Life

33 de ani fără Mihaela Runceanu. A fost ucisă pentru un televizor, 6 casete video și 2 cartușe de țigări Kent. Criminalul a fost eliberat

S-au împlinit 33 de ani fără Mihaela Runceanu, cântăreața ucisă în propria locuință. Ce s-a ales de criminalul regretatei soliste?
05.11.2022 | 07:02
33 de ani fara Mihaela Runceanu A fost ucisa pentru un televizor 6 casete video si 2 cartuse de tigari Kent Criminalul a fost eliberat
Mihaela Runceanu a fost ucisă acum 33 de ani. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 1 noiembrie s-au împlinit 33 de ani fără Mihaela Runceanu, care a fost ucisă de un tânăr de 21 de ani. Acesta i-a luat tot ce avea mai de preț din casă, după care a incendiat-o.

S-au împlinit 33 de ani fără Mihaela Runceanu

Mihaela Runceanu a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică ușoară de la noi din țară din anii ’80, dar a murit la doar 34 de ani, pe 1 noiembrie 1989, după ce a fost ucisă în propria locuință.

ADVERTISEMENT

A fost și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București. A lansat numeroase melodii de succes de-a lungul carierei, una dintre cele mai cunoscute fiind “E-adevărat, iubirea mea”.

Ultima lună din viața solistei a fost una încărcată. Avea ore la Școala Populară de Artă, dar și înregistrări Radio și Electrorecord și filmări la Televiziunea Română. Pe lângă acestea, solista avea de susținut spectacole în București și turnee prin țară.

ADVERTISEMENT

Pe 15 septembrie 1989, Mihaela Runceanu împlinea 10 ani de activitate profesorală la Școala Populară de Arte.

Ultima sa înregistrare radio și TV a fost șlagărul “Cântă iubirea”, cel de-al cincilea succes al solistei din 1989, după lansarea “Clipe ce dor”, “Eu nu te-am uitat”, “Dacă totuşi vei pleca”, “Fericirea are chipul tău”. În doar cinci ani, cântăreața a lansat cinci șlagăre.

ADVERTISEMENT

Pe 28 octombrie 1989, cu doar câteva zile înainte să fie asasinată, Mihaela Runceanu a participat la spectacolul-maraton de mare succes Start Melodii’ 89, care a avut loc la Sala Radio, unde a primit numeroase aplauze din partea publicului.

Ultimul disc al artistei, “Pentru voi, muguri noi”, a apărut pe 30 octombrie 1989. Ziua de 1 noiembrie a aceluiași an a fost una de doliu pentru muzica românească.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 1 noaptea, Mihaela Runceanu a fost ucisă în garsoniera sa din București. La mai bine de o zi de când a avut loc crima, principalul suspect a fost prins.

Cine a ucis-o pe Mihaela Runceanu

Ucigașul era un tânăr de 21 de ani, care îi furniza artistei casete video. Acesta viziona un film în casa artistei, împreună cu o altă prietenă, care plecase între timp. Tânărul a așteptat ca solista să adoarmă, după care a ucis-o prin strangulare, cu o bucată din cablul de la telefon.

Mihaela Runceanu s-a trezit și a încercat să se apere, dar fără succes. Văzând că artista era fără suflare, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă.

A mers apoi pe balcon, unde erau depozitate mai multe canistre de benzină, a turnat peste cântăreață și a incendiat-o, după care a mers la iubita lui de la acea vreme.

Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful, lucru dovedit de probe, dar și de faptul că suspectul, pe numele său Daniel Cosmin Ştefănescu, și-a recunoscut fapta.

Acesta a furat din casă mai multe obiecte ale artistei, printre care un televizor, un videocasetofon, șase casete video, două cartușe de țigări Kent, un magnetofon stereo, o staţie de amplificare Delia și un pickup Unitra, cu două boxe. Obiectele au fost găsite în locuința pe care criminalul o împărțea cu partenera lui.

De asemenea, criminalul a mai furat și alte obiecte de preț, cum ar fi bijuterii, cafea și băuturi fine, încălțăminte și cosmetice, trei carnete CEC, dar și un pachet de carne.

Bărbatul a fost condamnat atunci la 25 de ani pentru crimă. A fost eliberat din eroare în 2004, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu, după care a fost din nou încarcerat. După 16 luni a fost eliberat pentru bună purtare.

Daniel Cosmin Ștefănescu a fost ajutat de Mihaela Runceanu, iar teribila sa faptă i-a îngrozit pe fanii și apropiații cântăreței.

După ce a ieșit din închisoare, făptașul a declarat că este nevinovat, însă a picat testul poligraf în direct.

Ce s-a ales de criminalul Mihaelei Runceanu

Bărbatul care a ucis-o pe îndrăgita solistă a încercat să se angajeze după ce a fost eliberat, dar fără succes. Oamenii îl recunoșteau, așa că nimeni nu a vrut să-l angajeze.

Ulterior, acesta a plecat în Anglia, acolo unde s-a angajat la un depozit, în apropiere de Londra.

“Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România.

Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc.”, a declarat el pentru click.ro, în 2017,

“A dat s-o strângă de gât cu firul telefonului. S-a trezit, a urmat o scurtă luptă. A ucis-o. A turnat benzină pe ea și i-a dat foc. A plecat cu un video, un televizor, cartușe de Kent.

A primit 25 de ani, Iliescu l-a grațiat. Acum zburdă, liber, prin lume. 1 noiembrie 1989. Azi sunt 30 de ani fără Mihaela Runceanu. Avea doar 34 de ani…”, scria Cătălin Oprișan în 2019.

ADVERTISEMENT