News

2,4 miliarde de țânțari modificați genetic au fost eliberați în natură în SUA. Care a fost scopul experimentului

O companie din SUA a eliberat în natură 2,4 miliarde de țânțari modificați genetic. 750.000 de oameni mor anual din cauza bolilor transmise de aceste insecte
13.01.2024 | 19:39
24 miliarde de tantari modificati genetic au fost eliberati in natura in SUA Care a fost scopul experimentului
Țânțarii sunt vectorii multor maladii infecțioase grave, cum ar fi malaria, febra West Nile, encefalita, febra galbenă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O companie americană a primit autorizația și a eliberat în natură 2,4 miliarde de țânțari modificați genetic pentru a reduce numărul acestor insecte purtătoare de boli care sunt fatale pentru oameni. Această soluție uimitoare nu va avea nici un impact negativ asupra mediului.

750.000 de decese anual, provocate de țânțari

Țânțarii sunt una din cele mai periculoase specii pentru oameni, provocând peste 750.000 de decese în fiecare an în întreaga lume. Această insectă este vectorul multor maladii infecțioase grave, cum ar fi malaria, febra West Nile, encefalita, febra galbenă, etc.

ADVERTISEMENT

Soluțiile disponibile în prezent pentru a reduce populația țânțarilor implică, de obicei, utilizarea de insecticide și pesticide, care pot polua aerul și solul, de exemplu atunci când plouă.

Masculi transgenici

Totuși, există o soluție alternativă pentru a evita poluarea aerului și a solului: eliberarea de țânțari modificați genetic. Astfel, după mai multe experimente reușite în 2022, compania americană Oxitec a primit autorizația din partea Agenției americane pentru protecția mediului de a elibera în natură 2,4 miliarde de țânțari-tigru masculi transgenici, în California și în Florida.

ADVERTISEMENT

Botezați OX5034, acești țânțari masculi s-au reprodus cu femele din specia Aedes aegypti, potențial purtătoare de viruși. Modificarea genetică a acestor țânțari va bloca creșterea larvelor. Prin urmare, aceștia nu se vor putea dezvolta, înțepa sau reproduce.

Larve neviabile

Țânțarii, masculi din specia Aedes aegypti, care nu înțeapă, modificați genetic s-au reprodus cu femele care au dat naștere de larve neviabile. În acest fel, țânțarii purtători de boli nu au ajuns la vârsta adultă, iar reducerea populației de țânțari va face posibilă diminuarea riscului de boli infecțioase grave.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere amenințarea crescândă pentru sănătate reprezentată de acest țânțar în SUA, depunem efotruri pentru a face această tehnologie disponibilă și accesibilă”, a declarat Gray Frandsen, CEO al Oxitec, într-un comunicat. „Aceste programe pilot, în care putem demonstra eficiența tehnologiei în diferite contexte climatice, vor juca un rol important în acest sens”.

Țânțarii vor conține, de asemenea, un marker genetic, astfel încât oamenii de știință să îi poată identifica cu ușurință în rândul populațiilor sălbatice, potrivit Oxitec . Experimentul a fost o extindere a unui proiect pilot pe care EPA (Environmental Protection Agency) l-a aprobat în 2020, potrivit companiei.

ADVERTISEMENT

Experimente promițătoare

În 2021, Oxitec a eliberat 144.000 de țânțari modificați genetic în Florida Keys. De asemenea, a eliberat țânțari în Brazilia, susținând că, după 13 săptămâni, tehnologia a eliminat 95% din țânțarii Aedes aegypti.

Utilizarea pesticidelor poate avea efecte dăunătoare asupra altor specii, cum ar fi albinele. În plus, noua metodă reduce populația de țânțari, dar nu o elimină, permițând păsărilor și liliecilor să continue să se hrănească cu aceste insecte.

Potrivit Agenției americane pentru protecția mediului, oamenii nu au nici un motiv să se teamă de acești țânțari modificați genetic. Doar masculii sunt modificați genetic și nu înțeapă, spre deosebire de femele, care se hrănesc cu sânge uman și sunt purtătoare de boli.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori