Life

30 ianuarie: ziua în care s-a născut Ion Luca Caragiale. Și-a trădat cel mai bun prieten și a ajuns în triunghiuri amoroase care au rămas în istorie

Ion Luca Caragiale s-a născut pe 30 ianuarie 1852 și a fost unul dintre cei mai mari dramaturgi ai literaturii române. El a avut însă și o sensibilitatea față de femeile frumoase.
30.01.2024 | 10:55
30 ianuarie ziua in care sa nascut Ion Luca Caragiale Sia tradat cel mai bun prieten si a ajuns in triunghiuri amoroase care au ramas in istorie
30 ianuarie: ziua în care s-a născut Ion Luca Caragiale. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Luca Caragiale s-a născut pe 30 ianuarie 1852. Iar operele sale au rămas în istoria literaturii românești. De altfel el a fost unul dintre cei mai mari dramaturgi ai literaturii noastre.

30 ianuarie: ziua în care s-a născut Ion Luca Caragiale

El a fost director de teatru, dar și comentator și ziarist. De altfel, chiar George Călinescu îl considerata a fi ”cel mai mare dramaturg român” și totodată unul dintre cei mai importanți scriitori din țara noastră.

ADVERTISEMENT

De-a lungul activității sale, acesta a publicat mai multe opere emblematice. De altfel el a bifat și o colaborare cu Mihai Eminescu, la Timpul. Iar una dintre scrierile sale care nu va fi niciodată uitată este chiar ”O noapte furtunoasă”, dar și ”O scrisoare pierdută”.

Dincolo de activitatea sa, puțini știu, dar Ion Luca Caragiale avea o sensibilitate pentru femeile frumoase. Astfel, marele scriitor a ajuns în numeroase triunghiuri amoroase și nu a ținut cont nici atunci când a fost vorba de prieteni.

ADVERTISEMENT

Puțini știu, dar Ion Luca Caragiale l-a trădat chiar și pe bunul său prieten, pe Mihai Eminescu, pentru o aventură cu Veronica Micle. Mai mult de atât, a vrăjit-o și pe actrița Amelia Welner, soția lui Constantin Nottara.

De altfel numeroase scrieri confirmă faptul că celebrul scriitor era atras atât de femei, cât și de vin. Acestea ar fi fost în realitate marile sale pasiuni. Iar când a venit vorba de femei, se pare că acesta știa ce are de făcut.

ADVERTISEMENT

Astfel, un episod amoros tumultos din viața lui Ion Luca Caragiale a avut loc în anul 1883. Șerban Cioculescu povestea că dramaturgul s-a îndrăgostit atunci de Fridolina, fiica doamnei Clara Caudella.

Triunghiurile amoroase ale lui Ion Luca Caragiale

„Caragiale, în primăvara anului 1883, pregătea, în colaborare cu I.C. Negruzzi libretul comediei muzicale Hatmanul Baltag a cărei partitură fusese încredințată lui Eduard Caudella. În casa acestuia a cunoscut-o pe Fridolina, precum și pe Adela, fiică a doamnei Clara Caudella, dintr-o altă căsătorie”, aflăm din „Viața lui I L Caragiale” semnată de Șerban Cioculescu.

ADVERTISEMENT

În ciuda pasiunii sale și a eforturilor făcute, tânăra a fost cerută în căsătorie de un maior. Chiar și așa, Ion Luca Caragiale nu a renunțat așa ușor. Trimitea buchete de violete cu trenul și își dorea să se și căsătorească cu tânăra din Iași.

Lucrurile aveau să se încheie atunci când prietenii l-au trezit la realitate. Când și-a dat seama ce implică, de fapt, căsătoria, atunci dramaturgul a decis să renunțe la această poveste de dragoste.

A urmat apoi un alt episod amoros cu Maria Constantinescu, o tânără angajată la o fabrică de tutun. De altfel, din această aventură a rezultat și primul copil al celebrului dramaturg, în anul 1885.

Pe Mateiu Caragiale, Ion Luca Caragiale l-a recunoscut ca fiu. În ceea ce privește relația dintre el și mama acestuia, aceasta s-a încheiat la scurt timp după nașterea copilului. A urmat apoi un alt eveniment notabil.

În 1889, Ion Luca Caragiale ajungea în centrul unui scandal monstru. Acesta a făcut o pasiune pentru actrița Amelia Welner, soția lui Constantin Nottara. Ambii jucau la Teatrul Național, iar Ion Luca Caragiale a fost director acolo pentru scurt timp.

Cei doi s-au apropiat, astfel că se vedeau destul de des chiar în casa lui Nottara. În momentul în care actorul s-a întors mai devreme dintr-un turneu, însă, i-a surprins pe amândoi chiar în dormitorul conjugal, iar dramaturgul îi purta halatul și papucii.

“Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul, și papucii?!”, ar fi exclamat Nottara. Finalul poveștii a fost demisia lui Nottara de la Teatrul Național. Iar ”aventurile” lui Ion Luca Caragiale nu aveau să se termine doar aici.

I-a trădat pe Mihai Eminescu și pe Constantin Nottara

El a fost introdus de Mihai Eminescu la Junimea din Iași. Iar acolo a cunoscut-o pe Veronica Micle, de altfel una dintre marile iubiri ale lui Mihai Eminescu. Și între cei doi s-a înfiripat o idilă neașteptată.

Iar Ion Luca Caragiale nu a ținut totul doar pentru el. Acesta i-a povestit infidelitatea lui Titu Maiorescu, în momentul în care a aflat că Mihai Eminescu ar avea planuri de căsătorie cu Veronica Micle.

„Caragiale află de intențiile poetului și, cuprins prima dată de remușcare, se prezintă la Maiorescu și îi vorbește deschis asupra acestor intenții ale poetului.

El îi împărtășește teama că Eminescu e în stare să comită faptul și că ar trebui împiedicat de la aceasta, deoarece Veronica avea mulți prieteni intimi printre care și el, Caragiale”, dezvăluie cartea „Tragicul destin al unui scriitor”, care prezintă biografia lui Caragiale.

Iar lucrurile păreau că vor rămâne secrete. În momentul în care Mihai Eminescu a anunțat însă că vrea să se căsătorească într-adevăr cu Veronica, Titu Maiorescu a fost revoltat. De altfel acesta i-a reproșat anumite lucruri regretatului poet.

„Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâșierea pe care știu că ți-o pricinuiesc. Dar aceea pe care ți-ai ales-o drept tovarășă de viață nu merită această cinste, nu merită! Înainte de d-ta a fost prietena altora, a fost și a lui Caragiale. Mi-a mărturisit-o chiar el”, i-ar fi spus Maiorescu poetului înșelat, după cum avea să relateze I. Al. Brătescu Voinești.

Au existat ulterior tensiuni între Mihai Eminescu și marele dramaturg. În final însă, lucrurile au trecut. Veronica Micle a fost și ea iertată de poet, iar restul este deja cunoscut. Chiar și așa, unele aventuri ale celebrului dramaturg probabil nu vor fi uitate niciodată.

ADVERTISEMENT