News

10 lucruri pe care este bine să le faci astăzi, în ziua Sfinților Constantin și Elena

21.05.2019 | 11:28
Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Împărat Constantin și Elena. Tradiții și superstiții de care să ții cont. Sursa foto: Doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul creștin ortodox îi sărbătorește pe 21 mai, pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Se spune că, în această zi mare sunt obiceiuri și superstiții pe care este bine să le urmăm dacă ne dorim prosperitate, fericire sau noroc la bani.

10 lucruri pe care este bine să le faci în ziua de Sfinții Constantin și Elena

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți de Biserică pe 21 mai. Sărbătoarea apare în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și are numeroase superstiții și tradiții pe care oamenii le păstrează an de an.

ADVERTISEMENT
  1. Mersul la slujba specială de la Biserică din ziua de 21 mai are o semnificație aparte
  2. Toți creștinii trebuie să aibă în casă o icoană cu Sfinții Constantin și Elena pentru a-i ajuta la necaz și a-i feri de oamenii răi, dușmanii neștiuți sau poate îndeplini o dorință
  3. Se spune că este bine să ai trei bujori îmbobociți în casă pentru a avea un an fericit. Unul dintre membrii familiei îi va duce ulterior la Biserică împreună cu flori de flori de lămâiță, pâine și dulciuri
  4. Este ziua în care creștinii rostesc rugăciunea către Sfinții Împărați Constantin și Elena 
  5. Femeile au grijă să dea cu aghiasmă și tîmîie în casă pentru a alunga spiritele rele
  6. Se numără banii, dar nu se dau cu împrumut. Doar în acest fel banii rămân în casă și nu vei avea parte de pierderi financiare
  7. O vorbă din popor spune că, tot ce se seamnă pe câmp după data de 21 mai se va usca. Astăzi este și ultima zi a primăverii și roadele verii încep să apară în piețe.
  8. Cei care au vii nu muncesc, nu le sapă sau taie pentru ca graurii să nu le distrugă recoltele. Ziua aceasta este cunoscută ca și ziua lui ,,Constantin Graur”
  9. Păstorii decid cine va fi cioban, unde vor fi așezate stânele, cât și cine va avea grijă de oi în vremea pășunatului
  10. Țăranii fac un foc mare pentru a fi fericiți de Necuratul, iar animalele din gospodărie sunt trecute prin fum pentru a fi ferite la rândul lor de forțele malefice.

Cinci lucruri pe care NU trebuie să le faci în această zi mare:

  1. Fiind o sărbătoare mare nu se spală, nu se coase și nu calcă
  2. Astăzi nu este bine să fii răutăcios cu cei din jurul tău
  3. Agricultorii nu lucrează pentru că atrag pagube asupra lor
  4. Gospodarii trebuie să își țină câinii legați altfel aceștia vor fugi și nu se vor mai întoarce acasă
  5. Plantele nu ar trebui udate astăzi pentru că se vor ofili.
ADVERTISEMENT
Sfinții Constantin și Elena sunt cinstiți astăzi, 21 mai
Calendarul creștin ortodox îi sărbătorește pe 21 mai pe Sfinții Constantin și mama sa, Elena
Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciune către Sfântul Împărat Constantin și mama sa, Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”

Astăzi îi sărbătorim pe toți creștinii care poartă numele de Elena, Constantin, Constantina, precum și alte derivate ale numelor, precum Ileana sau Lenuța.

ADVERTISEMENT