News

43 de români au fost deportați din SUA, în plină pandemie de Covid-19. Un bărbat este infectat cu noul coronavirus

30.05.2020 | 16:23
43 de romani au fost deportati din SUA in plina pandemie de Covid19 Un barbat este infectat cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT

43 de români au fost deportați din SUA, cu toate că autoritățile americane ar fi mințit că sunt doar doi români. Mai grav, unul dintre cei deportați este confirmat pozitiv cu Covid-19.

43 de români au fost deportați din SUA, fiind considerați un pericol. Un bărbat are Covid-19

43 de români au fost transportați, în mare secret, cu un avion plecat din Washington în 26 mai și aterizat în 27 mai pe aeroportul Henri Coandă din București. Zborul a fost operat de OmniAir, linia aeriană responsabilă de zborurile prin care se fac deportările din SUA, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

În 27 mai, Serviciul American pentru Controlul Imigrației și Normelor Vamale din SUA a transmis oficial că au fost deportați 2 români.

Cu toate acestea, în avionul „deportaților” se aflau 43 de români, conform surselor din cadrul MAE, precizează Libertatea.

ADVERTISEMENT

Patru dintre acești români au fost luați în custodie de Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP). Ulterior, unul dintre români a fost confirmat pozitiv cu Covid-19 la Jilava.

Momentan nu se știe dacă printre restul de 42 de pasageri au fost identificate cazuri de Covid-19. „Pasagerii zborului au fost supuși unui examen medical general anterior zborului”, au explicat reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT

Avionul B764 a aterizat în mai multe orașe din Estul Europei și din Asia, făcând escale în Sofia, Erevan sau Tbilisi înainte de a ajunge la București.

Conform datelor publicate de Libertatea, avionul a aterizat inițial în Sofia, Bulgaria, unde s-a întors de 3 ori. Înainte de a se întoarce în SUA, avionul a oprit în Alexandria, Egipt.

ADVERTISEMENT

Experții explică de ce SUA deportă în masă oameni bolnavi de Covid-19

Jake Jonhston, cercetător la Centrul de Cercetări Economice și Politice din Washington DC a explicat pentru Libertatea operațiunea de deportare în care au fost „cuprinși” cetățenii români.

Avionul cu o capacitate de 200 de locuri ar fi aterizat de 4 ori în Sofia pentru că acolo ar exista o bază operațională americană. ”Este un punct important de tranzit pentru zborurile militare din SUA”, a punctat expertul.

Americanii recurg în această perioadă la deportări în masă, pentru că centrele de detenție unde sunt ținuți imigranții ilegal au devenit focare de infecție de Covid-19.

Guatemala, Haiti, Mexic, Columbia și Jamaica, dar și India, au raportat cazuri de persoane deportate din SUA, infectate cu noul coronavirus”, a explicat Johnston.

Sub pretextul că SUA „scapă de criminalii periculoși”, peste 135 de zboruri de deportare în ultimele 2 luni au transportat mii de oameni, unii dintre ei infectați cu Covid-19, spre țările de origine.

Discursul oficial al SUA e că scăpăm de criminalii periculoși din țară. Dar marea majoritate a migranților deportați nu au antecedente penale și nu reprezintă o amenințare pentru SUA. Își mai justifică deportările explicând că sunt atât de multe cazuri de Covid-19 în centrele de detenție ale ICE. Practic, justifică deportările cu argumente de sănătate publică”, a punctat Johnston.

Fiind pandemie de Covid-19, există riscul ca prin aceste zboruri să se răspândească boala, însă americanii nu fac compromisuri atunci când vine vorba de expluzat persoanele pe care le consideră indezirabile.

ADVERTISEMENT