Sport

18 ani de la Steaua – Rapid, în Europa! Ce se întâmplă acum cu “UEFAntasticii” din 2006

Sâmbătă se împlinesc 18 ani de la returul sfertului de finală dintre Steaua și Rapid, o experiență unică în fotbalul românesc
06.04.2024 | 11:23
18 ani de la Steaua  Rapid in Europa Ce se intampla acum cu UEFAntasticii din 2006
18 ani de la Steaua - Rapid, în sferturile de finală din Cupa UEFA. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

La 6 aprilie 2006 se termina duelul din sferturile de finală ale Cupei UEFA, care a adus față în față Steaua (n.r. FCSB. Între timp, echipa lui Gigi Becali a pierdut în instanță dreptul de a purta numele Steaua) și Rapid, o premieră pentru fotbalul românesc.

Steaua s-a calificat grație golului în deplasare

Confruntările s-au terminat nedecis, dar mai departe a mers Steaua, grație golului marcat în deplasare, conform unei reguli care acum nu mai există în fotbal. La majoratul sfertului supranumit UEFAfantastic, eroii de atunci au avut evoluții diferite, post-eveniment.

ADVERTISEMENT

Primul lucru care se remarcă este că antrenorii de atunci, Cosmin Olăroiu și Răzvan Lucescu, care la vremea respectivă locuiau gard în gard în Cartierul Francez, au confirmat pe drumul pe care porniseră.

Olăroiu și Răzvan Lucescu au ajuns antrenori mari

Ambii au ajuns tehnicieni foarte buni, antrenează în străinătate, Olăroiu la Sharjah (Emirate) și Lucescu la PAOK Salonic (Grecia) au câștigat o mulțime de trofee și au o cotă de piață remarcabilă. Exceptându-l pe Mircea Lucescu, Oli și Răzvan pot fi numiți cei mai buni antrenori români ai ultimilor zece ani.

ADVERTISEMENT

Prea puțini dintre cei pe care i-au avut elevi au călcat pe urmele lor și pot fi regăsiți în antrenorat. De la Steaua, Mirel Rădoi a confirmat  peste medie și a fost chiar selecționerul României, după ce a obținut rezultate bune la tineret. Rădoi e și el în Emirate, la Al Jazira, o echipă de mijlocul clasamentului și chiar dacă are o cotă relativ bună n-a câștigat niciun trofeu.

Dică s-a chinuit la șase echipe, Oprița se chinuie în continuu

Nicolae Dică s-a chinuit la șase echipe (SCM Pitești, FCSB, FC Argeș, Mioveni, FCU Craiova, Voluntari), de la ultima fiind dat afară acum două săptămâni, iar Oprița e într-un chin continuu la CSA Steaua, unde activează din 2019, fără rezultate deosebite pentru o echipă care oricum nu are drept de promovare.

ADVERTISEMENT

Antrenori cu mandate sporadice au fost și Dorin Goian, dar și Ogăraru, Andrei Cristea e la Popești Leordeni, în liga a treia, iar Petre Marin și Ghionea s-au concentrat pe fotbalul de copii.

Măldărășanu și Nae Constantin, cei mai antrenori dintre rapidiști

Nici la Rapid lucrurile nu sunt spectaculoase, la același capitol. Măldărășanu, care n-a jucat atunci fiind accidentat, și Nae Constantin sunt cei mai răsăriți antrenori, primul fiind la Hermannstadt, iar cel de-al doilea secundul lui Răzvan Lucescu, după ce a promovat Petrolul în Superliga României.

ADVERTISEMENT

Maftei e director la Academia Rapidului, Bădoi antrenor în liga a treia, la Turnu Măgurele, iar Vali Negru secundul lui Măldărășanu. Ionuț Stancu e și el secund la Universitatea Craiova, de șase ani, în vreme ce Nicolae Grigore a cochetat cu antrenoratul, de vreo doi ani e în repaus.

Dintre giuleștenii de atunci, Dani Coman (Hermannstadt) și Daniel Niculae (Rapid) sunt conducători de club, în vreme ce Marius Constantin tocmai a încheiat conturile cu Ceahlăul, ca jucător. Perjă este director sportiv la Hermannstadt, iar armeanul Karamian, care a lipsit și el fiind accidentat, s-a stabilit la Los Angeles.

Gigi Becali a rămas același Gigi Becali

La 18 ani distanță de acel duel singura constantă în fotbalul românesc este Gigi Becali, care s-a mutat cu fapte, arme și vorbe de la Steaua la FCSB. Spre deosebire de omologul său de atunci, George Copos, omului de afaceri din Pipera nu i-a dispărut plăcerea pentru fotbal nici după ce a fost la închisoare, așa cum s-a întâmplat și cu patronul Rapidului.

RAPID – STEAUA 1-1, 30 martie 2006

Au marcat: V. Moldovan (48) / Nicoliță (4)

Rapid: D. Coman – M. Constantin, Maftei, I. Rada – Bădoi, R. Stancu, E. Dică (V.Negru ), I. Stancu (N. Grigore) – Buga, D. Niculae, V. Moldovan (Burdujan). Antrenor: Răzvan Lucescu. Rezerve: Mincă – Perjă, Vasilache, N. Constantin

Steaua: Carlos – Ogăraru, D. Goian, Ghionea, P.Marin – Oprița, M. Rădoi, Paraschiv (Cristocea), Nicoliță (Neșu)- N. Dică, A. Cristea (Lovin). Antrenor: Cosmin Olăroiu. Rezerve: Cernea – Simion, Bălan, Baciu

STEAUA – RAPID  0-0, 6 aprilie 2006

Steaua: Carlos – Petre Marin (Lovin), Goian, Ghionea, Ogararu – Paraschiv, Rădoi, Dică – Oprița (Neșu), Andrei Cristea (D. Bălan), Nicoliță. Antrenor: Cosmin Olăroiu. Rezerve: Cernea – Simion, Baciu, Cristocea

Rapid: Coman – Rada, Maftei, M. Constantin – I. Stancu (E. Dică), N.Grigore, R. Stancu, Bădoi – Buga (Vasilache), V. Moldovan (Burdujan), D. Niculae. Antrenor: Răzvan Lucescu. Rezerve: Mincă – Perjă, V. Negru, N. Constantin

Cum a ajuns Steaua în sferturi

Tur 2 preliminar Liga Campionilor: Steaua – Shelbourne 4-1, 0-0

Tur 3 preliminar Liga Campionilor: Steaua – Rosenborg 1-1, 2-3

Cupa UEFA, Grupa C:

Steaua – Lens 4-0

Sampdoria – Steaua 0-0

Steaua – Halmstads 3-0

Hertha – Steaua 0-0

16-imi: Steaua – Heerenveen 0-1, 3-1

Optimi: Steaua – Betis 0-0, 3-0

Sferturi: Steaua – Rapid 0-0, 1-1

Semifinale: Steaua – Middlesbrough 1-0, 2-4

Cum a ajuns Rapid în sferturi

Tur 1 preliminar Cupa UEFA: Rapid – Saint Julia 5-0, 5-0

Tur 2 preliminar Cupa UEFA: Rapid – Vardar 3-0, 1-1

Tur 1 Cupa UEFA: Rapid – Feyenoord 1-0, 1-1

Cupa UEFA, Grupa G:

Rapid – Rennes 2-0

Șahtior – Rapid 0-1

Rapid – PAOK 1-0

Stuttgart – Rapid 2-1

16-imi: Rapid – Hertha 2-0, 1-0

Optimi: Rapid – Hamburg 2-0, 1-3

Sferturi: Rapid – Steaua 1-1, 0-0

ADVERTISEMENT