Life

Descoperire importantă în râul Vâlsan din Argeș. Cercetătorii s-au bucurat

Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare. Ce au găsit în ape.
27.09.2023 | 20:20
Descoperire importanta in raul Valsan din Arges Cercetatorii sau bucurat
Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare. Sursa foto: cheilevalsanului.ro
ADVERTISEMENT

Descoperire importantă în râul Vâlsan din Argeș. Cercetătorii s-au bucurat, după ce au organizat cea mai amplă acțiune de inventariere. Eforturile nu au fost în zadar și chiar urmează să se ia mai multe măsuri pentru reproducere.

Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare

Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare pentru că au găsit cel mai rar pește din Europa și posibil chiar din întreaga lume. Este vorba de o specie descoperită prima oară în 1956, de Nicolae Stoica, un student la Facultatea de Biologie.

ADVERTISEMENT

Aspretele, căci despre el este vorba, este considerat în pericol iminent de dispariție pentru că este văzut într-un număr mic de exemplare și pentru că are un areal extrem de restrâns. Din fericire, ultima cercetare este de bun augur.

În urmă cu foarte puțin timp au fost găsiți 58 de pești. Ce este și mai uimitor este că, această fosilă cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, a fost descoperită în aceeași zonă din râul Vâlsan, chiar de Ziua Internațională a Munților Carpați.

ADVERTISEMENT

Studiile arată că această specie a fost contemporană cu ultimii dinozauri. Specia este cunoscută de localnicii din județul Argeș, care au reconfirmat existența ei și în urmă cu ceva vreme, când s-au identificat 27 de exemplare.

Publicația internațională BBC a scris despre această descoperire importantă ca fiind „cursa pentru salvarea unui pește vechi de 65 de milioane de ani”. Cu toate acestea există puține informații despre această specie.

ADVERTISEMENT
Asprete, găsit în râul Vâlsan
Asprete, găsit în râul Vâlsan din județul Argeș. Sursa foto: Facebook.com

Aspretele, un pește rar

„De Ziua Internațională a Munților Carpați am avut prima întâlnire cu aspretele, unul dintre cei mai bătrâni locuitori ai acestor munți. Alături de Alex Gavan și echipa lui, particip la proiectul de conservare al acestei specii deosebit de interesante.

Avem vești minunate, așa că stați pe aproape”, a transmis Dan Dinu pe pagina de Facebook. Conform observatorulph.ro, celebrul alpinist a fost însoțit de o echipă de cercetători internaționali care au luat parte la proiectul din cadrul Fundației Alex Găvan.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare numărul de aspreți descoperiți până acum într-o singură zonă a Vâlsanului îi face pe specialiști să creadă că aceștia au un mediu prielnic și se reproduc. Pentru a se asigura cele mai bune condiții se vor desființa mai multe baraje care au rămas fără utilitate.

Printre distrugerile care au fost oprite până acum se numără: tăierea vegetației de pe maluri și furtul bolovanilor din râu. În același timp, a fost redusă poluarea, în timp ce debitul apei se apropie în prezent de valoarea optimă pentru asprete.

Mai mult decât atât, alpinistul și ceilalți cercetători au solicitat autorităților din județul Argeș să nu mai intervină asupra vegetației din jur. „Aspretele trăiește” este un proiect al Fundației Alex Găvan și este desfășurat în parteneriat cu Fauna and Flora International.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot...
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze