News

O săptămână de război în Ucraina. Teroare, oraşe bombardate şi numeroşi morţi. Invazia rusă, condamnată la ONU

Războiul din Ucraina a intrat în a șaptea zi. Luptele din ultimele ore s-au axat asupra orașului Harkov. În zonă au aterizat trupe de parașutiști din cadrul forțelor ruse.
02.03.2022 | 19:04
O saptamana de razboi in Ucraina Teroare orase bombardate si numerosi morti Invazia rusa condamnata la ONU
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 7. În continuare Rusia încearcă să capete controlul asupra unuia dintre orașele importante. Kievul, Harkovul, dar și portul Mariupol sunt încercuite de forțele de ocupație, iar bombardamentele fac zeci de victime printre civili.

Război în Ucraina. Situația refugiaților a devenit o catastrofă umanitară de proporții

Cinci oameni au murit după ce turnul de televiziune din Kiev a fost bombardat. Cel puțin zece persoane au fost ucise după ce forțele ruse au tras două rachete de croazieră asupra centrului orașului Harkov.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oraşul Zhytomyr, din zona capitalei Kiev, a fost lovit şi el de rachetele ruse, iar cel puţin 4 persoane au fost ucise.

De duminică până marți, spune Ambasada Ucrainei la București, au fost ucise 352 de persoane dintre care 14 erau copii.

ADVERTISEMENT

Potrivit ONU, peste 660.000 de civili au fugit din Ucraina, dar acest număr ar putea crește masiv la aproximativ patru milioane, estimează UE.

Refugiații trec granițele către țările vecine din vest, inclusiv Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova.

ADVERTISEMENT

Polonia a primit până acum peste 377.000 de refugiați, potrivit ONU. Guvernul polonez spune că încă 50.000 sosesc în fiecare zi. Ungaria și România acordă alocații în numerar pentru mâncare și îmbrăcăminte. Copiilor li se acordă locuri în școlile locale.

Republica Cehă a activat un plan care îi va ajuta pe refugiați să solicite un tip special de viză printr-o procedură simplificată.

ADVERTISEMENT

Refugiații așteaptă zeci de ore la granițe

Refugiaților li se spune că nu au nevoie de documente pentru a ajunge în țările vecine, dar ar trebui să aibă de preferință pașapoartele de călătorie interne sau străine, certificatele de naștere ale copiilor care călătoresc cu ei și documente medicale.

Pentru a obține statutul de refugiat, aceștia trebuie să fie cetățeni ucraineni sau persoane care locuiesc legal în Ucraina, cum ar fi studenții străini.

Cu toate acestea, mulți oameni au așteptat până la 60 de ore pentru a traversa punctele de frontieră în Polonia, pe vreme înghețată, în cozi de până la 15 kilometri. Cei care intră în România au așteptat până la 20 de ore.

Mulți nu s-au putut urca în trenuri care îi scot din orașele ucrainene.

Peste 150.000 de ucraineni strămutați intern

ONU estimează că în prezent există cel puțin 160.000 de persoane în Ucraina care au fugit de război și sunt strămutate în propria țară.

UE crede că această cifră ar putea urca la șapte milioane și că 18 milioane de ucraineni vor fi afectați de război.

„Chiar dacă acestea sunt estimări foarte aproximative”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, Janez Lenarcic, relatează BBC. „Cifrele sunt uriașe și trebuie să ne pregătim pentru acest tip de urgență, care este de proporții istorice”.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați spune că încearcă să ajute persoanele strămutate în interior, dar războiul face ca să nu fie sigure călătoriile lucrătorilor umanitari în interiorul Ucrainei.

ONU se pregătește să ofere asistență în vestul Ucrainei, unde accesul este mai ușor.

A doua rundă de negocieri pentru pace

A doua rundă de discuții dintre delegațiile din Ucraina și Rusia este programată pentru miercuri, relatează presa de stat rusă.

Agenția de presă rusă TASS a citat marți o sursă din partea rusă, spunând că miercuri, 2 martie, este data asupra căreia ambele părți au convenit inițial.

Agenția de știri de stat rusă RIA a adăugat că a doua rundă de discuții va avea loc în Belarus, lângă granița Belarus-Polonia, și l-a citat pe politicianul belarus Yuri Voskresenski, despre care au spus că este aproapiat de discuții. Potrivit lui Voskresenski, primii membri ai delegațiilor sunt așteptați să sosească în această seară în capitala Belarus, Minsk.

Prima rundă de discuții de luni a durat cinci ore și s-a încheiat fără un progres.

Oficialii ucraineni nu au confirmat încă că miercuri este data pentru a doua rundă de discuții.

Într-un interviu pentru CNN, președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile au șanse doar dacă luptele încetează.

“Toată lumea trebuie să înceteze lupta și să se întoarcă la acel punct de unde a început acum cinci, șase zile”, a spus Zelenski. “Cred că sunt lucruri principale pe care le poți face… Dacă faci asta, și acea parte face asta, înseamnă că sunt pregătiți pentru pace. Dacă ei (nu sunt) gata, înseamnă că doar pierzi timpul”.

Întrebat dacă simte că Ucraina își pierde timpul discutând cu Rusia, Zelenski a răspuns: „Vom vedea”.

Între timp, Associated Press anunţă că Rusia a început exerciții militare cu submarine în Marea Barents, în apropiere de Polul Nord. De altfel, în regiunea Irkutsk, din Siberia, s-au testat lansatoare de rachete balistice intercontinentale.

Au fost lichidați cecenii care voiau să-l omoare pe Zelenski

Marți, 1 martie, au fost lichidați cecenii care voiau să-l ucidă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Anunțul a fost făcut de Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

”Pot spune că grupul de elită al lui Kadîrov, care a mers aici special pentru a-l elimina pe președintele nostru, a fost direct distrus”, a declarat Danilov, potrivit Unian. ”Grupul lui Kadîrov” a fost împărțit astfel: în Hostomel și unul sub amenințarea psitolului.

Klaus Iohannis, o nouă discuție cu Emmanuel Macron. Vasile Dîncu, un nou apel la calm către români

Tot în această zi, Klaus Iohannis a mărturisit că a avut o discuție la telefon cu Emmanuel Macron, mulțumindu-i pentru noii soldați trimiși în România.

”I-am mulţumit pentru dislocarea militarilor sosiţi în România. Întărirea flancului estic al NATO este susţinută de Franţa, partenerul nostru strategic. Împreună suntem mai puternici”, a scris șeful statului, pe rețelele de socializare.

Totodată, Vasile Dîncu, ministrul apărării a făcut din nou apel la calm către români, subliniind că “nu crede că trebuie să ne temem” de ameninţările cu atacul nuclear, făcute de Vladimir Putin.

Vasile Dîncu a mai precizat că MApN nu a dat ordine de recrutare şi nu are de gând mobilizarea rezerviştilor.

ADVERTISEMENT