Life

Zona protejată din România în care trăiește un animal unic în lume. Puțini știu de acest loc, deși e aproape de București

În ce zonă protejată din România trăiește un animal unic în lume. Puțini știu despre existența locului, deși este aproape de București.
03.01.2024 | 14:29
Zona protejata din Romania in care traieste un animal unic in lume Putini stiu de acest loc desi e aproape de Bucuresti
Despre ce zonă este vorba. Sursa foto: Romania Mama, Jurnal de Argeș, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La doar două ore de Capitală se găsește o zonă superbă din România, protejată, unde se află un animal unic în lume. Puțini știu de existența destinației, iar cei care au descoperit-o au doar cuvinte de laudă. Peisajele le-au tăiat respirația și i-au încărcat cu o energie pozitivă.

Zona protejată a României care are un animal unic în lume

La 165 kilometri de București și 55 kilometri de Pitești este o comoară naturală. Se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare, are un ecosistem complex, cu faună și floră deosebite, de care cu greu îți vine să te desparți. Ai auzit de Valea Vâlsanului?

ADVERTISEMENT

Valea Vâlsanului este ”găzduită” de comunele Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara, iar de-a lungul timpului a atras atenția nu doar prin aspectul frumos, ci și prin specia pe care o adăpostește, aspretele. Acest tip de pește este considerat o fosilă vie.

Se consideră că aspretele este vechi de milioane de ani și în mod cert este unul dintre cei mai rari pești din Europa și restul continentelor. A fost observat pentru prima oară în anul 1956, dar în octombrie 2022 o echipă de cercetători a rămas fără cuvinte în momentul când a dat peste 58 de exemplare de astfel de viețuitoare subacvatice. Acest lucru înseamnă că aspretele continuă să se înmulțească.

ADVERTISEMENT

”Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet. Conform celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.

Rolul meu este acela de a aduce resursele și oamenii potriviți care să contribuie la salvarea aspretelui. Mi-am dat seama că aspretele nu va mai rezista mult fără ajutorul nostru, fără să îi îmbunătățim condițiile de habitat., a declarat alpinistul Alex Găvan, unul dintre cercetări, pentru Adevărul, în octombrie 2022.

ADVERTISEMENT

Câte exemplare de aspreți sunt în România

De altfel, cu toate că au fost descoperite 58 de exemplare de către cercetători, iar ultimele estimări oficiale ale Ministerului Mediului numără între 10 și 15 exemplare, se crede că ar putea fi, de fapt, sute de aspreți în Valea Vâlsanului din Argeș.

”Este un lucru îmbucurător dacă ne gândim la perspectiva genetică a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care intenționăm să îl realizăm. Însă specia rămâne critic periclitată”, a mai precizat Alex Găvan.

ADVERTISEMENT

Pentru salvarea aspretelui, s-a inițiat anul trecut, în toamnă, Planul Național de Acțiune al Speciei. Din acest proiect face parte și crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu, în Argeș, care este baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori