Cu aproape cincizeci de ani în urmă, România a fost zguduită de cel mai devastator seism din istoria sa, marcând începutul unei conștientizări a vulnerabilității Bucureștiului, clasat printre cele mai riscante orașe din lume în fața amenințării seismice.
În prezent, sute de structuri din Capitală prezintă un pericol iminent pentru locuitori și trecători, adâncind preocupările autorităților și ale specialiștilor în domeniu.
Participând activ la un eveniment desfășurat în centrul orașului, specialiștii au dialogat cu comunitatea locală, oferind informații vitale privind măsurile de siguranță și pregătire în eventualitatea unui seism major, reamintindu-le oamenilor importanța adoptării comportamentelor adecvate pentru protejarea vieții într-o astfel de situație critică.
În cadrul acestui eveniment, martorii evenimentului tragic din ’77 au împărtășit amintiri dureroase pentru mai multe televiziuni, descriind momentele de groază și disperare trăite în timpul cutremurului devastator, care a curmat viața a 140 de oameni.
Cu emoție, aceștia rememorează clipele în care, în fața unei realități înspăimântătoare, au căutat refugiu sub structuri solide sau sub mobilier rezistent, luptând pentru supraviețuire alături de cei dragi.
„Mi-a căzut televizorul în faţa ochilor, ce să vă spun? A fost o perioadă de coşmar! M-am așezat pe planşeu, în apropierea unei grinzi mai sigure cu fetiţa mea care avea doi ani şi am stat”, povestește cineva”, a povestit una dintre victimele cutremurului din 1977, citată de Observator.
În cadrul unui dialog activ, specialiștii de la Institutul de Fizica Pământului au educat comunitatea asupra măsurilor esențiale de siguranță în timpul și după un seism, îndemnând locuitorii să rămână în interior și să se adăpostească sub structuri rezistente, punând astfel accentul pe pregătirea prealabilă și adoptarea unui comportament adecvat în situații de urgență.
„Acest cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani. (…) Trebuie să înţelegem că nu putem prezice acest cutremur, dar putem să ne pregătim şi asta începe cu clădirea în care locuieşti, cunoaşterea măsurilor de comportament optim care îţi creşte şansa de supravieţuire.”, a spus Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP, pentru Observator.
În fața cifrelor alarmante, care indică prezența a peste două mii de clădiri cu risc seismic ridicat în Capitală, autoritățile au luat măsuri stricte, interzicând închirierea apartamentelor din aceste imobile și impunând sancțiuni financiare considerabile pentru nerespectarea acestor reguli. Amenzile sunt între 5000 şi 10.000 de lei.
„41 de clădiri sunt în programele de consolidare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie. Avem programul fază Dali, pentru estimarea costurilor şi apoi proiectul pentru execuţie. Aceste proiecte durează în jur de doi ani de zile.”, a declarat Sebastian Petrescu, expert AMCCRS.