La doar două ore de Capitală se găsește o zonă superbă din România, protejată, unde se află un animal unic în lume. Puțini știu de existența destinației, iar cei care au descoperit-o au doar cuvinte de laudă. Peisajele le-au tăiat respirația și i-au încărcat cu o energie pozitivă.
La 165 kilometri de București și 55 kilometri de Pitești este o comoară naturală. Se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare, are un ecosistem complex, cu faună și floră deosebite, de care cu greu îți vine să te desparți. Ai auzit de Valea Vâlsanului?
Valea Vâlsanului este ”găzduită” de comunele Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara, iar de-a lungul timpului a atras atenția nu doar prin aspectul frumos, ci și prin specia pe care o adăpostește, aspretele. Acest tip de pește este considerat o fosilă vie.
Se consideră că aspretele este vechi de milioane de ani și în mod cert este unul dintre cei mai rari pești din Europa și restul continentelor. A fost observat pentru prima oară în anul 1956, dar în octombrie 2022 o echipă de cercetători a rămas fără cuvinte în momentul când a dat peste 58 de exemplare de astfel de viețuitoare subacvatice. Acest lucru înseamnă că aspretele continuă să se înmulțească.
”Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet. Conform celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.
Rolul meu este acela de a aduce resursele și oamenii potriviți care să contribuie la salvarea aspretelui. Mi-am dat seama că aspretele nu va mai rezista mult fără ajutorul nostru, fără să îi îmbunătățim condițiile de habitat.”, a declarat alpinistul Alex Găvan, unul dintre cercetări, pentru Adevărul, în octombrie 2022.
De altfel, cu toate că au fost descoperite 58 de exemplare de către cercetători, iar ultimele estimări oficiale ale Ministerului Mediului numără între 10 și 15 exemplare, se crede că ar putea fi, de fapt, sute de aspreți în Valea Vâlsanului din Argeș.
”Este un lucru îmbucurător dacă ne gândim la perspectiva genetică a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care intenționăm să îl realizăm. Însă specia rămâne critic periclitată”, a mai precizat Alex Găvan.
Pentru salvarea aspretelui, s-a inițiat anul trecut, în toamnă, Planul Național de Acțiune al Speciei. Din acest proiect face parte și crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu, în Argeș, care este baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate.