent cât de improbabil de atins părea un lucru, ea era dispusă să-l surmonteze. În orice caz nu abandona fără măcar să fi încercat. Ca slăbiciune era, ca noi toți, sensibilizată din interior. Punctul ei vulnerabil era, așa cum se știa, relația cu fiul ei. E greu și delicat să despărți cantitatea de greșeală și succes dintre o mamă și copilul ei. Ce știu sigur e că și aici a încercat așa cum a considerat că e mai bine. Rezultatul n-ar trebui să-l supunem judecății noastre, el stă sub justiția unei alte orânduiri.

Mama Zina alături de Adina Buzatu și Nico, in 2017. Sursă foto: Facebook
Mama Zina alături de Adina Buzatu și Nico, in 2017. Sursă foto: Facebook

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai cu ea?

-E o întrebare dificilă. Fiecare interacțiune cu ea era memorabilă. Acum îmi vine în minte aniversarea mea din anul 2008 unde, printre mai bine de o sută de invitați, Mama Zina a lăsat o tușa de rafinament și eleganță atât de pregnantă încât momentul, surprins parcă dintr-o fotografie, mă impresionează și acum.  Am atașat poza în rândul fotografiilor de familie, o privesc zilnic și mă reicarc cu starea extraordinară de atunci.

”Avea o obsesie a rigorii și a execuției perfecte”

Avea un mod dificil de a lucra la prezentări? Ținea să controleze tot sau lăsa și echipa să o ajute?

-Nu pot spune că avea o obsesie a controlului. Mai degrabă a rigorii și a execuției perfecte. Nimic nu scapă ochiului ei, dar asta nu că dominație a celorlalți, ci ca aplecare asupra realizării fiecărui detaliu. Și asta pentru că știa că nu există o ierarhie a lucrurilor importante. Totul trebuia tratat cu aceeași implicare, de la  amănunt la rezultatul în ansamblu.

”Cu ea a dispărut o lume frumoasă și așezată”

Ce ai simțit când a plecat dintre noi?

-Personal am metabolizat o mare suferință. Atât față de momentul dispariției ei cât și ca martor al degradării inerente a stării sale în ultima perioadă. M-am simțit invadată de o lipsa afectivă și efectivă, ca la sfârșit de lume. Cu ea a dispărut o lume frumoasă și așezată, o lume la care mă raportăm uman și profesional. Am constatat cu durere această lipsă și o resimt la fel de dureros de câte ori îmi vine în gând. Îmi lipsește. Mama Zina îmi lipsește în fiecare zi.

”Ceva adânc și incredibil de chinuitor a copleșit-o”

Știi cumva să fi avut vreun regret?

-Ca orice om profund și inteligent, cu siguranță și Mama Zina a a vut momentele ei de îndoială asupra deciziilor luate. Dar dânsa nu era omul care să-și expună dramele interioare. Ceea ce am putut să observ, dincolo de discreția să, a fost efectul puternic și devastator pe care l-a resimțit la dispariția soțului sau. Ceva adânc și incredibil de chinuitor a copleșit-o. Acela a fost momentul în care am simțit-o fragilă și afectată de trecut.

Profesional, nu cred că avea ce să-și reproșeze dar uman, în perioada în care a rămas singură, era evident că o erodau nostalgii și regrete legate de cei doi bărbați ai vieții sale, soțul și fiul sau. Asta însă nu-i modifica în niciun  fel imaginea extraordinară lăsată ca amprenta asupra mea și a lumii designului vestimentar. Mama Zina a făcut istorie în modă românească și a rămas ea însăși sinonim cu această istorie.

 

ADVERTISEMENT